1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Den bedste blodtryksmåler til dine behov

Lea Sefeld

Har du brug for hjælp til at finde en blodtryksmåler? Vi har kigget på de forskellige modeller, funktioner og egenskaber - og har skrevet en guide til dig. Guiden giver dig gode råd til, hvad du bør kigge efter inden du vælger, hvilken blodtryksmåler du skal købe.

Vælg blodtryksmåler efter dine behov

Hvorfor er det smart at have sin egen blodtryksmåler?

Har du været ved lægen og fået målt et afvigende blodtryk, eller vil du bare tjekke dit blodtryk løbende for kunne forebygge eventuelle hjertekarsygdomme - så kan det være smart at have din egen blodtryksmåler.

Det er både nemmere og mindre tidskrævende at kunne måle sit blodtryk derhjemme i stedet for ved et lægebesøg.

Med din egen blodtryksmåler, har du også mulighed for at gemme tidligere målinger, så du lettere kan sammenligne og få bedre styr på dit blodtryks udvikling over en længere periode.

Hvis du ved, at du har uregelmæssig puls, skal du dog altid få målt blodtrykket hos din læge - med mindre I har aftalt andet.

Hvordan virker en blodtryksmåler?

En blodtryksmåler måler trykket i en pulsåre ved hjælp af en manchet, der sættes fast omkring overarmen eller håndleddet.

Forskellige modeller af blodtryksmålere kan have forskellige funktioner. De kan dog alle måle både det øvre og nedre blodtryk, og din puls.

Automatiske blodtryksmålere benytter en såkaldt oscillometrisk metode.

Oscillometrisk metode betyder, at der sidder en lille mikrofon i manchetten. Når manchetten pumpes op, bliver blodtilførslen blokeret. Når luften derefter siver ud igen, registrerer mikrofonen det systoliske blodtryk (højeste måling) og det diastoliske blodtryk (laveste måling).

  • Det øvre tryk, det systoliske, er trykket, når hjertet trækker sig sammen for at pumpe blod ud i kroppen.
  • Det nedre tryk, det diastoliske, er trykket, når hjertet slapper af og fyldes med blod igen.

blodtryksmåler mand

Værd at tænke over, inden du køber blodtryksmåler

Der findes ikke en dansk liste over anbefalede blodtryksmålere, men Hjerteforeningen henviser til en engelsk oversigt over godkendte modeller til hjemmebrug, som British and Irish Hypertension Society står bag.

Her er en række ting, du bør tænke over, inden du køber din egen blodtryksmåler.

Funktioner:

  • Har blodtryksmåleren hukommelse, så den kan gemme tidligere målinger?
  • Kan målingerne gemmes andre steder end direkte på blodtryksmåleren?

Målgruppe:

  • Er skærmen let at aflæse?
  • Kan manchetten tilpasses, så den sidder godt på forskellige kropstyper?

Ser du dårligt, er det vigtigt, at displayet er lyst og tydeligt.

Hvis det er muligt, er det en god idé at prøve manchetten på dig selv eller den, der skal bruge måleren først, for at sikre, at den sidder godt. Til meget tynde eller kraftige arme kan det være vanskeligt at finde en manchet, der passer.

Har du skøre blodkar kan du også være ekstra følsom over for en manchet, der strammer meget, eller som slipper luften langsomt ud. For så er armen eller håndleddet under højt tryk i længere tid.

Brugervenlighed:

  • Er blodtryksmåleren nem at bruge i forhold til knapper og indstillinger?

Blodtryksmålere med app

Er du lidt teknisk anlagt, så vil du sikkert synes godt om en blodtryksmåler, der er app-kompatibel. På den måde kan du gemme dine målinger i en app på din telefon eller tablet. Nogle apps kan også hjælpe dig med at analysere dine data fra blodtryksmåleren.

Blodtryksmålere med hukommelse

Hvis du ikke er så meget til apps og andre alt for spændende egenskaber. Så er en god klassisk blodtryksmåler til overarmen med indbygget hukommelse nok lidt mere dig. På den måde kan du gemme dine tidligere målinger på maskinen, og se om dit blodtryk har ændret sig siden sidste måling.

Blodtryksmålere til håndleddet

Blodtryksmålere til håndleddet er mere praktiske, da de er mindre og nemmere at tage med på arbejde eller rejser.

Blodtryksmålere til håndled har en positionssensor, så de ikke oppustes eller laver pludselige bevægelser, hvis de ikke sidder korrekt på armen. Dog kan målingerne fra en håndledsmåler være lidt mere usikre sammenlignet med en blodtryksmåler til overarmen.

Hvis du vil være sikker på en korrekt måling, anbefales det at bruge en model til overarmen, da det er nemmere at fastgøre manchetten korrekt på overarmen.

Brug for flere valgmuligheder?

Det kan være rart selv at vælge de egenskaber, som du har brug for. Klik på knappen herunder og vælg den bedste blodtryksmåler til dit behov.

Find blodtryksmåler til hjemmebrug

Hvad er forhøjet blodtryk?

Når du måler dit blodtryk, får du en værdi for, hvor hårdt dit hjerte arbejder for at pumpe blodet rundt i kroppen.

Blodtrykket skal helst være under 135/85, når du måler det derhjemme i rolige omgivelser.

Bliver dit blodtryk målt ved lægen, skal værdien skal være under 140/90 - for her kan nervøsitet og andre usikkerheder ofte spille ind.

Når du har forhøjet blodtryk, betyder det, at hjertet arbejder hårdere end normalt. Når hjertet er på overarbejde indebærer det et højere tryk på kroppens pulsårer. Det slider på hjertet og øger risikoen for forskellige hjertekarsygdomme.

Omkring en million danskere menes at have forhøjet blodtryk, viser tal fra Hjerteforeningen, og lige godt hver fjerde er ikke klar over, at de har for højt blodtryk.

Derfor er det en god idé at måle dit blodtryk, så du kender det.

Du kan finde mere information om blodtryk og måling af blodtryk via Hjerteforeningen og Sundhed.dk, der er den offentlige sundhedsportal.

Sådan måler du blodtrykket

Erfarne sygeplejerskers bedste tips til en vellykket blodtryksmåling er:

  • at måle trykket på samme tid af døgnet.
  • at hvile mindst 5 minutter, men gerne 20 minutter inden måling.
  • at anvende den samme arm ved hver måling.

Andre måleredskaber

Hvis du er interesseret i at måle din puls løbende, eller måske skabe en hverdag med mere bevægelse. Så kan et pulsur være en meget god investering. Læs vores guide med råd til at købe pulsur.

Dog måler et pulsur på håndleddet ikke pulsen lige så præcist som en blodtryksmåler.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os