1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Kog perfekte æg hver gang: Sådan gør du

Elina Blom

Skal du koge æg? Vi guider dig til, hvordan du får perfekte æg uanset om du foretrækker dem hårdkogte, blødkogte eller smilende. Hvor længe skal du koge æggene? Hvilken metode er bedst set fra et energisynspunkt? Her finder du svarene.

Kog perfekte æg hver gang: Sådan gør du

At koge æg - perfekt

Der er i princippet tre forskellige måder at koge æg på
(altså ud over at porchere dem – i kogende vand).

Den billigste metode set ud fra et energisynspunkt er æggekogeren. Men mange kokke vælger en dampovn i stedet. Ude i hjemmene er det dog stadig mest almindeligt at finde en gryde frem.

Herunder finder du instruktioner til at koge perfekte æg – uanset metoden. Det spiller nemlig ingen rolle, om det bare er til dig selv, eller til familiens morgenbord ... et perfekt kogt æg er selvfølgelig altid at foretrække.

Sådan koger du æg i en gryde

Kogetiderne nedenfor er til middelstore æg. Har du større æg, kan du lægge 1-2 minutter til tiden. Er det meget små æg, kan du trække 1 minut fra. Kogetider for æg – med en gryde

Start med at hælde vand i gryden, (hvis du har en vandhane med kogende vand, så snup vandet fra den).
Stil nu gryden på kogepladen, og vent til vandet igen er kommet i kog.

Hårdkogt æg – Sådan gør du

  1. Læg æggene i, når vandet koger
  2. Tilbered æggene i gryden i 11 min, derefter er de klar til servering

Blødkogt æg – Sådan gør du

  1. Læg æggene i, når vandet koger
  2. Tilbered æggene i gryden i 7 min, derefter er de klar til servering

Sådan koger du æg med det mindste strømforbrug

Ifølge en undersøgelse foretaget af Energimyndigheten i Sverige er den mest energieffektive måde at koge æg at benytte en æggekoger.

Testresultatet viser, at æggekogeren er overlegent mere energismart end andre måder. Koger du æggene i en gryde, er det vigtigt at bruge låg, siger Ileana Hagelin fra Energimyndighetens Testlaboratorium.

Kog æg i en æggekoger

Det er let som en leg at koge æg med en æggekoger.

Sådan gør du

  1. Læg æggene i hver sit rum i æggekogeren.
  2. Hæld vand i ifølge instruktionerne, og tænd for æggekogeren.

De fleste æggekogere har en funktion, hvor du vælger, hvordan ægget skal tilberedes. Andre signalerer, når ægget har nået et vist tilberedningsniveau. Læs instruktionerne til netop din æggekoger.

Sådan koger du æg med en dampovn

Den langsomme metode giver nogle helt vildt lækre æg, med en mere cremet konsistens.
Her stiller du ovnen på 65 grader og tilbereder æggene i 30 minutter.

Den mere tidsbesparende metode finder du nedenfor:

Hårdkogte æg – sådan gør du

  1. Sæt ovnen på 90 grader damp
  2. Tilbered æggene i ovnen i 9 min, derefter er de klar til servering

Blødkogte æg – sådan gør du

  1. Sæt ovnen på 90 grader damp
  2. Tilbered æggene i ovnen i 4 min, derefter er de klar til servering

Tiden er vigtig

Ja, faktisk er tiden helt afgørende, når du koger æg.

Med et æggeur i køkkenet har du 100 procent styr på, hvor længe æggene har kogt.

Meeeen – du har jo også en timer i din smartphone og i dit smart watch.

Ægs næringsindhold

Et æg indeholder masser af næringsstoffer, som er gode for din krop. For eksempel:

  • Vitamin A
  • Vitamin D (ca. 7 µg/æg hvilket er 14 procent af den anbefalede daglige dosis)
  • Vitamin B/folat (ca. 4 µg/æg hvilket er 12 procent af den anbefalede daglige dosis), dette inkluderer B2/riboflavin og B12. Et eneste æg dækker eksempelvis hele det daglige behov for B12.
  • Vitamin E
  • Vitamin K
  • Protein (ca. 7 g/æg)
  • Selen, 31 procent af anbefalet daglig dosis.
  • Magnesium
  • Kalium
  • Niacin
  • Jern
  • Jod

Et æg indeholder cirka 75 kalorier.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os