• Black Friday
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os
  1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Købsguide: Find den perfekte gasgrill

Brian Sommer

Den klassiske sorte kuglegrill revolutionerede vores måde at grille på, men så kom gasgrillen – og gjorde det meget lettere. I dag er en gasgrill den mest populære grill i Danmark. Få styr på fordelene ved en gasgrill og på ulemperne.

Hvilken gasgrill skal jeg vælge?

Hvilken grill skal jeg vælge – gasgrill eller kulgrill? Det spørgsmål er du ikke alene om at stille.

Selvom duften af nyoptændte grillbriketter for mange er indbegrebet af sommer i Danmark, så er duften måske snart historie.

Duften af mad på grillen hænger stadig tungt over villakvarteret på en sommeraften i Danmark. Men duften (og røgen) fra grillstarteren ... den kan vi godt begynde at vinke farvel til.

Gasgrillen har for længst overhalet den klassiske kuglegrill i popularitet.
Og det er der især 3 gode grunde til ...

Gasgrill – gør det nemt at grille

Billede af kylling, og grøntsager på gasgrill

Det er let at grille med en gasgrill

Gasgrillen har sendt mange kuglegriller på pension fordi:

  1. Det er nemt at tænde op, så længe du har gas på flasken
  2. Det er nemt at justere og fastholde temperaturen
  3. Det er nemt at slukke for grillen

Med gas kan du lægge maden på grillristen efter kun 10-15 minutter.
Med briketter og grillkul kan der let gå op til 30 minutter – hvis du altså får godt gang i kullene i første forsøg.

Du slipper også for at hæve og sænke risten eller fordele de brændvarme grillkul for at undgå at maden forkulles. Med gas justerer du bare på gasblusset og tænder/slukker zonerne efter behov. Hvis grillen har flere brændere/zoner, så er det normalt heller ikke et problem at grille med indirekte varme på en gasgrill.

Billede af mand, der vender maden på grillen med en grilltang

Det er heller ingen sag at holde en bestemt temperatur over længere tid. Men det kan være en god idé at have en ekstra gasflaske på lager i skuret.

Når maden er fjernet fra risten og alle er mætte, så slukker du bare for gasbrænderne. Kort efter er grillen afkølet, så den kan stilles væk eller få overtrækket på.
Kul og briketter skal enten slukkes med vand i en egnet metalspand eller brænde helt ud i grillen, før du kan sætte grillen på plads.

Find den rette type af grill

Tænk over din behov og i hvilket miljø, du skal grille:

  • Kuglegrill: Rund, kompakt og god på steder med mindre plads. Her får du en jævn fordeling af varmen, men også en mindre grilloverflade i forhold til en rektangulær grill.
  • Rektangulær grill: En praktisk form, som typisk byder på flere brændere, der kan tændes og slukkes individuelt. Formen giver bedre plads stege og hele kyllinger, som tilberedes ved indirekte varme. Her er også god plads til både hverdag og den store grillfest.
  • Grill med hjul: Gør det let at flytte grillen efter behov. Her er ofte også et sidebord, så du har bedre plads til at sætte fade og redskaber.
  • Bærbar grill: Perfekt til camping- og picnicture. Den har normalt en mindre kapacitet og effekt, men til gengæld er den let at tage med.

Få ulemper med gasgrill

Den mest omdiskuterede ulempe er nok smagen. Nogle hævder stædigt, at grillkull giver en bedre smag af røg – og dermed også af grill (i klassisk forstand).

Mange grillentusiaster sværger derfor stadig til grillkul, men ikke de helt billige briketter af blandingstræ og andre tilsætningsstoffer. I stedet er der fokus på rent trækul – for smagens skyld.

Nærbillede af glødende trækul

Netop det rene trækul giver en intens varme og skaber den særligt eftertragtede røgsmag, som blandt andet opstår, når fedtet drypper ned på kullene. Ulempen med trækul er, at de ikke brænder ret længe. Derfor kræver en kulgrill, at du holder godt øje med tilberedningen, og fylder op med varme kul undervejs.

Men selv på en gasgrill, kan du opnå den eftertragtede røgsmag. Det kræver blot, at du tilsætter lidt røgflis (efter smag) i en røgboks i din gasgrill.

Prisen på en gasgrill kan også være en udfordring. Gas kræver mange flere tekniske dele end en kulgrill:

  • Brændere
  • Drejeknapper til justering
  • Gasslange & regulator
  • Gnisttænder (piezo eller batteri)

Derfor kan en gasgrill løbe en del op i pris – ofte flere tusind kroner mere end en klassisk grill til kul.

Altså medmindre du slagter hele opsparingen og investerer i en eksklusiv keramisk kulgrill.

Transportabel gasgrill

En anden fordel ved gas er, at du kan tage grillen med på tur. Det lyder måske besværligt, men det behøver det slet ikke at være. En bærbar gasgrill benytter nemlig ofte de små gasdåser til camping.

Billede af grill på stranden

Fordelen ved at benytte en gasgrill på din strandtur, picnic eller campingtur er naturligvis, at du reducerer brandfaren betydeligt. Du skal nemlig ikke tænde kul i en grillstarter eller håndtere de glødende og gnistrende kul.

Og så er det jo rart, at du ikke skal vente på, at kullene køler af, før du igen kan komme videre på din vej.

Tjekliste til din nye gasgrill

  1. Stationær eller mobil? Store hjul gør det lettere at flytte grille på ujævne overflader som eksempelvis græsplænen
  2. Hvor meget skal du grille? Undersøg om grillens areal er stort nok
  3. Hvad skal du grille? En grill med flere zoner kan justeres i forhold til mængden af mad og bruges til indirekte grillning af stege, bøffer og en omgang pulled pork
  4. En sidebrænder er praktisk, når du også vil kunne lave sovsen mens du griller – eller koge en omgang pasta

Før du beslutter dig: Sørg altid for at sammenligne prisen på din nye gasgrill – så du ikke går glip af et godt tilbud.

P.S.: Tag et kig på vores guide om det uundværlige tilbehør til din grill.