1. Start
  2. Bedst i test

Opdateret  

TEST: Bedste kaffekværn 2022 - se de 12 testede modeller

Brian Sommer

Ræk hænderne op hvis du kan lide kaffe. Men vil du lave (endnu) bedre kaffe? God kaffe begynder med en god kaffekværn og helt friskkværnede kaffebønner. Kværnen er dit første seriøse skridt på vejen mod en mere velsmagende kop kaffe. Vi har testet populære kaffekværne som Wilfa, DeLonghi, OBH Nordica og Baratza. Find din favorit kaffekværn (eller kaffemølle) i testen og få mere smag i din kaffe.

TEST: Bedste kaffekværn 2022 - 10 testede kaffekværne

God og velsmagende kaffe begynder med en god kaffekværn eller kaffemølle.
Uden en ordentlig kaffekværn og helt friskmalede kaffebønner, så kan selv den bedste bryggemetode ikke trylle for dig.

Vi har testet os igennem 10 populære kaffekværne og smagt os frem til, hvor du får den bedste kvalitet.
Det er tydeligt, at det ikke er helt ligegyldigt, hvad du smider dine penge efter.

Billede af friskkværnet kaffe fra kaffekværnens forskellige indstillinger

Hvorfor smager nymalet kaffe bedre?

Kort fortalt: Smagsstofferne er bundet til olier i kaffebønnen. Så snart bønnerne kværnes og udsættes for ilt og luft, så begynder de at miste smagsnuancer, og med tiden begynder olierne at smage harsk.

Du kan derfor tydeligt smage forskel, når du sammenligner friskmalede bønner med en pose formalet kaffe fra supermarkedet.

For en trænet kaffedrikker drejer det sig om minutter, før kaffen begynder at miste smagsnuancer.
Et generelt råd er derfor kun at male bønner til den mængde kaffe, som du kan nå at drikke i løbet af dagen.

Desværre er en kaffekværn ikke bare en kaffekværn. De fleste kaffekværne kan male til filterkaffe, men kun få kan male optimalt til din espressomaskine.
Der er også ret stor forskel på kaffesmagen afhængig af, hvilken kaffekværn eller kaffemølle, som du maler bønnerne med.

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi står selv for testen, og den er udført helt uafhængigt. Når vi tester kaffekværne, så gør vi det som helt almindelige forbrugere – men i denne test har vi ladet en kaffeentusiast stå for både test og vurdering af kaffekværnenes resultat i forhold den endelige smag af kaffen.

Vi har haft alle de testede kaffekværne i hænderne over en periode og afprøvet, hvordan de fungerer og sammenlignet dem med hinanden. Her har vi kigget på forskellige parametre, der har betydning lige fra støj og brugervenlighed til kvalitet af de malede bønner, og hvor nem kværnen er at rengøre.

Vi har naturligvis også brygget en masse kaffe af de malede bønner og sammenlignet smagen mellem dem. Der har været anvendt flere bryggemetoder, både stempel, Aeropress og pour over med Hario, og vi har udelukkende brugt friskristede bønner fra Risteriet for at få flest smagsnuancer med.

I anmeldelsen har vi kigget på følgende parametre:

  • Brugervenlighed: Hvor nemt er det at bruge kværnen? Er det tydeligt hvordan man indstiller den, og hvad de forskellige knapper skal bruges til? Er det nemt at trække beholderen med den malede kaffe ud, og er den nem at hælde fra? Fungerer timeren, og er den nem at indstille?

  • Støj: Larmer maskinen, og hvordan føles larmen? Vi har målt lydniveauet i decibel på alle maskinerne, men vi har alligevel droppet at sammenligne målingerne. For den samme måling i decibel kan lyde forskelligt, og nogle kværne kan være mere behagelige at lytte til, mens andre har en motor, der lyder som om den kæmper for livet.

  • Ensartethed: Hvor ensartet kværner maskinen? Der vil altid være en andel af mikrostøv og flager, men jo mere ensartet der kværnes, des bedre smager kaffen. Hvis der er meget mikrostøv til stede, kommer kaffen til at smage bittert - og det kan samtidig give en uren/grumset fornemmelse i munden. Omvendt hvis der er mange flager, så kan kaffen ende med at smage surt.

  • Smag: Når vi har sammenlignet kaffesmagen mellem de forskellige kværne, har der til hver sammenligningstest kun været brugt én bryggemetode (stempel, AeroPress eller Hario) med nøje afmålt bønner og vand, så det kun er kvaliteten mellem de kværnede bønner, der har været til forskel.

  • Rengøring: Her har vi både kigget på, hvor nemt det er at rengøre selve kværnen, men også hvor meget kværnen sviner - og hvad det kræver af rengøring, efter kaffekværnen har været i brug.

Kaffekværnene har fået karakter ud fra den samlede oplevelse i forhold til produktets pris for at kunne bestemme produktets værdi i forhold til prisen. Det betyder, at et billigere produkt også har mulighed for at få en god karakter sammenlignet med et dyrere.

► Se alle kaffekværne på PriceRunner her ◄

1. Wilfa Svart Classic Aroma - BEDST I TEST

Vores testvinder Wilfa Svart Classic Aroma er din garanti for en god og velsmagende kaffe.

Ledningslængde: 80 cm. UV beskyttet beholder: Ja Motoreffekt: 130 watt Kværntype: Koniske kværnblade

Wilfa CGWS-130B

Kaffekværnen Wilfa Svart Classic Aroma CGWS-130B er virkelig velegnet til de fleste bryggemetoder.

Hvis du leder efter den bedste kaffekværn til din filterkaffe, stempelkaffe, Mocca, AeroPress eller en herlig Cold Brew (uden at sprænge dit budget), så behøver du ikke at lede ret meget længere,
- men der skal lidt mere til, hvis du går meget højt op i din espresso.

Billede af kaffekværnen Wilfa Svart Classic Aroma CGWS-130B og en kande filter kaffe

Kvalitet til en fornuftig pris

Wilfa har indsat en DC-motor i kværnen. En DC motor (jævnstrømsmotor) kører med en lavere hastighed. Det betyder, at den generer mindre varme mens kaffen males – og det kan faktisk smages i kaffen.

Da vi kørte de friskristede hele kaffebønner gennem Wilfa Svart kaffekværnen var der gode smagsnuancer i vores smagstest. Kaffen smagte hverken bitter eller harsk - det oplevede vi ellers fra flere af de andre kaffekværne i testen.

Kværnen er en opgradering af Wilfas gamle Nymalt kværn, og det er en rigtig god kaffekværn til prisen. Den er udstyret med keramiske samt koniske kværnknive, og den leverer generelt et ensartet resultat på de forskellige malingsindstillinger.

Billede af det koniske kværnskær i kaffekværnen Wilfa Svart Classic Aroma CGWS-130B

Mens mange af testens andre kaffekværne producerer en del mikrostøv, som giver bismag til kaffen, så var der næsten ingen mikrostøv eller større flager at spore fra kaffekværnen Svart Classic Aroma fra Wilfa.

Gennemtænkt design

I Wilfas Svart Classic Aroma kaffekværn er design og praktik sammentænkt. Det gør den både pæn at se på og samtidig nem at anvende, samt med mange gode detaljer.

For eksempel er bønnebeholderen indkapslet i designet, så bønnerne får væsentlig mindre lys (og dermed holder bønnerne længere) end i andre kværne. Samtidig har beholderen et UV-filter, som skal beskytte bønnerne fra den lille del af plastikbeholderen, som trods alt er eksponeret for sollys.

Kværnen er også meget brugervenlig og nem at gå til. Du indstiller let malingsgraden ved at dreje på topstykket.

Selv her er du hjulpet godt på vej. For hvis du er i tvivl om, hvor fint eller groft ens kaffe skal males så er der praktiske markeringer på kaffekværnen ”AeroPress”, ”french press”, "filterkaffe" og så videre til at hjælpe dig på vej.

GIF af justering af malingsgraden af kaffebønnerne i Wilfa Svart Classic Aroma CGWS-130B

Når du skifter mellem bryggemetoderne, er det derfor nemt at finde den rigtige indstilling igen. Til modsætning fra mange af de kværne, hvor man drejer på en knap fra fint til groft uden synlige trin.

Ikke uden problemer, men stadig vores førstevalg

Som på de fleste andre kaffekværne har Svart-modellen en timer til indstilling af, hvor længe den skal kværne. På den måde kan du indstille den til kun at kværne lige præcis den mængde kaffe, du skal bruge, så kaffen altid er friskkværnet.

Det viste sig dog, at timeren på den testede maskine var uregelmæssig på alle indstillinger under 10 sekunder, hvor den bare kværnede helt kort. Det er en fejl på maskinen, men desværre en fejl som vi har Googlet os til, at andre også har oplevet. Så få byttet kværnen, hvis du oplever det.
Alternativt kan du veje din kaffe af, inden du smider den i bønnebeholderen, det vil også sikre dig en endnu friskere kaffe - fordi der ikke ligger flere kaffebønner tilbage og mister aroma i beholderen.

Lidt drys fra kaffebeholderen

Den lille beholder, som man kværner kaffen ned i, virker måske ikke helt så gennemtænkt som resten af maskinen. Beholderen er lavet af plastik og har et lille flagrende låg. Den er ok at hælde af, jo finere kaffen males, men når vi kværnede til stempelkande dryssede det let ved siden af på bordet.

Billede af friskkværnet kaffe i beholderen til kaffekværnen Wilfa Svart Classic Aroma CGWS-130B

Der er lidt statisk elektricitet at spore i beholderen, men ikke i samme grad som på nogle af de andre kværne, hvor kaffen ligefrem klæbede sig op ad siderne. Hos Wilfa kan du få næsten al den kværnede kaffe ud bare ved at hælde fra beholderen.

Konklusion

Wilfas Svart Classic Aroma kaffekværnen blev hurtigt vores favorit, fordi alle detaljerne er i orden. Og fordi den er så nem at anvende, blev kaffekværnen også den mest benyttede til vores daglige kaffe i testperioden.

Skal du ud at købe din første kværn eller opgradere fra en billigere model, så er Svart-kværnen fra Wilfa klart et godt valg. Her er du sikret gode kværnspecifikationer, der bevarer den gode aroma og kaffesmag.
I vores blindsmagning blev den kun overhalet af sin egen storebror, Wilfa Uniform, som også ligger i et noget højere prisleje.

Kaffekværnen Wilfa Svart Classic Aroma vil sikkert ligge i det højere prisleje for nogle førstegangskøbere. Men vælger du alligevel at investere i den, så er du garanteret en god kaffekværn, som du ikke sådan lige vokser fra.

Vi forstår i hvert fald godt, at Wilfa Svart Classic Aroma har vundet adskillige test i både Danmark, Sverige og Norge (hvor den også er produceret).

DC-motor sikrer lavere varmeudviklingkoniske blade kværner meget ensartetflot og brugervenligt design
Problemer med timerenkan ikke kværne til espressolidt skrøbeligt design på beholderen til den kværnede kaffe

Prissammenligning

Sammenlign priser

Wilfa CGWS-130B kaffekværn

603 kr.

Wilfa kaffekværn - Aroma CGWS-130B

799 kr.

Wilfa Cgws-130b, Black Kaffekværn - Sort - Levering fra i morgen - 365 dages retur og prismatch*

799 kr.

2. Bosch TSM6A013 kaffemølle - BEDSTE LAVPRISVALG

Klassisk elektrisk kaffemølle fra Bosch - i en prisklasse, hvor alle kan være med.

Ledningslængde: 90 cm. UV beskyttet beholder: Nej Motoreffekt: 180 watt Kværntype: Elektrisk kaffemølle

Bosch TSM6A013

Den elektriske kaffemølle TSM6A013 fra Bosch kan finde en plads i selv de mindste køkkener. Den er nemlig testens mindste kværn, og den kan nemt stilles væk på hylden eller i skuffen, hvis du ikke har plads til at have den stående fremme. Derudover er den også let at have med, hvis du skal i sommerhus eller et andet sted, hvor det kunne være rart fortsat at drikke friskkværnet kaffe.

Billede af Bosch TSM6A013 kaffemølle på køkkenbord med Hario AeroPress i baggrunden

Kan en kaffemølle være bedre end en konisk kaffekværn?

Til forskel fra de dyrere kværne, har denne kværn stålknive, som hakker kaffebønnerne i mindre stykker fremfor at kværne dem mellem to flader.
Det har den ulempe, at det kan være svært at male bønnerne ensartet. Resultatet er, at du ikke får lige så mange olier og smagsnuancer ud af bønnerne.

Det der alligevel gør Bosch til et interessant valg i lavprisenden er, at flere af de billigere koniske kværne slet ikke er i god nok kvalitet. Derfor ender de med at producere en masse mikrostøv og flager, som giver en dårlig smag i kaffen.
Interessant nok kunne vi faktisk kværne mere ensartet med kaffemøllen og dermed undgå dårlig bismag.

Billede af kaffemøllen TSM6A013 fra Bosch med en portion friskmalet kaffe

Både nem og svær at betjene

Kaffenmøllen er superenkel at betjene
- og alligevel, så kræver det lidt snilde.

Det kræver nok lidt forklaring.
Når kaffen skal males, tager du låget af og hælder den ønskede mængde bønner i. Så trykker du på knappen for at tænde den. Nemt nok, men nu kommer det svære.

Princippet er, at du blender løs, til bønnerne har den ønskede malingsgrad. Det kræver altså, at du selv har en fornemmelse for, hvor fint der skal kværnes - og at du formår at stoppe lige præcis på det rette tidspunkt.

Med lidt øvelse får du dog hurtigt taget på det, men resultatet vil aldrig blive lige så præcist, som på de andre typer justerbare kværne.
Et tip er at ryste kværnen lidt mens du trykker på knappen. Det syntes vi gav et mere ensartet resultat.

Den støjer lidt, men løfter du den op i hænderne fremfor at have den stående på bordet, så larmer den lidt mindre.

Designet er en del af succesen

I smagstesten vandt kaffemøllen fra Bosch over den anden kaffemølle fra Bodum, og vi tror det skyldes designet. De skiller sig ud i udformningen af knivene, og så har kaffemøllen Bosch TSM6A013 en hældning i bunden. Vi formoder, at den skrå bund får kaffebønnerne til at cirkulere bedre, og dermed kan de hakkes mere ensartet.

Når det er sagt, er der dog andre ting ved designet, som godt kunne forbedres. Låget skal for eksempel sidde helt præcist på, før du kan tænde den. Men der sætter sig let lidt kaffegrums fast mellem fladerne, som gør den ikke kan starte.

En anden ting med denne type maskine er, at der opstår varmeudvikling når maskinen hakker bønnerne, og det fineste af de kværnede kaffebønner sætter sig dermed let fast i bunden.

Når du hælder de malede bønner ud efterfølgende, skal du derfor selv frigøre det sidste.
Men det er nok også er til at leve med – især med en kværn i denne prisklasse.

Konklusion

Det er en rigtig fin begynderkværn i et meget billigt prisleje. Perfekt hvis du skal i gang med at teste, om friskmalet kaffe er den vej, du skal gå. Der er dog en risiko for, at du vokser fra kværnen. Måske vil du komme til at ønske dig en bedre, og sikkert også dyrere, kværn med tiden.

Men der kan bestemt brygges en fin kop kaffe på bønnerne fra Bosch’ elektriske kaffemølle, som faktisk overgår andre billige kværne i smagsnuancer. Derfor anbefaler vi denne som det bedste lavprisvalg.

Billignem at betjenefylder meget lidt
Man skal selv vurdere tidenlille kapacitetblender i stedet for at kværne bønnernegrums sætter sig nemt fast i bunden

3. Eureka Mignon Specialita - BEDSTE PREMIUMVALG

En café-kværn til hjemmebrug hos kaffe- og espresso-entusiasten

Ledningslængde: 90 cm. UV beskyttet beholder: Nej Motoreffekt: 310 watt Kværntype: flade kværnskiver

Eureka Mignon Specialita

Eureka Mignon Specialita er en kaffekværn, som er udviklet til brug i hjemmet. Men den placerer sig kvalitetsmæssigt i en liga, hvor den kan sammenlignes med nogle af de mindre café-kværne.

Og det giver god mening, for Specialita er lavet af italienske Eureka, som har specialiseret sig i at producere kaffekværne i høj kvalitet over de sidste 100 år.

Billede fra test af kaffekværn Eureka Mignon Specialita-med et shot espresso

Kværnen er udviklet med henblik på at kværne til espresso, men du kan også kværne til andre bryggemetoder.
Det vil de dedikerede espresso-entusiaster dog sjældent gøre. For så skal der skiftes bønner og espressoindstillingerne skal kalibreres på ny – men det kan jo lade sig gøre.

Støjsvag kaffekværn

Specialita er udstyret med 55 mm kværnblade af hærdet stål. De gør Specialita i stand til at kværne hurtigere og med større effektivitet. Det hjælper også til med at reducere støjen fra kværnen.

Og nu vi taler om støj.
Ordene "kaffekværn" og "støjsvag" hører man sjældent i den samme sætning, men det er virkelig tilfældet her.

Eureka har udviklet en særlig ”Silent technology”, der reducerer støjen med ca 20 dB sammenlignet med andre kværne – og det kan høres!

Hvis du bor i en lille lejlighed, eller hvis du bare gerne vil undgå at vække hele huset tidligt om morgenen, så kan Specialita i den grad anbefales.

Bønnebeholderen rummer 300 gram, og det er en rigtig fin størrelse til hjemmebrug.

Meget brugervenlig og nem at indstille

Kværnen er udstyret med en touchskærm, som er meget intuitiv at betjene. Du kan indstille den til én og to doser, men du kan også kværne kontinuerligt. Praktisk, hvis du har brug for store mængder kaffe eller vælger at kværne single-dosing.

Når det kommer til espressobrygning, er det vigtigt at kunne indstille kværnen meget præcist, for at opnå den ønskede mængde kaffe i et givet tidsrum. Drejeknappen på toppen gør det det nemt at indstille kværnen helt præcist.

Billede fra test af kaffekværn Eureka Mignon Specialita - justering af kværn

Vi kunne godt have ønsket os en lidt større drejeknap med flere tal på. Det ville gøre det lidt lettere at huske indstillingerne til forskellige bønner og bryggemetoder, men knappen fungerer upåklageligt.

Fortil er den monteret med en højdejusterbar gaffel til at holde portafilteret til din espressomaskine. Gaflen er håndfri, så du behøver at stå og holde på portafilteret, mens du kværner.
Desværre oplevede vi, at gaflen nemt blev lidt løs og skulle sættes på plads. Det havde ingen reel betydning, mens vi kværnede, men det virker som en lidt sløset fejl i designet – især for en kværn af denne kvalitet.

En espressokværn af høj kvalitet

Med en kværn i denne priskategori, var forventningerne høje, men Eureka Mignon Specialita leverer også!

Billede fra test af kaffekværn Eureka Mignon Specialita - portafilter og kvænet kaffe

Udover at kværne meget ensartet, så er den installeret med et ACE-system. Systemet forhindrer, at den kværnede kaffe klumper eller bliver statisk. Ikke nok med at Specialita kan kværne bønner til en rigtig god espresso, men den gør det også præcist og kontinuerligt uden stor variation i doseringen. Og det er vigtige pointer, når du vil brygge det helt perfekte skud espresso.

Konklusion på test af kaffekværn Eureka Mignon Specialita

Eureka har produceret en gennemtænkt kværn af høj kvalitet, der egner sig godt i hjemmet hos den kræsne kaffeentusiast.

Når vi sammenholder kvaliteten af den kværnede kaffe med brugervenlighed, design og pris, må vi konkludere, at Specialita er en fantastisk hjemmekværn – som tilmed fås i mange flotte farver.

Meget støjsvag kværnkværnblade i høj kvalitetnem at betjene
Gaflen til portafilter går let løslille drejeknap til justering af malingsgrad

4. Wilfa Uniform WSFBS-100B

Wilfa Uniform kræser om detaljerne. Høj kvalitet - også for den kræsne kaffedrikker.

Ledningslængde: 80 cm. UV beskyttet beholder: Ja Motoreffekt: 80 watt Kværntype: flade kværnskiver

Wilfa WSFBS-100B

Under udviklingen af kaffekværnen har Wilfa slået pjalterne sammen med norske Tim Wendelboe, som ved et og andet om kaffe.
Tim har nemlig tidligere vundet verdensmesterskabet for baristaer, og det får du også glæde af, når du nyder de friskmalede kaffebønner fra Wilfa Uniform kaffekværnen.

Billede af Wilfa uniform på køkkenbordet med en stempelkande

Wilfa Uniform er let at gå i gang med.

Selve kværnen har kun en enkelt knap, som tænder for kværnen. Malingsgraden justerer du ved at dreje hovedet af kværnen, hvor du kan vælge mellem 41 nummererede kværnindstillinger.
Det med numrene er ret praktisk. Numre er ofte meget lettere at huske fremfor hvilken streg eller prik på skalaen, som du brugte sidst, da du skulle lave AeroPress, stempelkaffe eller filterkaffe.
GIF af justering af malingsgrad på Wilfa Uniform WSFBS-100B

Ingen timer men en virkelig nyttig vægt

Wilfa Uniform har ingen timer, og kan måske være et minus for dig med hang til espresso. Men i stedet for timeren bruger du en ultrapræcis digital vægt, som også fungerer som låg - hvilket til gengæld er genialt tænkt.
Særligt hvis du ikke allerede har en kaffevægt, der kan veje ned til 0,1 gram.

Billede af Wilfa Uniform og vægten på køkkenbordet samt et indsat billede af det flade kværnskær i høj kvalitet

Vægten har dog også en fordel, for du kan nemt afveje præcis den mængde kaffe, som du skal bruge til hver bryg. Ved et tryk på on/off knappen sætter kværnen i gang og stopper af sig selv, når den sidste bønne er kværnet.

Det er klart en fordel for kaffesmagen ikke at opbevare flere bønner i bønnebeholderen end du skal bruge nu og her. Men det er sikkert ikke for alle at skulle stå og veje bønner til hver kop/kande kaffe, så det er lidt et temperamentsspørgsmål.

Som en af de få kværne i testen kan Uniform kværne fint nok til, at du også kan bruge den til din dedikerede espressomaskine. Her kommer den dog hurtigt til kort. For du kan ikke kværne direkte ned i dit portafilter – øv!
Så hvis du er en overvejende espresso-drikker, så skal du nok overveje en decideret espressokværn.

Gav de bedste smagsnuancer

Kaffekværnen Wilfa Uniform skiller sig ud ved at have flade stålblade fremfor de koniske blade, som du finder i mange af de andre kværne i testen.

Om flade eller koniske kværnblade er bedst, er der delte meninger om. Men i denne test løber Wilfa Uniform med prisen for at bibeholde flest aromaer og smag i kaffen.
Ved blindsmagning stod det til sidst mellem denne og Wilfa Svart Classic-modellen. Her løb Wilfa Uniform altså med sejren.

Billede af frisk kværnet kaffe og skalaen til indstilling på Wilfa Uniform

Man skal dog gå rimelig seriøst til værks for at kunne smage nuancerne her, og når man indregner prisforskellen mellem Wilfa Uniform og Svart-modellen, så kan de fleste kaffedrikkere godt klare sig med mindre.

Smukt design og meget støjsvag

Nu handler den her test jo godt nok om at kværne bønner, så du får den bedste smag ud af dem.
Men.
Vi bliver lige nødt til at dvæle lidt ved designet af Wilfa Uniform.

Her er der tale om en gedigent bygget kaffekværn i kvalitetsmaterialer. Du er slet ikke i tvivl om, at du står med noget ordentligt kram, når du håndterer kaffekværnen.
Med sit meget unikke, runde og enkle design er kaffekværnen simpelthen en fryd for øjet.
Så hvis du går op i den slags, så er Uniform et must.

Designet og kvalitetsmaterialerne bidrager i øvrigt til at gøre Wilfa Uniform til en virkelig støjsvag kaffekværn. Vi kan selvfølgelig godt høre, at den arbejder. Men den larmer langt mindre og har en meget mere behagelig lyd end samtlige af de andre kværne i testen.

Det er da også godt, at den er så støjsvag, for det er en af de langsommere kværne i testen. Men på den måde undgår du overophedning af bønnerne og bibeholder i stedet den gode smag.
langsomt er altså godt - i det her tilfælde.

En antistatisk beholder

Hvem skulle have troet, at det betyder så meget, om beholderen er antistatisk eller ej?
Nå, men det gør det altså - især når vi har med kværnede kaffebønner, som hurtigt sviner ud over hele bordet. Det sker bare ikke med Wilfa Uniform!

Billede af friskkværnet kaffe i den antistatiske beholder i Wilfa Uniform

Kaffebeholderen i Uniform er nemlig lavet i antistatisk og rustfrit metal - og så er den ovenikøbet nem at hælde fra med de buede hjørner. Så vi er godt tilfredse. Lidt pudsigt har man dog valgt at putte et plastik låg, som er en smule statisk, på beholderen.

Overordnet er kværnen dog virkelig nem at rengøre, og den sviner ikke med kaffegrums som nogle af de andre.

En kværn med sin egen app

Du skal ikke købe kværnen på grund af appen, men den skal da lige have et par ord med på vejen. Appen kan downloades gratis, og du kan bruge den, hvis du vil have opskrift og bryggetips til din pour over kaffe. Her kan du forbinde vægten med appen, men det virker faktisk lidt unødvendigt.

Konklusion

Uniform er bare en rigtig lækker kaffekværn. Både når det kommer til ensartethed af malingen, materialevalget og designet, og den har allerede vundet sig en fast plads på køkkenbordet.

Alt det kommer dog også til en pris. Men ønsker du dig godt kram, og går du op i at få de sidste smagsnuancer vredet ud af dine dyre kaffebønner, så kan vi varmt anbefale Wilfa Uniform.

Indbygget vægt i lågetlydsvagantistatisk kaffebeholder
Mangler timer (du skal veje dine kaffebønner af)

5. Rocket Espresso Faustino

Rendyrket espressokværn til hjemme-baristaen

Ledningslængde: 90 cm. UV beskyttet beholder: Nej Motoreffekt: 260 watt Kværntype: flade kværnskiver

Rocket Espresso Fausto

Espresso Faustino er Rockets bud på en hjemmekværn i høj kvalitet. Det er en kværn, som er produceret med henblik på at kværne udelukkende til espresso.

Kværnen er designet elegant med sit børstede krom look. I betragtning af den teknik, der er proppet ind i kværnen, så er det en lille kompakt maskine – sammenlignet med de større cafémodeller.

Men udover kaffekværne så specialiserer italienske Rocket sig også i at producere espressomaskiner. Du kan bestille Faustino kværnen i en model med de ikoniske runde cirkler på siden, så den matcher Rockets Apartamento espressomaskiner.

Billede fra test af kaffekværn Rocket Espresso Faustino set fra siden, display og trinløs indstilling

Nem at bruge, men desværre ikke håndfri

Forrest på kværnen er der placeret en touchskærm. Her kan du nemt indstille kværntiden for henholdsvis en og to doser. Herefter vælger du blot den ønskede dosering med et tryk på knappen – nemt!

Trinløs kværnindstilling

Den trinløse justering er især en fordel til espressobrygning, hvor doseringen skal justeres meget præcist. Og det gør du med drejeknappen øverst på maskinen. Vi oplever, at knappen er solid og har en god størrelse, som gør det nemt at justere selv helt små intervaller.

På Rocket Faustino justeres det nederste kværnblad op og ned. Det har den store fordel, at man kan åbne maskinen og rengøre den – uden at miste indstillingen.

Faustino kværner bare godt

Endelig er kværnen udstyret med 50 mm store kværnblade af stål og i super høj kvalitet, men det er samtidig også forventeligt for en kværn i denne prisklasse.

Vi oplevede, at mængden af kaffe var meget konsistent, og bønnerne blev også kværnet meget ensartet. Kværnet er i en meget høj kvalitet uden klumper og statiske bønner – og det kunne vi også smage i vores espressoshots.

Rocket Faustino er på mange måder en gennemtænkt kværn. Men når det kommer til den praktiske håndtering af den kværnede kaffe, så virker det som om Rocket har gjort sig flere overvejelser om at designe flot i stedet for praktisk. Kaffen falder nemlig ret let ved siden af.

Billede fra test af kaffekværn Rocket Espresso Faustino - detaljer med holder til portafilter og kvaliteten af de kværnede bønner

Faustino er også udstyret med en lidt atypisk gaffel til at holde på portafilteret. Nogen finder måske gaflen mere æstetisk, men praktisk er den altså ikke.
Afhængigt af dit portafilter, er det nemlig ikke muligt at slippe det. Du skal altså stå og holde det med hånden, mens du kværner. Det synes vi er lidt ærgerligt for en kværn i denne prisklasse.

Rocket er også designet med en ikke-aftagelig bakke med kanter, som simpelthen bare er besværlig at få ren igen.

Lydsvag kaffekværn – med et lille ”men”

Vi var overraskede over, hvor lydsvag kværnen faktisk var, da vi kørte de første bønner igennem. Faustino er specialdesignet til at reducere støjen, hvilket kan have stor værdi – især når du kværner hjemme.

Når det er sagt, så forudsatte det lave støjniveau desværre også, at vi skulle placere portafilteret på en helt bestemt måde. Ellers kunne det hurtigt lede til nogle ekstra vibrationer, og så støjede den pludselig betydeligt mere.

Taget i betragtning af, at du samtidig selv skal stå og holde portafilteret, så er det desværre lidt et minus
- altså hvis du går op i det med støjen.

Konklusion på test af kaffekværn Rocket Espresso Faustino

Vi oplever en flot espressokværn af rigtig høj kvalitet – men også i den høje prisklasse.

Kværnen har mange gode detaljer som eksempelvis den enormt brugervenlige touchskærm, den trinløse drejeknap og de gode kværnblade.

Med Rocket Espresso Faustino går du ikke galt i byen. Du vil helt sikkert få en espressokværn i en kvalitet, som du kan bruge i mange år fremover.

Store kværnblade af høj kvalitetflot designbrugervenlig touchskærm
Ikke håndfri for alle portafiltrelidt upraktisk at rengøre

6. Baratza Encore kaffekværn

Baratza Encore bærer uden tvivl præg af at være udviklet af en producent med speciale i kaffekværne.

Ledningslængde: 140 cm UV beskyttet beholder: Nej Motoreffekt: 70 watt Kværntype: Koniske kværnblade

Baratza Encore

Encore er en amerikansk produceret kværn af mærket Baratza, som har specialiseret sig i at producere kaffekværne både til hjemme- og kommerciel brug.

Baratza Encore er holdt helt enkel i sit udtryk, og den ligner en lille model af den kværntype, som du kender fra caféer. Den har en bønnebeholder placeret på toppen af kaffekværnen og en kaffebeholder, som du kan trække ud nederst.

Billede af Baratza Encore - fra kværn til brygning

Simpel at betjene

Du justerer nemt malingsgraden ved at dreje på bønneholderen, der kan indstilles i trin mellem 1-40. Du kan let Google dig til en lille tabel, der foreslår hvilken indstilling, du skal bruge til de forskellige bryggemetoder.

Derudover har Encore to tænd/sluk knapper. En trykknap foran, som starter kværnen ved tryk og stopper igen, når du slipper knappen. Og så er der en drejeknap på siden, som tænder for kværnen, når du drejer den. For at slukke skal du dreje den videre rundt eller tilbage igen. Der er desværre ingen timer på kværnen.

Den bare kværner upåklageligt

Når vi kigger på indmaden, så er Encore udstyret med 40mm koniske stålblade, som gør deres arbejde godt. Bønnerne kværnes meget ensartet, og det kan smages i kaffen du brygger efterfølgende.
Den har også en DC-motor, der sikrer, at den kværner langsomt uden at varme bønnerne op under processen.

Baratza Encore egner sig bedst til bryggemetoder som filter, stempel og AeroPress, men den kan også bruges til espresso
- det kræver dog en kalibrering, som du kan Google dig til på nettet.

Vi vil dog klart anbefale en decideret espressokværn med timer, hvis det er det man brygger mest af.

Kværnen kan nemt skilles ad ved at dreje bønnebeholderen af (den skal tømmes inden), så man kan få adgang til kværnbladene og børste dem rene.

Billede af det koniske kværnskær i Baratza Encore

Du skal lige i gang

Som den eneste kværn i testen skulle den lige samles, inden den var klar til brug.
Går du op i kaffe og din kværn betyder det sikkert ikke noget for dig. Men vil du gerne bare kunne pakke din kværn ud og gå i gang med det samme, så vil det måske være en udfordring for nogle, da der lige skal kigges i manualen.

Antistatisk kaffebeholder

Kaffebeholderen er virkelig praktisk i brug. Den er både antistatisk og nem at hælde fra. Der sidder heller ikke noget fast i bunden eller op ad siderne, når man er færdig med at hælde.

Billede af den antistatiske beholder til den malede kaffe med Baratza Encore

Kværnen larmer lidt, men igen vil vi lægge vægt på, at det er en rarere type støj end fra de billige kværne, hvor vi kan stå og få helt ondt af motoren på grund af den måde, den larmer på.

Konklusion

Baratza’s Encore kværn klarer sig virkelig godt i testen, og den kværner lige så ensartet som testvinderen Wilfa Svart Classic Aroma.

Den har mange indstillingsmuligheder for malingsgraden og kaffebeholderen er praktisk samt antistatisk. Den har ingen timer, hvilket er træls i nogle situationer. Men vejer du dine bønner af, inden du smider dem i holderen, så er det intet problem.

Prisen taget i betragtning og med den manglende timer, så vinder Wilfa Svart Classic kværnen over Baratza Encore i testen, men ellers er de meget på niveau - med hver deres fordele og ulemper.

40 indstillingsmulighederantistatisk bønneskuffeDC motor
Ingen timer

7. DeLonghi Dedica KG 521.M kaffekværn

Delonghi KG 521 er et seriøst bud på en god kaffekværn til den mere kræsne kaffeentusiast.

Ledningslængde: 125 cm. UV beskyttet beholder: Nej Motoreffekt: 150 watt Kværntype: Koniske kværnblade

De'Longhi Dedica KG 521.M

Kaffekværnen Delonghi KG521 kan bryste sig af koniske kværnblade af en noget højere kvalitet end i deres mindre model i testen. Kan det smages? Ja, det kan det.

Kaffekværnen er også udstyret med en noget større motor samt kværnhjul. Alt sammen for at sikre, at der ikke opstår overophedning af kaffebønnerne, for det har stor betydning for kaffens aromaer.

Billede af Delonghi KG521 i næsten fuld figur - for den er lidt høj

Behagelig lyd og kværner ensartet

Selvom en kaffekværn som Delonghi’s KG521 også støjer, når du kværner kaffen, så har motorens størrelse bare en betydning for, hvordan lyden opfattes.
Og her ligger KG521’s støjniveau altså i den mere behagelige ende. Derudover er det også en af de hurtigere kværne.

Kvaliteten af den kværnede kaffe ligger bestemt også i den høje ende.

Kværnens koniske stålblade præsterer at kværne meget ensartet. Både på de grove og de fine indstillinger - endda uden for meget støv eller flager i det færdige resultat.
Og resultatet kunne bestemt også smages i kaffen, hvor bønnernes aromaer og smagsnuancer var meget mere fremtrædende end i de billigere kværne.

Dyrere model med forskellige features

KG521 er en meget brugervenlig kaffekværn, som er nem at betjene. Samtidig har den flere forskellige features, som adskiller den fra mange af de andre kværne i testen. Nogle er brugbare, mens andre virker mere overflødige.

Som den eneste kværn, er den udstyret med et lille LED display. Displayet gør det let at få overblik over de valgte indstillinger. Her kan du se det antal kopper, du kværner til, malingsgraden og aroma.

Billede af det blå display med de mange muligheder på kaffekværnen Delonghi KG521

Lad os kort udforske hver af de tre indstillinger.

  • Kværntiden indstilles ved at vælge antal kopper på en lille drejeknap i et interval mellem 1-14 kopper. Hvis de forudindstillede intervaller ikke passer med din bryggemetode, eller hvis du vælger at bruge kværnen til espresso, så kan du selv indstille kværntiden for de forskellige intervaller.

  • Malingsgraden indstilles i et interval mellem 1 – 18, og her har Delonghi meget hjælpsomt indikeret hvilken indstilling, som du skal male i til stempel, dryp- og espressokaffe.

  • Aroma kan indstilles ved et tryk på en knap, og du kan vælge mellem 3 grader, lys, normal og stærk. Denne funktion virkede ikke helt indlysende - og faktisk noget overflødig.

Kan (næsten) bruges til espresso

Det er muligt at kværne til espresso, men så skal du tilkøbe en lille holder til dit portafilter. Holderen skal du indsætte, og nu kan du kværne direkte ned i dit portafilter.
Lige her er det praktisk, at du selv kan indstille individuelle kværntider.

Så på papiret er den gearet mod espresso. Men er du seriøs espressobrygger, vil du opleve, at den ikke kan kværne fint nok. Her vil vi anbefale en decideret espressokværn i stedet.

Men har du en lille hjemme-espressomaskine, som du leger lidt med ved siden af andre bryggemetoder, så kan KG521 være et udmærket valg.

En fyldig kværn

Størrelsesmæssigt fylder den lidt mere end de andre kværne. Den er da også højere, hvilket kan have en betydning afhængig af, hvor du skal have den til at stå.

Den har også en større kapacitet til opbevaring af bønner. Men fordi beholderen ikke er UV beskyttet, så vil vi alligevel ikke anbefale at hælde for mange op ad gangen. Bønnerne vil holde sig mere friske i længere tid i en luft- og lystæt beholder eller pose.

På samme måde er kaffebeholderen, som man kværner ned i, også større end mange af de andre i testen.

Billede af kaffebeholderen til Delonghi KG521

Kværner du virkelig store mængder ad gangen, kan det være praktisk. Men da det generelt ikke er en god ide at kværne mere ad gangen, end du skal bruge nu og her, så har det måske ikke den store betydning.

Beholderen har i øvrigt runde kanter, hvilket kan gøre den lidt sværere at hælde fra, men til gengæld er den ikke så statisk og sviner derfor mindre.

Konklusion

Når det kommer til smagsnuancer og ensartethed af de kværnede bønner, så ligger kaffekværnen tæt op ad testvinderen. Men da denne Delonghi KG521.M kaffekværn både er dyrere og fylder mere, så synes vi ikke, at de tilføjede features opvejer prisen.

Delonghi KG521.M egner sig godt, hvis du er villig til at bruge lidt flere penge på friskkværnet kaffe og samtidig gerne vil kunne afprøve det med at kværne til espresso.

Du kan også vælge den for designet, som i øvrigt matcher flere af Delonghi’s andre produkter i kaffeserien.

Relativt støjsvagnem at rengøremuligt at indstille timeren manuelt
I den dyre endefylder meget

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

8. OBH Nordica Precision GD7008S0

Et godt køb, hvis du ikke er klar til at investere alt for meget i en kaffekværn.

Ledningslængde: 120 cm UV beskyttet beholder: Nej Motoreffekt: 110 watt Kværntype: Koniske kværnblade

OBH Nordica Precision GD7008S0

OBH Nordica Precision GD7008S0 kaffekværn er nem at betjene og den fylder ikke alverden på køkkenbordet. Du kan både indstille hvor groft, der skal kværnes, og hvor længe den skal kværne ad gangen. Du tænder den med et simpelt tryk på en knap.

Selv med en kaffekværn i den billige ende, er der ingen tvivl om, at du stadig får en bedre kop kaffe, når den er friskmalet sammenlignet med den kaffe, som du køber færdigkværnet fra butikken.

Billede af OBH Nordica Precision GD7008S0 på køkkenbordet

Precision kværnen fra OBH Nordica er udstyret med koniske stålblade. Det kan på papiret se fint ud, men her får du dog ikke mere, end du betaler for.
Vi oplevede, at den kværnede kaffe ikke var så ensartet og, at der var en del mikrostøv, som giver en uønsket bismag i kaffen.

Selv når vi indstiller kværnen lidt grovere til at brygge stempelkaffe, så kværner den heller ikke særlig ensartet. Der står i manualen, at kværnen kan blende til espresso, men det er den i praksis ikke gearet til.

Det skal dog siges, at selvom kværnens indmad til forveksling ligner både Delonghi KG89 og Wilfa Il Solito, så fik vi alligevel mindre mikrostøv ud af denne end fra de to andre.
Så står valget mellem en kværn med koniske blade i denne prisklasse, så vil vi anbefale OBH’s Nordica Precision over de andre.

Scorer middelpoint på rengøringsfronten

Når det kommer til rengøringen, så skal en god kværn opfylde flere krav. Det skal blandt andet være nemt at komme til kværnhjulet, så man kan rengøre maskinen indvendigt.
Det krav opfylder OBH kværnen, hvor du med lethed kan dreje på plastikstykket i bønneholderen og dermed få adgang til kværnhjulet.

En anden ting i forhold til rengøring handler om, hvor meget kværnen sviner. Her har mængden af mikrostøv og statisk elektricitet nemlig stor betydning. OBH Nordica kværnen klarer denne disciplin middelgodt.

Billede af kaffe som klæber sig til beholderen med det kværnede kaffe

Bønnebeholderen er noget statisk (dog mindre end andre), hvilket betyder, at kaffestøvet klæber sig lidt op ad siderne og kan være svært at banke af. Og så drysser det også let ud på bordet.

Konklusion

Kaffekværnen OBH Nordica Precision er et udmærket køb, hvis du lige skal snuse til den verden af velsmag, der venter, når du først begynder at kværne kaffen selv og nyder en friskmalet kop.

Den kommer dog til kort på flere afgørende parametre, når vi sammenligner med de dyrere modeller. Men til gengæld kan du jo så komme i gang indenfor en mere overskuelig prisramme her.

Kompaktbillignem at betjene
larmerstatisk beholder til kaffen

9. Bodum Bistro kaffemølle

En fin lille elektrisk kaffemølle, som findes i mange glade farver.

Ledningslængde: 80 cm. UV beskyttet beholder: Nej Motoreffekt: 150 watt Kværntype: Elektrisk kaffemølle

Bodum Bistro Electric

Kaffemøllen i Bodum Bistro serien kan bestilles i mange farver. Vi har testet den sorte version, men vi ville gerne have haft en skrigende gul, men den var desværre udsolgt - så hold øje med lagersituationen for din yndlingsfarve her på PriceRunner.

Billede af den sorte kaffemølle Bodum Bistro ved siden af en friskbrygget kop kaffe

Den lille kaffemølle er supersimpel. Den knuser og skærer kaffebønnerne i småstykker med to små knive, som suser rundt i en rasende fart - præcis som du kender det fra en stavblender.

Nem at gå til

Kværnen har bare en enkelt knap, og den er nem at gå til. Kaffekværnen har dog den ulempe, at du ikke kan indstille kværnen. Derfor skal du selv kværne løs, til du opnår den rette malingsgrad. Det kan altså være lidt sværere at bedømme, og det betyder også, at du får svært ved at opnå et ensartet resultat.

Billede af kværnet kaffe i Bodum Bistro kaffemøllen

Støjmæssigt er den på niveau med andre kaffemøller, men den virker måske en smule mere behagelig. Som med alle andre af denne type kaffemøller, så støjer den mindre, hvis du løfter den fra bordet og holder den i hånden, mens du maler kaffen.

Svært at justere malingsgraden

Den kværner til et ok resultat, men det er (som nævnt tidligere) lidt svært at styre malingsgraden, så du ikke får for mange enten grove eller fine stykker. Konstruktionen gør det lidt svært at opnå en ensartethed af de malede kaffebønner. Indvendigt har Bodum en flad bund, hvor enkelte andre producenter har en lille hældning. Til gengæld har Bodum Bistro kværnen en større kapacitet. Og det kan få betydning for dig, hvis du typisk skal kværne til mange kopper kaffe ad gangen.

Hvor let er det at tømme beholderen (få al kaffen med ud)?

Når du har opnået den rette malingsgrad, er det nemt at hælde de kværnede bønner ud og op i din kaffebrygger. Alle gange vi har brugt den, har der dog siddet en lille klump af de finere malede bønner fast i bunden, som vi lige skal løsne med en finger for at få med ud.

Billede af knivene og lidt rester af kaffegrums i Bodum Bistro kaffemøllen

Kværnen er supernem at gøre ren, da det er nemt at komme til at tørre alle dele over med en vredet karklud.

Konklusion

Kaffekværnen Bodum Bistro er en fin løsning, især hvis du er ude efter en lille kværn, der er let at have med på farten. Eller måske som din første kværn til at teste om det med friskmalede bønner er noget for dig (men mon ikke?). Du skal nok mest vælge kværnen primært for den prisvenlige løsning – og hvis designet samt de mange farvemuligheder falder bedre i din smag.

Billignem førstegangskværn
Knuser i stedet for at kværne kaffende malede bønner sætter sig fast i bundeningen timer

10. DeLonghi KG89 kaffekværn

Meget brugervenlig kaffekværn, som er lige til at gå til - dog mest til filterkaffe.

Ledningslængde: 90 cm UV beskyttet beholder: Nej Motoreffekt: 110 watt Kværntype: Koniske kværnblade

De'Longhi KG89

Delonghi er en nem kaffekværn. Der er en tænd/sluk knap, som sætter kværnen i gang. Ønsker du at stoppe den før tid, kan du også trykke her. Mængden af kværnet kaffe justeres på en drejeknap foran, hvor du kan vælge i spektret 2 – 12 kopper. På siden af kværnen kan du indstille malingsgraden.

Billede af Delonghi KG89 kaffekværnen på køkkenbordet med en lyserød kop kaffe

Lille motor

Ligesom de andre mere prisvenlige kværne sidder der en lille motor i kværnen her. Det betyder desværre, at den støjer en del. Vi kan nærmest høre, at kværnen kæmper med opgaven.
Kommer du til at kværne uden bønner, så løber maskinen langsomt hen ad bordet. Selvom det i sig selv er ret underholdende at se dine køkkenredskaber spadsere afsted, så fortæller det altså lidt om kværnens egenskaber og opbygning.

Og hvordan kværner den så?

Alle kværne producerer en vis mængde mikrostøv og flager. Vi må konstatere, at Delonghi KG89 producerer en del mere støv og flager end de andre kværne i testen.
Er støv og flager et problem? Ja, for hvis der er meget mikrostøv til stede, så kommer kaffen til at smage bittert, og det kan tilmed give en uren fornemmelse i munden. Omvendt hvis der er mange flager, så kan kaffen ende med at smage surt.

Billede af det noget uens kværnede kaffe fra Delonghi KG89 kaffekværnen

Da vi kværnede bønner til en stempelkande på DeLonghi KG89, kunne vi meget tydeligt smage bitterstofferne i kaffen. På billedet er det også tydeligt, at der har dannet sig klumper af kaffe, som er meget finere end de andre partikler. Så selvom kværnen er udstyret med koniske blade, kværnede den på ingen måde særlig ensartet.

Svært at tømme beholderen uden at svine med kaffegrums

Der er stor forskel på hvor antistatiske de forskellige beholdere til den kværnede kaffe er. Det har indflydelse på, hvor nemt eller svært det er at få kaffen ud
- og her imponerede KG89-modellen desværre ikke.

Beholderen var meget statisk og på grund af den store mængde meget fint kværnet kaffe, så hoppede noget af den nærmest rundt som lopper, da vi ville hælde kaffen videre over i stempelkanden. Det betyder både at der ender en masse kaffegrums på bordet, men også at kaffestøvet hænger sig fast indvendigt i beholderen og i låget.

Kværnen er nem at skille ad og rengøre, men også her volder det lidt problemer med de store mængder fint malet kaffe, som kan være svært at få op nede fra kværnen. Konstruktionen af kaffebeholderen virker desuden lidt skrøbelig, vi tabte den på gulvet, hvor håndtaget knækkede nemt af.

Konklusion

Her får du en lille kaffekværn i et prisvenligt leje, som er nem at betjene. Den udmærker sig ikke på nogen særlig vis i forhold til de andre kaffekværne. Den har tværtimod en del udfordringer med at kværne ensartet og med den statiske beholder til de kværnede bønner. Skal du udelukkende kværne til filterkaffe er det et udmærket alternativ til den formalede kaffe fra supermarkederne.

Nem at betjenebillig
Store mængder mikrostøvmeget statisk beholderstøjfuld

11. Wilfa Il solito kaffekværn

Il Solito er Wilfas prisvenlige bud på en kaffekværn - og det kan vi sagtens ane i testen.

Ledningslængde: 120 cm. UV beskyttet beholder: Nej Motoreffekt: 110 watt Kværntype: Koniske kværnblade

Wilfa Il Solito CG-110B

Wilfa Il Solito CG-110 er den mindste kaffekværn fra Wilfa, og den er også noget mere simpel. Den har blandt andet en mindre motor, og selvom den er udstyret med koniske kværnblade, er det ikke af samme kvalitet eller størrelse som dens større søskende fra Wilfa.

Billede af Wilfa IL Solito CG-110 på køkkenbordet med beholderen taget ud

Wilfa Il Solito egner sig ikke til espresso, det kan den slet ikke kværne fint nok til. Men den kan fint bruges til filterkaffe eller bryggemetoder som stempel eller Hario V60.

Kaffekværnen har to drejeknapper. Én til at justere mængden og en anden til at justere, hvor fint eller groft der skal males.

Nem at betjene

Den lille motor støjer en del. Afhængig af hvor fint du maler bønnerne, kan du også opleve, at den ikke står så stabilt på bordet og kurer lidt hen ad bordpladen.
Men den er nem at betjene, og det er også nemt at hælde den kværnede kaffe fra beholderen.

Meget statisk kaffebeholder

Det er dog ikke nemt at tømme beholderen, for den er superstatisk. Kaffen klæber sig op ad siderne og drysser nemt ud på bordet – en udfordring mange af de billigere kværne har.

Kværner meget uensartet

Vi havde lidt problemer med at ramme de rigtige indstillinger til de forskellige typer kaffe – primært fordi kaffekværnen ikke kværner særlig ensartet.

Billede af den friskkværnede kaffe fra Wilfa Il Solito

Til stempelkaffen, hvor vi brugte en lidt grovere indstilling, kom noget af kaffen ud som helt, helt fint malet mikrostøv.
Mikrostøvet giver en dårlig bismag til kaffen, som overdøver de gode kaffearomaer.

På papiret burde kværnen give en god kop kaffe. Men i blindsmagningen oplever vi, at den både taber til kværne i samme prisleje, men også til de billigere elektriske kaffemøller - som jo egentlig bare blender kaffen.
Det understreger for os i testpanelet, hvor stor betydning det faktisk har, at kværnen kværner helt ensartet.

Konklusion

Kværnen egner sig bedst til dig, som er helt nybegynder i friskkværnet kaffe og til dig, som gerne vil have en billig model.

Det er dog værd at overveje, om ikke det kunne være de ekstra penge værd at investere i en af Wilfas lidt dyrere modeller, som for eksempelvis testvinderen.

Men en billig model præsterer stadig bedre end formalet kaffe, og i det perspektiv kan Wilfa Il Solito være et udmærket valg.

Billignem at betjene
Testens mest larmende kværnkværner meget mikrostøvmeget statisk kaffebeholder

12. Russell Hobbs 23120-56

Kaffekværn med et fint og kompakt design. Simpel at gå til og nem at betjene.

Ledningslængde: 110 cm UV beskyttet beholder: Nej Motoreffekt: 140 watt Kværntype: Pas - vi kunne ikke få adgang til dem

Russell Hobbs 23120-56

Som så mange af de andre kværne er Russell Hobbs 23120-56 udstyret med to knapper. Dem kan man dreje på for at indstille malingsgraden og hvor længe, den skal kværne kaffebønnerne.

Den ene af de to drejeknapper kan man trykke på for at starte kværnen. Knappen lyser blåt, mens kværnen er i gang. Til forskel fra nogle af de andre billigere modeller lyder motoren ikke lige så belastet, når den kværner - så den larmer - men på en mindre ubehagelig måde.

Billede af Russell Hobbs kaffekværn 23120-56 tæt på og fuld størrelse

Skuffende kværnegenskaber

Desværre kommer kværnen virkelig til kort, når vi begynder at vurdere kvaliteten af den kværnede kaffe, som den spytter ud. Her var vi slet ikke i stand til at kværne bønnerne fint og ensartet nok til, at vi finder det egnet til en filterkaffe. (Se den gule markering på billedet længere nede)

OK - vi er også lidt kræsne og nørdede omkring vores kaffe, men set med en kaffeentusiasts øjne gør det nærmest kværnen ubrugelig.

Ja - det er hårde ord mod hvad der ellers ligner en fin lille kaffekværn. Men selv på den allerfineste malingsgrad kom der alt for store mængder af de store flager ud. Samtidig med flagerne, ser vi en også masse uønsket mikrostøv (de lyserøde markeringer på billedet herunder).

Billede fra kaffebeholderen til Russell Hobbs kaffekværnen med friskkværnet kaffe i - læg mærke til de 3 farvede markeringer

Statisk beholder og ikke til at rengøre indvendigt

Beholderen til de kværnede bønner er nem at tage ud og hælde fra, men her stopper de rosende ord så også. Beholderen er nemlig så statisk, at vi slet ikke kan tømme den helt.

Kaffegrumset klæber sig til beholderen som et hold bjergbestigere fanget i et stormvejr uden deres sikkerhedsliner. (Se den grønne markering på forrige billede)
Du er faktisk nødsaget til enten at vaske eller støvsuge beholderen for at få grumset ud.

For at kunne rengøre kværnen indvendigt, så skal du dreje et plastikstykke af nede i kværnen. Men det var vi slet ikke i stand til.

Måske var vi uheldige med lige netop den kværn, som vi havde modtaget. Men plastikstykket sad simpelthen så stramt, og der var nærmest ikke plads til at få ordentlig fat i den med hånden. Til sidst opgav vi helt at få plastikstykket op - og så er det svært at holde kværnen ren.

Konklusion

Det mest positive vi kan sige om Russel Hobbs kværnen er det fine lille design. Kaffekværnen vil sikkert pynte på køkkenbordet. Men kværnegenskaberne rækker ganske enkelt ikke til, at vi kan anbefale den - altså hvis du ønsker en kaffe, der rent faktisk skal smage af kaffe.

Den kværner kaffebønnerne alt for groft (selv på den fineste indstilling) og på ingen måder ensartet.

Enten har vi modtaget en meget fejlbehæftet kaffekværn, eller også er vi vidner til en hurtig ide fra producentens side mere frem for et ærligt forsøg på at producere en prisvenlig kværn.

OBS: Vi tester gerne en ny af den samme model for at se, om vi får samme resultat én gang til. Men ind til da må vi betragte kaffekværnen som en "ommer".

Billig
Kværner meget uensartetkan ikke kværne fint nok til filterkaffestatisk kaffebeholder

Lidt om kværntyper

Der findes tre forskellige kværntyper, som alle er repræsenteret i testen af kaffekværne:

  • Kaffemølle med knive
  • Kaffekværn med koniske kværnblade
  • Kaffekværn med flade kværnblade

En kaffemølle med kværnknive kan bedst sammenlignes med en blender. Kaffemøller er udstyret med små knive, som skærer og knuser kaffebønnerne i stykker. Med en kaffemølle justerer du malingsgraden ved at kværne i længere eller kortere tid. Denne kværntype hører til den helt billige kategori, og den umiddelbare ulempe er, at det er svært at få en ensartet maling, og dermed trækker den færdigbryggede kaffe ikke jævnt. Det kan både give en dårligere kaffesmag og mere bundfald i kaffen.

En kværn med koniske kværnblade er en kegleformet skivekværn, der kværner bønnerne mellem to flader. Her er det afstanden mellem kværnbladene, der afgør malingsgraden. Det gør det nemmere at få en ensartet maling af bønnerne. Koniske blade kan komme i forskellige størrelser og kvalitet. Generelt set, vil større blade give et bedre resultat.

En kværn med flade kværnskær er også en skivekværn, men her er det bare to blade, som ligger ovenpå hinanden. Malingsgraden justeres også her med afstanden mellem bladene.
Om flade kværnblade giver et bedre resultat end koniske blade, det er der ikke enighed om
- det er vist en personlig sag.

Men man finder oftest de flade kværnblade i større og kommercielle kværne.

Bryg bedre kaffe med en god kaffemaskine

God kaffe er smag og behag - naturligvis.

Men magien og velsmagen opstår for alvor, når dine friske og nykværnede bønner bades i vandet fra en optimal kaffebrygning.

Forkæl dine kaffebønner med en god kaffemaskine

Fandt du ikke en favorit i testen?

Vi har naturligvis ikke testet alle kaffekværne på markedet. I stedet har vi håndplukket et udvalg af de populære modeller. Testen vil løbende blive opdateret, når vi opdager nye, lovende og populære modeller.

Se alle kaffekværne og sammenlign priserne her

Sådan laver du din egen Cold Brew

Cold Brew - eller koldbrygget kaffe på dansk - er en ny og anderledes kaffeoplevelse.
Selvom den nydes kold, så er det ikke en is-kaffe. Is-kaffe brygges helt traditionelt (hurtigt og varmt), og hældes derefter over is samt sødes med sirup og mælk. Den traditionelle brygning efterlader en del bitterstoffer i den kolde kaffe.

En Cold Brew brygges langsomt over 12-24 timer i køleskabet - på helt koldt vand.
Den kolde bryggemetode giver en langt mere aromatisk afrundet kaffesmag, som normalt nydes tilsat en god sirup, en sjat mælk og et par isterninger.

Læs hvordan du laver koldbrygget kaffe og find ud af, hvad du skal bruge i vores guide til Cold Brew.
Det er super let, lige til at gå til - og en rigtig velsmagende kaffespecialitet, som kan nydes hele året rundt.

Og hvis du ikke drikker din Cold Brew i en fart, så kan den faktisk holde sig op til 14 dage i køleskabet.

Læs guiden her: Sådan laver du Cold Brew kaffe

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os