1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Sådan vælger du den bedste kuffert

Lea Sefeld

Du skal ud at rejse - men du mangler en passende kuffert. Med den her guide hjælper vi dig med at vælge den bedste kuffert til dig og dine behov. Vi svarer på, hvilken størrelse kuffert du skal vælge, og om du skal vælge softcase eller hardcase kuffert. Men vi kigger også på andre egenskaber, der er gode at vide mere om for eksempel de forskellige typer hjul. Efter at have læst vores store kuffertguide er du helt klar til finde en god kuffert.

Sådan vælger du den rette kuffert

Kufferter findes i alle former og størrelser. I bund og grund er det rejsens længde og formål, der afgør størrelsen og formen på kufferten. En kabinekuffert er ofte perfekt til weekend- eller forretningsrejser, mens det kan være nødvendigt med en større kuffert til charterferien. Derudover er det er mere praktisk med en vandrerygsæk med skulderremme på ferier til steder, hvor hjul ikke kan bruges.

#1 Råd For at forenkle dine rejser og ture bør du derfor anvende forskellige kufferter og tasker til forskellige typer af rejser og formål.

#2 Råd Tilmeld dig Danskerlisten fra Udenrigsministeriet inden afrejse. Det betyder kort og godt, at skulle der være en kritisk situation i det pågældende land, du befinder dig i, så får du direkte informationer fra de danske myndigheder. Det er gratis at tilmelde sig listen, og du kan læse mere om Danskerlisten på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Softcase, hardcase eller klassisk rejsetaske

Softcase kuffert (blød)

Softcase kufferter produceres ofte af nylon og polyester, som er meget fleksible, lette og slidstærke materialer. De bløde kufferter er dog ikke så modstandsdygtige over for hårde slag og stød. Men kufferter i stof har dog ofte praktiske lommer på ydersiden med plads til en laptop eller dokumenter, hvilket blandt andet gør softcase kufferter ideelle som kabinekufferter.

Hardcase kuffert (hård)

Hardcase kufferter findes ofte i to slags materialer.

  • Tynd fleksibel polykarbonatplast, der blandt andet bruges i skudsikre glas. Kufferter i fleksibel polykarbonat er da også populære, da de vejer mindre end kufferter af den hårdere plast uden at miste sin robusthed.
  • Stenhård polypropylen-plast, der også bruges i beholdere til kemikalier. Polypropylen-plast kan blive porøst ved lave temperaturer, og i nogle fly kan der være minusgrader i lastrummet.

Rejsetaske

Hvis du mere er på jagt efter en rejsetaske, er det vigtigt, at du vælger en model produceret af slidstærke og vandafvisende materialer. Det kan eksempelvis være behandlet nylonstof. Med skulderremme er en rejsetaske velegnet til rejser fyldt med aktiviteter såsom ski- eller dykkerferie. En rejsetaske med hjul er ofte betydeligt tungere end en taske, der kun har skulderremme.

Kuffert vægt og størrelse

Betydningen af en kuffert med en lav vægt kan ikke undervurderes, da overvægt på indchecket bagage er meget dyrt. Du kan også komme ud for at din kabinekuffert vejes, og hvis den overskrider flyselskabets vægtgrænse, skal kufferten checkes ind i flyets lastrum. Det vil også koste ekstra.

Men hvor stor du skal vælge din kuffert eller rejsetaske kommer an på, om den skal med ombord på flyet eller ej, og selvfølgelig også din konkrete rejse og billettype. Læs eventuelt vores guide til kabinekufferter og de forskellige flysselskabers regler.

#3 Råd Du bør altid medbringe dine rejsedokumenter, pas, penge, værdigenstande og andet vigtigt i den håndbagage, du tager med dig ombord, så du har det inden for rækkevidde under hele rejsen.

I forbindelse med din rejse oplyses en vægtgrænse for din indcheckede bagage, så af den grund er kuffertens egenvægt også et vigtigt parameter at se på; jo tungere kuffert, jo mindre plads har du til din oppakning.

#4 Råd Med en lille kuffertvægt kan du nemt få en fornemmelse af den samlede bagagevægt inden afrejse. Sådan en fylder ikke så meget, så du vil kunne have den på rejsen, så du igen kan tjekke bagagens vægt før hjemrejsen.

Hvilken størrelse kuffert skal du vælge?

Afhængigt af din rejselængde og formålet med rejsen, så er størrelsen af kufferten eller rejsetasken også en vigtig faktor.

Det er under alle omstændigheder ikke godt at rejse med en kuffert, der er alt for stor. Dels er kufferten tungere, dels bliver den også vanskeligere at pakke, hvis du ikke fylder den helt. Indholdet i en halvfyldt kuffert vælter simpelthen rundt, ligesom kufferten kan blive mere følsom over for slag, da indholdet i en ellers fyldt kuffert virker støddæmpende.

Kuffertens andre egenskaber

Kuffertens hjul

Fire hjul giver betydeligt bedre kontrol og manøvrering end to hjul. Det kan især mærkes i smalle passager, ved kø eller i lufthavnsterminaler med mange folk i bevægelse. Kufferter med fire hjul har oftest mindre hjul end kufferter med to hjul.

To hjul. Store hjul kører bedre på ujævnt underlag end små hjul. Derfor kører kufferter på to hjul oftere bedre på vinterunderlag og grusveje.

Hjulenes størrelse betyder altså meget for rulleevnen, men kvalitetskomponenter i kuglelejer, hjul og hjulhus har endnu større betydning.

Der findes to forskellige typer af hjul på kufferter:

  1. Enkelthjul kan have tendens til at blive låst af grus osv. Så en god idé er at tjekke, at der er mellemrum mellem hjulhuset og hjulet, så grus nemt kan falde ud.
  2. Dobbelthjul har den fordel, at grus ikke kan sætte sig fast inde i hjulhuset.

Kuffertens håndtag

  • Teleskophåndtaget skal være stabilt og ergonomisk. Mange lavpriskufferter synes at have noget ustabile teleskophåndtag, hvilket gør dem vanskelige at bruge. Teleskophåndtaget bør desuden være så langt, at du ikke kommer til at sparke til kufferten med hælene, når du trækker kufferten efter dig. Længden på et teleskophåndtag bør derfor være omkring 105 cm målt fra gulvet.

  • Det er vigtigt, at bærehåndtaget på toppen af kufferten er placeret, så kufferten balanceres helt lodret, når du løfter den. Hvis håndtaget er placeret forkert, hænger kufferten skævt og slår mod benene, når du løfter den på trapper.

  • Større kufferter har typisk også et bærehåndtag på siden, hvilket gør dem lettere at håndtere for personer, der ikke er så høje.

TSA-lås (Travel Sentry Approved)

Sikkerhedspersonalet i lufthavnen har ret til at åbne kufferter med vold. Men det er ikke nødvendigt at gå så drastisk til værks, hvis din kuffert er udstyret med en kombinationslås – en såkaldt TSA-lås.

Tolderne i lufthavnen har en hovednøgle til sådanne låse, så de kan åbne kufferten uden at ødelægge låsen.

En TSA-lås kan genkendes ud fra sit røde logo. TSA-låse er altid kombinationslåse og er for det meste indbyggede i kufferten. De kan også medfølge eller tilkøbes som hængelås til kufferter med lynlås.

#5 Råd Ved indrejse til USA er en TSA godkendt bagagelås påkrævet af de amerikanske sikkerhedsmyndigheder.

Kuffertens indretning og design

Et godt indvendigt design af kufferten gør det let at pakke sin kuffert. Rumadskillelse, lommer og pakkeremme, samt et godt nedre og øvre rum i kufferten forhindrer også, at tøj og andre genstande vælter rundt og bliver unødigt krøllet.

De dyrere kufferter har oftest flest finesser, for eksempel en aftagelig sektionsinddeler, bøjle til skjorter og bluser, vaskeposer eller lomme til en bærbar computer. Nogle lavpriskufferter har ingen rumadskillelse eller pakkeremme, hvilket kan gøre det vanskeligere at pakke dem.

#6 Råd Spar plads i kufferten med toiletsager og andre produkter i rejsestørrelse – særligt godt til håndbagagen, hvor du maksimalt må have 100 ml pr. flaske med.

#7 Råd Rul dit tøj når du pakker og spar meget plads.

Udvidet kuffertgaranti

Fra vinduerne på flyet kan man ofte se, hvordan kufferterne kan blive kastet rundt af personalet, når de skal pakke lastrummet. Netop derfor er det vigtigt, at kufferten er af en høj kvalitet og kan holde til en hårdhændet behandling. Selv den mest holdbare kuffert kan dog falde af en bagagevogn. Derfor er det en god idé at vælge en kuffert, der har en god udvidet garanti.

Der er dog forskelle i, hvad de enkelte producenter dækker med deres garanti, ligesom producenternes garantier kan variere afhængigt af deres konkrete modeller og kollektioner.

Her er links til nogle af producenternes hjemmesider, hvor de med egne ord forklarer og beskriver deres produktgaranti:

Vi ønsker dig en god rejse! ✈

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os