1. Start
  2. Bedst i test

Opdateret  

Alarmsystem test: Find den bedste alarm til at sikre dit hjem

Daniel Hessel

Vil du være sikker på, at ingen bryder ind hos dig, når du sover eller ikke er hjemme? En hjemmealarm hjælper dig med at sove roligt. Vi har testet et udvalg af populære produkter fra, blandt andet, Ajax, Netgear og Somfy. Læs med og se, hvem der er bedst i test.

Alarmsystem test: Find den bedste alarm til at sikre dit hjem

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi tester alle produkter selv, og anvender dem i hverdagssituationer på den måde, de er beregnede til.

Vi udfører også en del ekstreme punkttest for at fastslå, hvor produkternes brudgrænser går. Når det gælder hjemmealarmer, er vi omhyggelige med at finde ud af, om de lægger mærke til, når nogen prøver at bryde ind, og hvordan de efterfølgende reagerer.

Nogle af de parametre vi tager med i vores bedømmelse er følgende:

  • Funktionalitet: Hvordan tilkobles alarmen? Hvilke funktioner medfølger – får du for eksempel både kameraer og sensorer med i pakken? Kan du gemme optaget materiale, eller kræver det abonnement?

  • Brugervenlighed: Hvordan alarmerer enheden? Er der en app til? Hvor brugervenlig er den, og hvilke funktioner har den?

  • Ydeevne: Hvor god billedkvalitet giver eventuelt medfølgende overvågningskameraer? Hvor følsomme er sensorerne?

  • Sikkerhed: Hvilken sikkerhed har produkterne? Hvad sker der for eksempel ved en strømafbrydelse, eller hvis internetforbindelsen bliver afbrudt? Kan produkterne på nogen måde omgås?

Vi afvejer disse faktorer, og laver en vurdering af produkternes prisværdi. Den ender så ud i en slutkarakter.

Vi har testet nogle af markedets populære alarmsystemer uden abonnement. Sammenlign priser og find dit næste alarmsystem på PriceRunner.

1. Ajax Alarm – BEDST I TEST

Stabilt og fleksibelt med forvoksede enheder

Installation: Gør det selv Pakke: Færdige sæt, eller vælg selv, hvilke produkter du vil kombinere Testede produkter: Basisenhed, bevægelsessensor, magnetsensor, nøglering Abonnement: Nej, opkobling til alarmcentral kan tegnes separat Andet: Batteribackup, understøtter mobilabonnement

Ajax Alarm Startkit

Ajax Alarm er et gør det selv-system, som er vokset i popularitet de senere år på grund af dets fleksibilitet og stabilitet. Når vi tester systemet, er det let at forstå hvorfor, selvom man kan mærke, at systemet stadigvæk er under kraftig udvikling.

Gør det selv, eller tilslut andre

Pakken vi testede, er et ret ordinært system med alarmhub, bevægelsessensor og magnetsensor til døren. Hub'en vi testede er en enkel model, der understøtter kabelforbundet netværk og 3G via eksempelvis et taletidskort. En mere avancered model har blandt andet indbygget wi-fi, men virker grundlæggende på samme måde.

Billede af Ajax Alarm hub'en

Hub'en installeres ved hjælp af mobilappen (fås både til iPhone og Android), og det er der, al interaktion foregår. Hub'en har et indbygget batteri for at kunne fortsætte driften i tilfælde af et strømsvigt, og mobilforbindelsen gør, at du er opkoblet til alarmen, hvis internetforbindelsen går ned. Du kan efterfølgende vælge at koble dit system til et par forskellige alarmcentraler, hvilket giver dig ret god fleksibilitet med hensyn til det ønskede niveau. Der findes også alarminstallatører, som kan hjælpe dig både med at sammensætte en pakke og installere den for dig.

I hub'en kan du tilføje nye sensorer, brugere samt visse overvågningskameraer. Kameradelen har Ajax ikke selv, men understøttelsen af tredjepartskameraer vokser løbende. Det samme gælder udviklingen af produktet som sådan, som konstant har bevæget sig fremad med nye funktioner i løbet af det halve år, vi har haft systemet i drift. Der kan også købes forstærkere, hvis det er nødvendigt.

Egen trådløs protokol

De sensorer, vi har i vores system, kører på deres egen trådløse protokol, der skal kunne nå op til to kilometer ifølge Ajax. Vi har ikke testet rækkevidden fuldt ud, men vi har på den anden side heller ikke oplevet nogle problemer overhovedet med opkoblingen igennem etagedelinger og vægge.

Nærbillede af indersiden af Ajax Alarm hub'en, med fokus på batteriholderne

Det er heller ikke noget problem at parre enhederne med basisstationen. Vi kan nemt navngive dem og sortere dem efter zoner i huset.

Sammenlignet med mange sensorer til smarte hjem, er Ajax' enheder ret store. Magnetsensoren ser ret opsvulmet ud i forhold til den tilsvarende med Zigbee eller Z-wave, og bevægelsessensoren er nærmest gigantisk. Men de fungerer rigtig godt.

Hvis du vil udbygge systemet, så findes der et hav af forskellige sensorer, brandalarmer, sirener, vægudtag og lignende, så du har adgang til et ret komplet sortiment til at holde styr på dit hjem.

I vores halve år med Ajax Alarm, er vi stødt på minimalt besvær og har altid fået hurtig underretning, når der er sket noget. Det fungerer simpelthen rigtig godt, og sammen med både understøttelsen af mobilabonnement og frit valg af alarmcentral, så passer sættet godt, hvis du ikke vil binde dig til en bestemt leverandør og deres ofte ret høje månedlige gebyrer.

Stabilt og driftsikkertstort udvalg af sensorerfrit valg af alarmcentral
Ret store sensorerlidt høj pris på tilbehør

Prissammenligning

Sammenlign priser

Ajax StarterKit

1.999 kr.

Alarmpakke Ajax Startkit

1.999 kr.

Alarmsystem StarterKit Cam Hub2, MC, DP, Space Control czarny

2.763 kr.

2. Minut Point Smart Home Alarm

Superenkelt alarmkit til minimalisten, der bare vil have lidt styr på det

Installation: Gør det selv Pakke: Standardpakke med hovedenhed Testede produkter: Basisenhed Abonnement: Ja, kan anvendes med begrænsning uden Andet: Batteridrift

Minut Point Smart Home Alarm

Hvor enkelt kan et alarmsystem være? Det er nøjagtig det spørgsmål, Minut har påtaget sig at undersøge, og med tanke på produkttypen, har de faktisk gjort et rigtig godt stykke arbejde.

Det skal dog siges, at dette virkelig er den mest enkle løsning, så hvis du vil have noget mere avanceret eller mulighed for at udvide, så er Minut Point Smart Home Alarm ikke noget for dig.

Kun én enhed

Det smarte ved Minut er, at du kun har én enhed, som udgør hele alarmen. Enheden oplades med USB-C, batteriet holder i op til et halvt år (tre måneder i vores testperiode), og du monterer den i loftet eller på væggen med et magnetbeslag. Derefter, holder den dig opdateret via hjemmets wi-fi-netværk.

Close-up shot/nærbillede af Minut Point Smart Home Alarm

Hvad gør den så? Minut indeholder dels en sirene, som kan skræmme indbrudstyve væk og alarmere naboerne. Dels holder den styr på, om du er hjemme, så den ved, om den skal være aktiv eller ej. Derudover, har den bevægelsessensor, lydmåler, termometer, fugtmåler og en simpel lampe indbygget. Der sidder også en sensor i forbindelse med magnetbeslaget, som siger til, hvis nogen fjerner enheden.

Tanken med den er, at du skal montere den nogenlunde centralt i hjemmet, og derfra holder Minut så styr på, om nogen bevæger sig i nærheden, om temperaturen ændrer sig hurtigt, eller om der pludselig er masser af støj (for eksempel på grund af en knust rude). Lampen kan i kombination med bevægelsessensoren også fungere som natlampe, hvis du er oppe og rumstere om natten. Fugtmåleren anvendes desuden til at holde styr på, om indeklimaet er i orden, eller om du risikerer fugtskader eller skimmelsvamp.

Enkelt att komme i gang

Det er lige så enkelt som selve enheden at komme i gang med Minut, og hvis man bare vil holde lidt styr på tingene derhjemme, så er den faktisk rigtig effektiv. Hvis nogen bryder ind hjemme hos dig, opdager du det i sagens natur først, når det er sket, og ikke allerede, når døren bliver brudt op. Men som en virkelig enkel løsning for at se, om alt er, som det skal være, er Minuts alarm ganske effektiv. Vi havde dog gerne set, at der også var indbygget røgdetektor, så Minut også kunne fungere som brandalarm. Vi kan især godt lide, at appen holder styr på os og minder om at slå alarmen til, når vi er taget hjemmefra, hvilket sker uden undtagelse.

Minut er en ret speciel alarm i den forstand, at den kun består af én enhed og, at den er så enkel. Når alt kommer til alt, så gør den faktisk sit arbejde ret så godt.

Enkel installation og betjeninggod app og påmindelsesmart hurtigløsning til hjemmealarm
Abonnementstjenesten virker lidt dyrbrandalarm burde virkelig være inkluderetenkelheden er positiv men medfører selvfølgelig også begrænsninger

3. Somfy One

Alt i et-alarm med sirene og fysisk objektivbeskyttelse

Kamera: Ja (Full HD). Bevægelsesdetektor: Ja (samt varmedetektering). Mørkesyn: Ja. Ansigtsgenkendelse: Nej. Lagring: I skyen (med abonnement) Periferibeskyttelse: Vinduesalarm Sirene: Ja (90 dB, indbygget i kamera) Stemmestyring: Ja (Alexa) Brandalarm: Nej (men brandalarmdetektering indbygget i kamera) Batteribackup: Ja (6 timer) Hvad medfølger: 1 stk. kamera, 1 stk. intellitag, 1 stk. key fob

Somfy One All-In-One

Somfy One er et overvågningskamera og alarmløsning pakket som én enhed, og dette er en brugervenlig kombination. Installationen går let og problemfrit. Hver enkelt enhed er nem at gennemskue og forbinde med din telefon. Du er i gang på cirka fem minutter.

Alarmen der monteres på vinduerne, er ret lille og fastgøres med dobbeltklæbende tape. De tager ikke meget af udsigten og sidder godt fast.

Sirenen til alarmen sidder på kameraet. Alarmlyden er meget høj og afskrækkende. Det er selvfølgelig nok for tyven at hive ledningen ud af kameraet, for at den skal stoppe, men så er vedkommende allerede registreret på billede – hvis du har placeret kameraet på en måde, så det ikke kan undgås.

Sætter du ledningen i igen, fortsætter alarmen med at hyle. Du er således nødt til at slå den ordentligt fra.

Kameraet har fysisk objektivbeskyttelse

En fordel ved Somfy One er den fysiske objektivbeskyttelse. Når du taster ind, at du er "hjemme", er kun periferibeskyttelse aktiveret. Det betyder, at kameraerne ikke er i brug, kun vinduesalarmer m.v. er aktiveret. For den kreative hacker er det dog ret enkelt at hacke et overvågningskamera. Men med en fysisk beskyttelse af objektivet, der automatisk skydes for, når du kun aktiverer periferibeskyttelse, slipper for for at bekymre dig om uønskede blikke.

Derimod mangler vi ansigtsgenkendelse, når objektivbeskyttelsen er åben. Det optager alle mennesker, der bevæger sig.

Nødvendigt med abonnement

Lagring i skyen er gratis i en kort prøveperiode, derefter skal du betale, hvis videoindholdet skal lagres. Det er ret dyrt. 40 kroner om måden for lagring af en dag, 80 kroner for lagring af syv dage. Der er heller ingen micro-SD-kortplads, så du er bundet til at bruge skyen, og det trækker karakteren ned.

Det er nemt at taste ind, at man er hjemme, med Somfy One. Hvert familiemedlem har en fjernbetjening (key fob), som de trykker på for at fortælle systemet, at de er hjemme. Du kan med det samme se, når et familiemedlem er kommet hjem, på din mobiltelefon.

Kameraet giver et godt billede, men understøtter desværre ikke 4K. Men med full HD og bred betragtningsvinkel får du alligevel et meget godt billede over rummet, som det står i.

Lydmæssigt opfanger den lyde i rummet godt, men også en forstyrrende brummen fra selve kameraenheden. Af og til kan det også tage lidt tid, fra du starter appen, til du også får et billede i kamerapanelet.

Det giver dog plus, at du kan tale med indbrudstyven via kameraet ved at holde en knap inde i appen i mobiltelefonen. Den kan også opfange lyden fra din brandalarm og give dig besked.

En ulempe er, at kameraet er ret stort. Det ses tydeligt på afstand og kan være lidt svært at placere. Appen der hører til enheden, er derimod let at anvende og overskue.

Overordnet er det et prisgunstigt og gennemtænkt produkt, hvis man vil øge trygheden i hjemmet, men ikke vil bøvle med flere forskellige produkter.

Fysisk objektivbeskyttelseLille alarmenhedMeget god appGennemtænkt helhedsløsningTovejskommunikation
StørrelsenMangler ansigtsgenkendelseDyr løsning i skyenMangler plads til micro-SD

4. Netgear Arlo Pro 2 VMS4230P

Brugervenlig og letinstalleret med total, trådløs frihed

Kamera: Ja (Full HD) Bevægelsesdetektor: Ja Mørkesyn: Ja Ansigtsgenkendelse: Nej Lagring: I skyen (med abonnement) Periferibeskyttelse: Nej Sirene: Ja (indbygget i kamera) Stemmestyring: Ja (Alexa) Brandalarm: Nej Batteribackup: Trådløs (6 mdr. batteritid) Hvad medfølger: 2 stk. kamera, 1 st. basestation, 1 stk. oplader

Arlo Pro 2 VMS4230P 2pack

Netgear Arlo Pro 2 VMS4230P er et overvågningssæt, der er meget nemt at installere. Der medfølger en uges lagring af optagede film, og når filmene er ældre end syv dage, slettes de automatisk. Hvis du vil have længere tids lagring, koster det penge.

Desværre kan man ikke sætte et hukommelseskort i kameraet som alternativ til cloud-løsningen, så du er bundet til deres abonnementstjeneste – hvilket kan virke lidt nærigt, med tanke på at kameraerne koster en del. På den anden side har de en række rigtig gode funktioner. Eksempelvis har de indbygget alarm, som du kan starte, hvis nogen nærmer sig. De sender også beskeder til mobilen, når de opdager bevægelse.

Desværre åbnes det aktuelle kamera ikke automatisk i livestreaming-tilstand, når du åbner en besked. I stedet kommer du til appens startside, hvor du selv skal klikke hen til det rigtige kamera. Det sker, at vi går glip af hændelser i realtid, på grund af den forsinkelse der opstår. Kameraerne er fuldstændig trådløse.

Lidt tvivlsomt batteri

Den lovede batteritid er 6 måneder, men den afhænger af, hvor ofte de optager. Under vores test skulle det første kamera oplades allerede efter en måneds brug. Hvis du vil være sparsommelig, placerer du kameraet, så det ikke filmer unødvendige ting. Batterierne leveres fuldt opladede fra fabrikken. Det er en stor fordel ved Arlo Pro 2, at den er restriktiv, med det den optager. Eksempelvis reagerer den sjældent på træer, som svajer i vinden, men altid hvis et menneske eller et dyr passerer forbi.

Kameraet kan også tilsluttes med et strømkabel, men i så fald kun indendørs – det er nærmere et opladningskabel. Der medfølger desværre kun én oplader, så du kan ikke oplade begge kameraer samtidigt.

Netgear Arlo Pro 2 VMS4230P optager og livestreamer video i 1080p på kommando. Billedkvaliteten bliver helt i orden, og kameraet har en meget god vidvinkel. Det kan være svært at få en god kvalitet for genstande langt væk fra kameraet, så det bør placeres tæt på det område, du vil overvåge.

Når du zoomer i billedet, bliver det hurtigt pixeleret. Kameraet har godt mørkesyn. Rækkevidden udendørs er god, så længe du har en god router. Opkoblingen sker via wi-fi, men selv når modtagelsen er dårlig, får vi en god billedkvalitet. Et andet stort plus er, at du kan kommunikere med personer i nærheden af kameraet, fordi det er udstyret med tovejslyd.

Nem app

Den brugervenlige app er endnu et stort plus. Det er nemt at finde klip, foretage indstillinger eller afspille livestream. Du kan også invitere andre brugere til et eller flere kameraer. De kan ikke styre dem, men kan se hvad der foregår. Vi havde gerne set, at de også kunne benytte mikrofonfunktionen i appen, men den er desværre låst til hovedbrugeren.

Man kan heller ikke være logget på flere enheder samtidig med samme konto. Det er formentlig en sikkerhedsforanstaltning, så den ikke kan benyttes af uvedkommende. Desværre er der ingen sabotagealarm, og det er meget nemt at stjæle kameraet, fordi det kun er fastgjort til beslaget med en magnet. Du bør placere det på et svært tilgængeligt sted.

Arlo Pro 2 er et godt overvågningssupplement til en hjemmealarm, eller hvis du blot vil have en ren overvågningsløsning derhjemme uden sensorer på døre og vinduer. Det er dog relativt dyrt, især hvis du skal have cloud-tjeneste med mere end syv dages lagring. Hvis du skal bruge en komplet hjemmealarmløsning, er denne pakke utilstrækkelig. Men hvis du kun er ude efter en IP-klassificeret overvågningsløsning med mange smarte funktioner, der er fuldstændig trådløs, er det et godt køb.

Velkalibreret bevægelsessensorHelt trådløsLet at installereMange funktionerTovejslyd
Ingen plads til hukommelseskortLet at stjæleLangsom kontrol af alarm i realtidUnderstøtter ikke sensorer

5. Netatmo Smart Alarm System med kamera

Enkel hjemmealarm med kamera og begrænset rækkevidde

Installation: DIY Pakke: Pakke med kamera og dør-/vinduessensorer og sirene Testede produkter: Basispakke Abonnement: Nej Andet: Dropbox-lagring

Netatmo Smart Alarm System with Camera

Netatmo har lavet vejrstationer, kameraer og røgalarmer i mange år nu, og produkterne har været virkelig langtidsholdbare. Derfor er det ekstra interessant, når de lancerer Netatmo Smart Alarm, som en slags påhæng til indendørskameraet.

Det skal vise sig at være et ganske anderledes alarmsystem. Men også et alarmsystem helt uden abonnementsomkostninger.

Billede fra test af alarmsystem Netatmo Smart Alarm System - bagsiden af kameraet

Bygger på kameraet

Netatmos alarm består af tre dele: Indendørskameraet Welcome, dør-/vinduessensorer og en indendørssirene.

Alle dele kan købes enkeltvis eller som pakker, men du skal have mindst ét Netatmo Welcome-kamera derhjemme. Det skyldes, at alle sensorer kobles via Bluetooth direkte til indendørskameraet.
Lige netop Bluetooth er ellers ikke den mest almindelige protokol for hjemmealarmer.

Det er der både fordele og ulemper ved.

  • Dels skal du have et overvågningskamera i hjemmet, uanset om du har tænkt dig det eller ej
  • Dels bliver rækkevidden ganske kort med Bluetooth

Rækkevidden kan afhjælpes ved, at du har flere kameraer i huset, som du parrer sensorerne med (Welcome-kameraet kommunikerer over enten WiFi eller netværkskabel).
Det betyder, at Netatmos alarm måske egner sig bedre til lejligheder end til store villaer.

Du skal også være opmærksom på, at der ikke er batteribackup eller lignende her. Så hvis strømmen går (eller Netatmo mister forbindelsen til internettet), så er alarmen også slået fra.

Langsommelig installation

Sørg for, at du har god tid og tålmodighed, når du sætter dig med Netatmos alarm – du får brug for det!

Billede fra test af alarmsystem Netatmo Smart Alarm System - bagsiden af dør/vindues sensoren

Først gælder det om at parre kameraet. Af de to kameraer, vi havde med i testen, lykkedes det os på tredje forsøg ... med det ene.
Kamera nummer to måtte vi opgive og koble direkte til en computer, fordi appen hele tiden gav fejlmeddelelser.

Her kan du indstille relativt få indstillinger for kameraet, som også bliver ret varmt i drift. Ansigtsgenkendelse er der i hvert fald, selvom det kræver en del indlæring, før det holder op med at spytte spørgsmålstegn ud på familiemedlemmerne. Live-visningen slæber desuden med mindst 30 sekunder efter virkeligheden, men også selve opkoblingen til live-visningen er meget langsom.

Derefter er turen kommet til dør- og vinduessensorerne. Her har Netatmo valgt sensorer, der reagerer på bevægelse i stedet for traditionelle magnetsensorer. Det betyder, at du slipper for at montere en sensor med to dele. Du kan nøjes med at klikke den på med den medfølgende dobbeltklæbende tape og være tilfreds, det er rigtig nemt.

Med sensoren kan vi se, hvornår et vindue åbner, og om vinduet er åbent eller lukket (perfekt information at have om sommeren, når du er gået hjemmefra).
Ulempen er, at installationen også her er langsom. Først et par minutters snak mellem kamera og sensor for at blive parret, derefter en halv times tyggende opdatering af sensoren, før vi overhovedet kan montere den. Det giver et par grå hår ekstra.

Også sirenen er meget langsom med samme tilslutningsmetode. Den kan køre på batteri (ca. 2 år) eller via ledning. Men den gør sit arbejde og larmer en også hel del.

Billede fra test af alarmsystem Netatmo Smart Alarm System - dør/vindues sensoren monteret på vinduesrammen

Rodet oplevelse

Det er mildest talt noget rod at bruge Netatmos alarmsystem. Al kommunikation går via kameraet, som er for gammelt til at vide, hvad WiFi over 5 GHz-båndet er.
Har du et Wi-Fi netværk derhjemme, hvor 2,4 GHz og 5 GHz er opdelt, så er det ikke noget problem. Men er de slået sammen på samme netværksnavn (hvilket er mere eller mindre standard i dag), er Netatmos' kamera, og dermed hele alarmen, både langsomt og ustabilt.
Enten tager det en evighed at tilslutte, hvis det overhovedet kan tilsluttes, eller også mister det pludselig forbindelsen.

Selve appen er delt mellem sensorer, brandalarm, dørklokke og hjemme/borte. Sidstnævnte indebærer kameraer, men kun de ansigter, som kameraerne har identificeret, mens brugeren har været hjemme eller ude. Kameraerne i sig selv finder man i en undermenu.

Sensorerne vil naturligvis meget gerne kalibreres, så de fungerer, som de skal. Men der er ikke nogen logisk kalibreringsplacering i appen, hvor vi stedet skal vente på, at dialogfeltet tilfældigt dukker frem. Derimod er alle mulige indstillinger repræsenteret op til tre steder i appen i nogle tilfælde, så det er næppe konsekvent.

Det føles rigtig meget som et kludetæppe, eller som om nogen bare har stablet dele af softwaren oven på hinanden, efterhånden som de er kommet ind.

Netatmos' alarmsystem er grundlæggende en god idé, og i teorien er det perfekt til lejligheder og mindre huse. Derimod skulle hardwaren i kameraet både friskes op og speedes op for at fungere. Og samtidig skulle appen laves om fra bunden for at undgå den totale forvirring, der hersker i den. For lige nu er det ganske enkelt ikke godt.

Smart løsning i teoriengodeidé med sensorerneintet abonnement
Langsom og forældet kamerahardwareappen er en forvirret katastrofemister forbindelse hele tiden

Mere om hjemmealarmer

Er du urolig for indbrud? Udover at gennemgå grund og indgangsparti, så tyven ikke kan arbejde uforstyrret, kan du også installere en hjemmealarm. De virker både afskrækkende og kan fange tyven på billede eller video.

Med en hjemmealarm installeret, føler mange også en større tryghed. Dels kan de blive alarmeret, hvis der sker et indbrud, når de ikke er hjemme, dels hvis der sker noget i realtid, mens de befinder sig i huset. Alarmsystemerne har mange forskellige udformninger, så de passer til menigmand. Grundlæggende består de ofte af et alarmpanel, hvor du slår systemet til/fra, et antal sensorer og en form for app eller lignende til at styre systemet. Et system, der kun alarmerer ved brud på vinduer og døre kaldes for perimeterbeskyttelse, eftersom du kan leve og opholde dig i hjemmet, mens systemet er aktivt.

Men du kan også beskytte indvendigt, for eksempel ved opsætning af bevægelsesdetektorer. Endvidere, findes der systemer med zoneinddeling, hvor nogle dele kan være beskyttede og andre ikke.

I alarmsystemerne indgår nogle gange også overvågningskameraer. Foruden at blive gjort opmærksom på, at nogen befinder sig i eller uden for din bolig, så bliver du også også i stand til at se vedkommende i realtid. Kameraerne har ofte bevægelsessensorer, der registrerer, hvis nogen bevæger sig foran dem. Mange kameraer har mulighed for optagelse og lagring ud over realtidssending. Nogle er smarte og kan se forskel på mennesker og genstande, så de for eksempel ikke reagerer på en robotstøvsuger, der kører forbi, men derimod på om tyven gør det.

Kameraerne har også forskellige anvendelsesområder. Nogle er motoriserede, så du kan styre dem på afstand, andre er IP-klassificerede til udendørsbrug, og andre har mørkesyn osv. Hvilke kameraer, du vælger, til de forskellige steder i hjemmet, afhænger af dit behov. Et overvågningskamera kan også bestilles alene - uden et alarmsystem. Men alarmsystemernes kameraer taler sammen med resten af systemet, så de kan aktivere hinanden - eksempelvis kunne en bevægelsesføler også tænde for kameraet, hvis nogen kigger forbi uden at være inviteret.

Du kan også anskaffe tilbehør til hjemmealarmen, så dine omgivelser bliver gjort opmærksom på, at der er et indbrud i gang – lamper der lyser og blinker sammen med sirener, der afgiver høje signaler ud over nabolaget.

Byg selv, eller køb et færdigt system?

Når du kigger efter løsninger til hjemmealarm, finder du hurtigt ud af, at du kan gå to veje. Den ene er, at du selv vælger at sammensætte et system, den anden at købe et komplet system med installation fra en producent/forhandler.

I det første tilfælde, køber du produkter, enten et færdigt sæt eller flere fritstående dele, som du selv installerer i hjemmet. I disse systemer medfølger der sjældent løbende udgifter, du betaler for produkterne på stedet og passer derefter overvågningen selv. Kameraer og sensorer kan eksempelvis give dig besked på mobiltelefonen, hvis nogen bevæger sig i dit hjem.

Køber du i stedet et færdigt system fra en alarmleverandør, kommer de hjem til dig og installerer systemet for dig. Du vælger mellem pakker i forskellige størrelser og har derefter en installationsomkostning og en fast månedlig omkostning. Den månedlige omkostning plejer at være et par hundrede kroner, mens den faste installation ofte koster et par tusinde kroner. Prisen varierer afhængigt af leverandøren, hvilken pakke du vælger, og hvilke funktioner, du ønsker.

I nogle tilfælde, er det sådan, at operatøren beholder ejendomsretten over systemet i et antal år – opsiger du systemet, har de altså ret til at tage det tilbage. Tag også højde for, at nogle systemer har en bindingsperiode. En anden faktor, der kan variere, er hvorvidt udrykninger medfølger i den månedlige omkostning eller ej.

Visse system er opbygget sådan, at du selv får alarmen først for at verificere, at det er et egentligt indbrud, og derefter sender du den videre til alarmoperatøren. Andre går direkte til alarmoperatøren, som derefter kontakter dig. I nogle tilfælde kan de endda se dem, der er i hjemmet og tale med dem. Det giver yderligere tryghed, da man hurtigt kan få hjælp, hvis nogen for eksempel skulle komme til skade eller lignende. På den anden side, er det også et spørgsmål om dit privatliv, og hvad du er villig til at vise frem for et fremmed menneske i tilfælde af en falsk alarm.

Langt de fleste alarmsystemer er i dag trådløse. Der findes stadigvæk modeller, hvor du bygger kabler ind i væggene, men så gør du det normalt allerede ved nyproduktion.

De trådløse systemer er ofte følsomme over for forstyrrelser. Indbygget kryptering og hvilken frekvens, de sender på påvirker også, hvor gode de er. Nogle har for eksempel dobbelt kryptering, hvor andre kun har enkelt. Kommunikerer systemet på en almindelig frekvens, kan det i værste fald blive forstyrret af andre apparater på samme frekvens. Skal du investere i en trådløs hjemmealarm, bør du vælge et produkt med høj sikkerhed.

Vælg den rette hjemmealarm - tjekliste

Når du skal købe hjemmealarm, kan man ikke sige, at noget bestemt er det rigtige for alle. Dine behov og ønsker om funktioner, din interesse for teknik, dit budget og din familiesammensætning har indflydelse på, hvad du bør vælge. Du kan for eksempel stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Vil du selv bygge og passe dit system eller benytte en alarmoperatør?

  • Er du kun ude efter perimeterbeskyttelse (vinduer, døre m.m., så du kan have alarmen aktiv, selvom du er hjemme), eller har du brug for flere funktioner, eksempelvis brandalarmer, bevægelsessensorer m.m.?

  • Vil du både have alarm og kunne se, hvad der sker i hjemmet, eller er det tilstrækkeligt med alarmfunktionen?

  • Har du husdyr hjemme i løbet af dagen, eller andre ting, der bevæger sig, som kan udløse eventuelle bevægelsessensorer?

  • Vil du have et system, hvor en alarmoperatør med det samme undersøger, hvad der sker i dit hjem, eller vil du først selv kontrollere, om det er en falsk alarm?

  • Vil du kunne styre systemet fra mobiltelefonen?

  • Har du børn, der kommer hjem før dig? Kan de selv holde styr på en hemmelig kode og taste den ind, eller kræver det et system med tokens? Vil du kunne få besked, når de er kommet hjem?

  • Skal der medfølge tilbehør såsom sirene og projektør i systemet?

  • Vil du kunne udvide systemet med smarte hjem-funktioner, eksempelvis opkoblede brandalarmer, temperatursensorer, fugtsensorer med mere?

  • Skal en eventuel vagtmand kun kontrollere perimeterbeskyttelsen, eller skal vedkommende også kunne komme ind i din bolig og kontrollere alle rum?

  • Vil du have batteribackup, så alarmen ikke bliver deaktiveret ved en strømafbrydelse?

  • Vil du have et system, som du selv ejer fra starten, eller et som du først overtager efter et par år (tjek alarmoperatørens frikøbsvilkår)?

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os