Opdateret
Den klassiske sorte kuglegrill revolutionerede vores måde at grille på, men så kom gasgrillen – og gjorde det meget lettere. I dag er en gasgrill den mest populære grill i Danmark. Få styr på fordelene ved en gasgrill og på ulemperne.
Hvilken grill skal jeg vælge – gasgrill eller kulgrill? Det spørgsmål er du ikke alene om at stille.
Selvom duften af nyoptændte grillbriketter for mange er indbegrebet af sommer i Danmark, så er duften måske snart historie.
Duften af mad på grillen hænger stadig tungt over villakvarteret på en sommeraften i Danmark. Men duften (og røgen) fra grillstarteren ... den kan vi godt begynde at vinke farvel til.
Gasgrillen har for længst overhalet den klassiske kuglegrill i popularitet.
Og det er der især 3 gode grunde til ...
Gasgrillen har sendt mange kuglegriller på pension fordi:
Med gas kan du lægge maden på grillristen efter kun 10-15 minutter.
Med briketter og grillkul kan der let gå op til 30 minutter – hvis du altså får godt gang i kullene i første forsøg.
Du slipper også for at hæve og sænke risten eller fordele de brændvarme grillkul for at undgå at maden forkulles. Med gas justerer du bare på gasblusset og tænder/slukker zonerne efter behov. Hvis grillen har flere brændere/zoner, så er det normalt heller ikke et problem at grille med indirekte varme på en gasgrill.
Det er heller ingen sag at holde en bestemt temperatur over længere tid. Men det kan være en god idé at have en ekstra gasflaske på lager i skuret.
Når maden er fjernet fra risten og alle er mætte, så slukker du bare for gasbrænderne. Kort efter er grillen afkølet, så den kan stilles væk eller få overtrækket på.
Kul og briketter skal enten slukkes med vand i en egnet metalspand eller brænde helt ud i grillen, før du kan sætte grillen på plads.
Tænk over din behov og i hvilket miljø, du skal grille:
Den mest omdiskuterede ulempe er nok smagen. Nogle hævder stædigt, at grillkull giver en bedre smag af røg – og dermed også af grill (i klassisk forstand).
Mange grillentusiaster sværger derfor stadig til grillkul, men ikke de helt billige briketter af blandingstræ og andre tilsætningsstoffer. I stedet er der fokus på rent trækul – for smagens skyld.
Netop det rene trækul giver en intens varme og skaber den særligt eftertragtede røgsmag, som blandt andet opstår, når fedtet drypper ned på kullene. Ulempen med trækul er, at de ikke brænder ret længe. Derfor kræver en kulgrill, at du holder godt øje med tilberedningen, og fylder op med varme kul undervejs.
Men selv på en gasgrill, kan du opnå den eftertragtede røgsmag. Det kræver blot, at du tilsætter lidt røgflis (efter smag) i en røgboks i din gasgrill.
Prisen på en gasgrill kan også være en udfordring. Gas kræver mange flere tekniske dele end en kulgrill:
Derfor kan en gasgrill løbe en del op i pris – ofte flere tusind kroner mere end en klassisk grill til kul.
Altså medmindre du slagter hele opsparingen og investerer i en eksklusiv keramisk kulgrill.
En anden fordel ved gas er, at du kan tage grillen med på tur. Det lyder måske besværligt, men det behøver det slet ikke at være. En bærbar gasgrill benytter nemlig ofte de små gasdåser til camping.
Fordelen ved at benytte en gasgrill på din strandtur, picnic eller campingtur er naturligvis, at du reducerer brandfaren betydeligt. Du skal nemlig ikke tænde kul i en grillstarter eller håndtere de glødende og gnistrende kul.
Og så er det jo rart, at du ikke skal vente på, at kullene køler af, før du igen kan komme videre på din vej.
Før du beslutter dig: Sørg altid for at sammenligne prisen p å din nye gasgrill – så du ikke går glip af et godt tilbud.
P.S.: Tag et kig på vores guide om det uundværlige tilbehør til din grill.