1. Start
  2. Bedst i test

Opdateret  

Romaskine Test: Find den bedste blandt testens 10 modeller

Daniel Agerhult

Leder du efter en træningsmaskine, hvor du både kan motionere og opbygge muskler i såvel over- som underkrop? Så bør du overveje at købe en romaskine. Vi har testet romaskiner fra flere mærker, herunder Concept 2, Titan Life og Master Fitness. For at en romaskine kan være bedst i test skal den have en førsteklasses robevægelse, solid byggekvalitet og en intuitiv træningscomputer.

Romaskine Test: Find den bedste blandt testens 13 modeller

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. Vores testteam består af både elitesportsfolk og hverdagsmotionister, og sammen har de vurderet over hundrede træningsmaskiner.

De vigtigste modeller beholder vi til langtidstest, i mange tilfælde i flere år, og tilføjer løbende opdateringer i anmeldelserne. I vores bedømmelse har vi fokuseret på følgende områder:

  • Brugervenlighed: Hvor let er træningscomputeren at bruge? Hvor godt er den tilpasset brug med en romaskine? Passer romaskinen til både høje og lave brugere? Er den let at flytte? Kan den klappes sammen? Hvor tydelig er brugsanvisningen?

  • Kvalitet og design: Hvor godt er romaskinen konstrueret? Hvor store belastninger og hvor meget slitage bør konstruktionen kunne holde til? Hvilken type modstand har romaskinen? Hvor pålidelig er målingen af puls, kalorieforbrænding osv.? Hvilke garantier er der?

  • Funktionalitet: Understøtter romaskinen trådløst pulsbælte?

  • Ydeevne: Hvor kraftig er den maksimale modstand? Hvor høj er den maksimale brugervægt? Hvor kraftigt er svinghjulet (ved magnetmodstand)?

Vi har givet romaskinerne karakterer i forhold til prisværdien, dvs. hvor gode de er inden for deres område i forhold til prisen. Der er således højere forventninger til et dyrt produkt end et billigere og vice versa.

Vi har testet et udvalg af markedets mest populære romaskiner. Sammenlign priser og find tilbud på alle testede romaskiner på PriceRunner.

1. Concept2 Model D - BEDST I TEST

Førsteklasses byggekvalitet, robevægelse og modstand

Antal træningsprogrammer: 12 stk. Maks. brugervægt: 225 kg Modstandstype: Luft Display: Type: LCD | Farve: Monokrom | Størrelse: 4,3 tommer Glidelængde: 99 cm Lydniveau: ca. 71 dB Længde: 240 cm Bredde: 61 cm Højde: 51 cm Vægt: 29 kg Pulsmåler: Ja Tilbehør: Pulsbælte (trådløst) Garanti: 2 år Foldbar: Ja Produktdemo: Brugsanvisning: PDF

Concept 2 RowErg Model D

Concept2 model E er verdens i særklasse mest kendte træningsmaskine, og den er den ubestridte referencemodel for romaskiner. Der er naturligvis også en grund til, at eliteroere over hele verden generelt benytter Concept2, og at det er denne model der anvendes til VM i ergometerroning. Model E er genske enkelt et teknologisk mesterværk. På trods af, at model E nu har eksisteret i flere år, føles den stadigvæk meget moderne. Holdbare letvægtsmaterialer som aluminium begrænser vægten til et minimum, og den glimrende byggekvalitet giver maskinen en meget lang levetid. Da romaskinen oven i købet nemt kan skilles ad i to dele, er den utrolig let at flytte af at være en elitemodel. Concept har udstyret Model E med en rigtig lang ramme, som kan bruges af selv de længste roere. Trækwiren er forkromet og efterfølgende indkapslet, så den er lettere at holde ren.

Opgraderet træningscomputer gør forskel

Displayet er lidt spartansk for en romaskine i eliteklassen, men er nu i det mindste blevet opgraderet fra en PM4- til en PM5-monitor. Det medfører, at den nu blandt andet har baggrundsbelysning og trådløs pulsmodtager. Med opgraderingen kan den gemme op til 1000 træningspas i hukommelsen, og det er blevet meget lettere at koble flere romaskiner sammen til konkurrencer. Derimod er størrelsen uændret, så billedet på displayet er lige det mindste, men tilstrækkelig stort til at kunn ses tydeligt under hele robevægelsen. Træningscomputeren er avanceret, men samtidig let at forstå, og da romaskinen selv genererer strøm, kan den placeres frit uden hensyntagen til stikkontakter. Model E har kun luftmodstand – dvs. ingen kombimodstand – men modhugget er alligevel i topklasse lige som hele robevægelsen. Prisen er ganske vist saftig, men på den anden side er Concept2 model E også henvendt til elitebrugere.

Førsteklasses robevægelsebyggekvalitet og modstandavanceret og intuitiv træningscomputerlav vægt
Spartansk display

Prissammenligning

Sammenlign priser

Concept2 RowErg Indoor Rudergerät Modell D mit PM5 schwarz, meistverkaufte Rudergerät, Monitor, verstellbare Sitzposition

8.912 kr.

Concept 2 RowErg D PM5 Sort Std

9.985 kr.

Concept 2 - RowErg Standard - Sort + PM5

9.990 kr.

2. Titan Life Rower R65

Spændende romaskine med både luft- og magnetmodstand.

Antal træningsprogrammer: 21 stk. Maks.-brugervægt: 130 kg Modstandstype: magnet og luft Display-type: LCD Display-størrelse: 5,3" Glidelængde: 81 cm Lydniveau: 75 dB Mål (L x B x H): 211 x 49 x 87 cm Vægt: 37,5 kg Sammenklappelig: ja Pulsmåler: ja (pulsbånd købes separat) Tilbehør: Bluetooth Garanti: 1 år Brugsanvisning: PDF

Titan Life R65

Titan Life Rower R65 er en prisbillig romaskine, der tilbyder både luft- og magnetmodstand. Dette giver mulighed for dels at kunne gennemføre hurtige træningspas med højere frekvens og lavere modstand, som får pulsen i vejret, samt mere muskelkrævende træningspas med meget modstand.
Vi giver den pluspoint for at kunne tilbyde en så varieret træning!

LCD-skærm med baggrundsbelysning

Romaskinen er udstyret med et baggrundsbelyst LCD-display og en fuldt udstyret træningscomputer, der indeholder 21 forskellige træningsprogrammer. De fleste af dem tilbyder en varieret modstand, hvilket giver følelsen af at møde større eller mindre bølger på vandet.
Romaskinen er også udstyret med en trådløs pulsmåler, som giver dig mulighed for at køre pulsbaserede træningspas. Desværre er pulsbåndet ikke inkluderet i prisen.

Romaskinen kræver tilslutning til en stikkontakt for at displayet og træningscomputeren kan fungere, hvilket måske begrænser, hvor du kan placere maskinen.

Kan glide på glatte underlag

Med sin høje vægt er Rower R65 robust og står solidt på gulvet, forudsat at underlaget ikke er glat. Hvis romaskinen er placeret på et parketgulv, og du ror med en lidt højere frekvens, så vil maskinen bevæge sig. Vi anbefaler, at du enten sætter vægte foran og bagved romaskinen - eller stiller den på et skridsikkert materiale, helst en gummimåtte.

R65 leveres i én pakke, og flere dele er allerede færdigmonterede. Alle nødvendige værktøjer er inkluderet i pakken, og inden for en time er romaskinen fuldt monteret og klar til brug.

Prisbillig romaskine

I sammenligning med Concept 2 stiller vi spørgsmålstegn ved kvaliteten, og kvalitet er netop kendetegnende for Concept 2.

R65 kan klare en meget lavere maksimalvægt, indeholder flere plastdele og har en noget mangelfuld brugsanvisning. På Titan Life's hjemmeside står der for eksempel at romaskinen kan klare en bruger på 130 kg, mens brugsanvisningen angiver en vægt på 100 kg.
Concept 2 model E har en maksimal vægt på 227 kg!

Konklusion på test af romaskine Titan Life Rower R65

Titan Life Rower R65 er et udmærket valg for dig, der leder efter en komfortabel og effektiv romaskine til hjemmebrug. Den byder på hård træning for både hjerte og muskler med et varieret udvalg af træningsprogrammer.
Vi mener, at R65 er et meget prisvenligt alternativ til de dyrere modeller på markedet.

Flere træningsprogrammerkomfortabelt sædeluft- og magnetisk modstandstor værdi til prisen
Pulsbånd medfølger ikkespørgsmålstegn ved kvalitetenkræver stikkontakt

3. Titan Life Rower Trainer R22

Prisbillig romaskine med vandmodstand

Antal træningsprogrammer: Ingen Maks. brugervægt: 150 kg Modstandstype: Vand Displaytype: LCD Displaystørrelse: 4,2 tommer Glidelængde: 100 cm Lydniveau: 60 dB Mål (LxBxH): 225x50x83 cm Vægt: 31 kg Foldbar: Ja Pulsmåler: Ja (købes separat) Tilbehør: Nej Garanti: 1 år Videoklip: Youtube

Titan Life Trainer R22

Titan Life Rower Trainer R22 er en meget prispresset romaskine med vandmodstand. Det giver en virkelighedstro og skånsom robevægelse med en lyd, som giver dig følelsen af at ro i vandet. Den udmærkede værdi for pengene gør, at vi udpeger den til bedre mellemklassevalg.

Kompakt design med førsteklasses sæde

R22 er fremstillet af plastic og aluminium, hvilket giver en lav maskinvægt, men desværre også et billigt indtryk. Det tungeste på romaskinen er den vandfyldte beholder i fronten. Heldigvis er transporthjulene også placeret der, så den er problemfri at flytte. R22 er let at montere ved at flytte en skrue og klapp glideskinnen op. Klappet op fylder dem ikke særlig meget. Sædet er blødt og usædvanlig behageligt at sidde på, også under rigtig lange træningspas. R22 er kompakt uden at gå på kompromis med glidelængden. Ved teknisk korrekt udførelse er den tilstrækkelig lang, selv hvis man er højere end gennemsnittet. Den kræver kontinuerlig vedligeholdelse og rengøring af hjulene og glideskinnen, for at sædet skal glide helt uden friktion.

Stille og ukompliceret

Sammenlignet med romaskiner med luftmodstand er R22 meget mere stille. Vandets afdæmpede lyd giver faktisk en næsten meditativ oplevelse. Romaskinen er udstyret med en simpel træningscomputer, som desværre ikke har nogen forprogrammerede træningsprogrammer. Vi stiller os desuden tvivlende til, om værdierne for hastighed og distance virkelig kan passe, da de adskiller sig væsentligt fra de modeller, der er godkendte som konkurrencemaskiner. Hvis du kun benytter denne romaskine, gør det selvfølgelig ingen forskel. Desværre mangler displayet baggrundsbelysning, så man ikke kan aflæse det, medmindre lokalet er oplyst. Høj værdi for pengene

Titan Life Rower Trainer R22 passer glimrende, hvis du vil have effektiv, men skånsom puls- og styrketræning til en lav pris. Vandmodstanden bidrager til en skøn lydkulisse, og den giver en virkelighedstro trækbevægelse.

Førsteklasses sædegod glidelængdekompaktvandmodstand
Ret plasticagtigdisplay ikke baggrundsbelystunøjagtig træningscomputer

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

4. Master Fitness R6040

Reel romaskine med baggrundsbelyst display, fleksibel modstand og smart pulsbælte

Antal træningsprogrammer: 15 stk Maks. brugervægt: 150 kg Modstandstype: Luft og magne Display: type: Baggrundsbelyst farve-LCD Mål (Længde): 237 cm Mål (Bredde): 50 cm Mål (Højde): 91 cm Vægt: 44 kg Foldbar: Ja Pulsmåler: Ja Tilbehør: Trådløst pulsbælte medfølger Antal modstandsniveauer: 16 stk. Garanti: 2 år

Master Fitness R6040

R6040 er en eksklusivt designet pro-model fra Master Fitness med høj prisgunstighed. Romaskinen er stor og robust og har en rigtig kraftig aluminiumramme, der giver godt med plads, også for høje brugere. Pedalerne er glimrende og har et godt fodgreb og mange justeringsmuligheder. Aluminiumskonstruktionen giver en overraskende lav maskinvægt og gør sammen med transporthjulene R6040 til en pro-model, der er usædvanligt let at flytte.

Avanceret romaskine

Det baggrundsbelyste farvedisplay er relativt stort og kan aflæses igennem hele robevægelsen. R6040 har en blanding af luft- og magnetmodstand, og åretagene genererer en luftstrøm, der driver en blæser. Luftstrømmen er svag, men yder en vis køling, og blæseren kan stoppes, hvis den irriterer. Modstanden kontrolleres via træningscomputeren og kan varieres fra let til meget kraftig. Et trådløst pulsbælte medfølger.

Træningscomputeren er avanceret med eftertragtet pulsstyring. Brugergrænsefladen kunne have været mere intuitiv, men er alligevel let at forstå takket være den detaljerede brugervejledning.

Storrobust og letbaggrundsbelyst farvedisplayfleksibel modstandpulsstyringdetaljeret brugervejledning
Mindre intuitiv træningscomputersvag blæser

5. FINNLO Aquon Evolution

Komfortabel romaskine med mange træningsprogrammer

Antal træningsprogrammer: 17 stk Maks. brugervægt: 130 kg Modstandstype: Luft og magnet Displaytype: Baggrundsbelyst LCD Displaystørrelse: 5,5 tommer Glidelængde: 98 cm Lydniveau: 58 dB Mål (Længde): 240 cm Mål (Bredde): 50 cm Mål (Højde): 107 cm Vægt: 45 kg Foldbar: Ja Pulsmåler: Ja (tilvalg) Tilbehør: Nej Garanti: 3 år Begrundelse: Ikke helt samme kvalitet som Concept og heller ikke lige så pålidelig træningscomputer. Brugsanvisning: PDF

Finnlo Aquon Evolution

FINNLO Aquon Evolution er en romaskine i premiumklassen, der er udformet til at give brugeren en effektiv og skånsom træning. Designet er moderne, og modstanden er en kombination af luft og magnet. Dette muliggør en kraftigere modstand end luft og magnet kan præstere enkeltvis, og Aquon Evolution kan således levere rigtig hård træning.

Træningscomputeren er forholdsvis avanceret for en romaskine og understøtter fire brugerprofiler og hele sytten træningsprogrammer. Derudover understøtter træningscomputeren pulsstyring, selvom pulsbælte ikke medfølger og skal købes separat. Den behagelige farvedisplay er baggrundsbelyst, relativt stort og nemt at overskue under hele robevægelsen.

Skånsom romaskine

Aquon Evolution har en gennemført byggekvalitet med en lang aluminiumsramme, hvor sædet glider friktionsfrit ved hvert åretag. Dette muliggør lange, frie åretag, som giver en skøn fornemmelse. Modellen skiller sig ud ved at være udstyret med et rigtig lækkert sæde. Håndtaget er derimod lidt smallere end normalt, hvilket begrænser variationen i grebet.

Manualen er klart bestået med tydelige monterings- og brugervejledninger og masser af illustrationer. Romaskinen er nem at klappe sammen, og takket være transporthjulene er den også problemfri at flytte. FINNLO Aquon Evolution henvender sig til brugere, der ønsker skånsom, men samtidig hård træning.

Farvedisplaylækkert sædemange træningsprogrammer
Smalt håndtag

6. HAMMER Rower Ocean One

Komfortabel romaskine i premiumklassen med vandmodstand.

Antal træningsprogrammer: 15 stk. Maks.-brugervægt: 140 kg Modstandstype: vand Display-type: LCD Display størrelse: 5,5" Glidelængde: 83 cm Lydniveau: 60 dB Dimensioner (L x B x H): 200 x 54 x 117 cm Vægt: 36 kg Sammenklappelig: nej Pulsmåler: ja (ekstraudstyr) Tilbehør: mobiltelefonholder Garanti: 3 år Videoklip: ja Brugsanvisning: ja

Hammer Ocean One

HAMMER Rower Ocean One er en stilren romaskine med vandmodstand, der giver lange og behagelige rotag. Den er udstyret med et meget behageligt sæde, der giver mulighed for lange rotræningspas, uden at rumpen begynder at sove.
Vandmodstanden giver en følelse af at være ude på rigtigt vand og bidrager til en behagelig træningsoplevelse.

Ikke foldbar, men meget fleksibel

Ocean One er meget nem at samle, og de fleste kan gøre det uden hjælp på under en time. Romaskinen er relativt let, hvilket gør den nemmere at flytte rundt på. Desværre kan den ikke foldes sammen, men det er ikke noget problem at pakke den væk, da det er nemt at stille romaskinen på højkant.

Det er rart, at påfyldningshullet er over vandniveauet selv i oprejst stilling, så vandet ikke risikerer at løbe ud på gulvet. Den leveres med hjælpemidler til både påfyldning og tømning af vandtanken på en nem måde.

Enkel træningscomputer med justerbar mobilholder

Træningscomputeren er generøst udstyret med femten træningsprogrammer, men sandheden er, at de alle er på det nemmeste niveau.

Den angivne hastighed pr. rotag er betydeligt langsommere sammenlignet med mere højtydende referencemodeller. Det kan især være frustrerende, hvis du eksempelvis deltager i nogle af Concept 2's online-udfordringer. Men hvis du ikke er vant til at ro på disse romaskiner, er det ikke så vigtigt, da du altid har mulighed for at sammenligne med dine egne resultater.

Displayet er stort og indeholder de træningsdata, du har brug for til at få et godt overblik over dit træningspas. Desværre er displayet ikke baggrundsbelyst, hvilket betyder, at du skal være i et oplyst rum for at kunne aflæse, hvad der står.

Et plus til den bevægelige arm, der er monteret bag displayet, og som har en justerbar holder til mobiltelefonen. Armen har en fjeder, hvilket betyder, at du næsten helt frit kan vælge, hvilken højde og vinkel du vil have din telefon i.

Da romaskinen vejer relativt lidt, flytter den sig ofte under træningspasset. For at sikre, at den bliver stående, er man nødt til at fiksere romaskinen, f.eks. ved at placere en vægt eller lignende foran og bag romaskinens fødder.

Meditativ træningsoplevelse

HAMMER Rower Ocean One er romaskinen til dig, der sætter pris på et særligt behageligt sæde og den beroligende lyd, som vandmodstanden giver. Du kan fastgøre din mobiltelefon på den drejelige arm og dreje, så vinklen bliver perfekt for netop dig. Ocean One vejer lidt og er nem at pakke væk, hvilket er en stor fordel, hvis du har begrænset plads.

Komfortabelt sædenaturlig modstandjusterbar mobiltelefonholder
Enkel træningscomputerdisplay er ikke baggrundsbelyst

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

7. Christopeit Sport Cambridge II

Nedsat romaskine med god sammenklapning, lav vægt og gummibåndsmodstand

Antal træningsprogrammer: 5 stk Maks. brugervægt: 120 kg Modstandstype: Gummibånd Display: LCD Mål (Længde): 173 cm Mål (Bredde): 44 cm Mål (Højde): 53 cm Vægt: 15 kg Foldbar: Ja Pulsmåler: Ja Antal modstandsniveauer: 4 stk Garanti: 3 år

Christopeit Sport Cambridge II

Cambridge II er en romaskine med gummibåndsmodstand fra Christopeit Sport til en meget lav pris. Udover at holde prisen nede, holder denne modstandstype også maskinens vægt i bund. Den lave vægt gør Cambridge II let at flytte, selvom den ikke har nogen transporthjul.

Den lave vægt medfører imidlertid, at romaskinen føles mindre gedigen og let glider på et almindeligt gulv. Dette kan dog løses med en almindelig underlagsmåtte.

Computeren taler ikke dansk

Træningscomputeren er meget enkel, men på tysk. Den er dog alligevel let at forstå, hvis man læser den danske brugervejledning. Gummimodstanden er imidlertid alt for svag til at give en effektiv træning. Cambridge II har en lokkende lav pris, men medmindre man er ude efter en romaskine med let modstand, risikerer man at blive skuffet.

Billiglav vægt foldbar
Ringe maks. modstandmangler transporthjultræningscomputer på tysk

8. Hammer Pro Force

Stille og bekvem romaskine i miniformat

Prisklasse: Mellem Antal træningsprogrammer: 21 stk. Modstandstype: Magnetiske Modstandsniveauer: 10 Display: 3,5" baggrundsbelyst LCD Glidelængde: 81 cm Lydniveau: 55 dB Længde: 157 cm Bredde: 55 cm Højde: 78 cm Maks. brugervægt: 110 kg Vægt: 24 kg Sammenklappelig: Ja Pulsmåler: Ja (pulsbånd købes separat) Tilbehør: Bluetooth Garanti: 2 år **

Hammer Pro Force

Hammer Pro Force kombinerer massiv modstand med minimal indsats. Den tilbyder både et baggrundsbelyst display og Bluetooth, hvilket er usædvanligt for romaskiner i denne prisklasse.

Den magnetiske modstand giver støjsvag roning og gør det muligt at se tv eller film samtidig.

Magnetisk modstand og mange træningsprogrammer

Som mange andre romaskiner tilbyder denne model kun magnetisk modstand. Det er kendetegnet ved et bredt interval af modstand fra let til meget tung. Romaskiner med magnetisk modstand plejer også at have en betydeligt lavere støjniveau end maskiner udelukkende med luftmodstand.
Desværre bliver det ikke samme roning, da trækket bliver mere styrkeorienteret.

Pro Force er også udstyret med en enkel træningscomputer, som trods alt indeholder mange træningsprogrammer og Bluetooth. Det er muligt at parre enheden med et pulsbånd, som man kan tilkøbe separat.

Kort glidelængde og lav maskinvægt

Denne romaskine fra tyske Hammer har en forholdsvis kort glidelængde i forhold til andre modeller, hvilket kan være for kort, hvis man er høj og kan lide at strække benene ud.

Det er også en af de letteste modeller i vores test:

  • En fordel ved lav vægt er, at det er nemt at gemme maskinen væk
  • En ulempe er, at den lettere bevæger sig under roning, især hvis når vi kører med høj frekvens og tung modstand.

Bevægelserne kan dog nemt afhjælpes ved at tilkøbe en underlagsmåtte eller placere vægte bagved og foran romaskinen.
Det bløde og behagelige sæde er også et plus.

Stille og kompakt romaskine

Hammer Pro Force er et godt valg til dig, der ønsker en kompakt og støjsvag romaskine med magnetisk modstand. Og til dig som kan lide at ro, mens du ser en film eller et tv-program.

Mulighed for både let og tung modstandbehageligt sædelet at gemme vækbaggrundsbelyst displaystøjsvag
Flytter sig let under træningspassetkort glidelængde

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

9. Abilica Winrower

Sammenklappelig og stabil romaskine med lav maskinvægt og stor glidebane

Antal træningsprogrammer: 1 stk Maks. brugervægt: 130 kg Modstandstype: Magnet Display: type: Monokrom LCD Farve: Flere | Størrelse: 5,6 tommer Glidelængde: 74 cm Lydniveau: ca. 51 dB Mål (Længde): 231 cm Mål (Bredde): 46 cm Mål (Højde): 46 cm Vægt: 31 kg Foldbar: Ja Pulsmåler: Ja Svinghjulsvægt: - kg Antal modstandsniveauer: 5 stk Garanti: 1 år Transporthjul: Ja Glideskinne: 69 cm

Abilica WinRower 2.0

Winrower er en lavprisromaskine fra den norske producent Abilica. Dens primære styrke er den lave pris, som gør den til et godt alternativ for motionister med et begrænset budget. Winrower er forholdsvis stabil af en lavprisromaskine at være – en kategori, der ellers ofte lider under manglende stabilitet.

Glidebanen er lang, og selv høje brugere har plads til en fuld robevægelse. Sammenfoldet fylder romaskinen ikke ret meget, og kombineret med dens lave maskinvægt er Winrower nem at flytte. Den er således problemfri at finde frem, når man skal træne, og kan ellers være gemt af vejen.

En romaskine med lidt svag modstand

Modstanden er magnetisk og af en svagere type – selv den maksimale modstand er forholdsvis svag. Displayet er småt og har desværre en tendens til at være skjult under robevægelsen, da håndtagets wire kommer i vejen. Åretagstælleren består af et magnetisk punkt i rammen, hvilket har visse svagheder.

Hvis man ikke har den "rigtige" længde, har man nemlig en tendens til ikke at glide på hele rammen. I så fald passerer sædet ikke detektoren, og åretaget bliver ikke talt med af træningscomputeren. Samlet set har Winrower sin andel af svagheder, men med tanke på dens lave pris, får man alligevel noget for pengene.

Lav prisrelativt stabilstor glidebanefoldbarlav maskinvægt
Svag maksimal modstandvanskeligt at læse displayetmangelfuld åretagstæller

10. Abilica QuickRower

Pladsbesparende og stille romaskine til helkropstræning

Antal træningsprogrammer: Ingen Maks. brugervægt: 110 kg Maks. brugervægt: 120 kg Modstandstype: Magnet Display: 3,4 tommer ikke baggrundsbelyst Glidelængde: 79 cm Lydniveau: 53 dB Mål (Længde): 180 cm Mål (Bredde): 51 cm Mål (Højde): 73 cm Foldbar: Ja Pulsmåler: Nej Garanti: 2 år (hjemmebrug) Maskinvægt: 35

Abilica QuickRower

Abilica QuickRower er en net, lille romaskine, der giver effektiv puls- og muskeltræning til hele kroppen. Maskinen er nem at klappe sammen, og størrelsen gør den nem at stille til side. Den magnetiske modstand gør den også meget støjsvag under driften.

Dette kombineret med, at synsfeltet foran brugeren stort set er frit, gør det nem at f.eks. se fjernsyn, mens du ror. QuickRower er trods sin ringe størrelse rigtig stabil, også under hård belastning, og det polstrede sæde er bekvemt. Romaskinen har dog en lidt kort glidelængde, hvilket kan blive besværligt for personer over ca. 180 cm, som muligvis ikke kan udføre en fuld robevægelse

Brugsanvisningen findes delvist på dansk og er meget kortfattet. Den viser alligevel ret tydeligt med billede og engelsk tekst, hvordan man monterer romaskinen. Manualen til træningscomputerens funktion samt anden vigtig information fås på dansk.

Vi savner muligheder

Desværre er træningscomputeren middelmådig, og den indeholder ingen forprogrammerede træningsprogrammer eller understøttelse af nogen form for pulsmåling. Displayet viser de almindeligste træningsoplysninger og ikke mere end det. Da skærmen ikke har baggrundsbelysning, bliver den ulæselig i et mørkt lokale, så det er umuligt at følge med i sin træning. Ulempen ved magnetisk modstand er, at den ikke kan give den autentiske fornemmelse af at ro. Set fra det perspektiv føles QuickRower mere som en styrketræningsmaskine, der også tilbyder pulstræning.

Hvis man har roet på vand eller er vant til en romaskine med vand- eller luftmodstand, er der derfor risiko for, at man bliver utilfreds med rofornemmelsen. Hvis dette ikke er afgørende, er den magnetiske modstand imidlertid et udmærket lavprisalternativ. Problemet med QuickRower er, at den med tanke på sin lave ydeevne er prissat ret højt.

Abilica QuickRower henvender sig til forbrugere, som ønsker en enkel, men effektiv romaskine til helkropstræning, men har begrænset plads. Hvis du er over 180 cm, bør du dog prøve romaskinen på forhånd, så du er sikker på, at glidelængden ikke er for kort.

Let at rulle væk og stille til sidefrit udsyn fremadbehageligt sædestille
Primitiv træningscomputerikke baggrundsbelyst displayingen pulsmåler

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

Alt om romaskiner

Romaskinen er et stadig mere populært træningsredskab, der er effektivt til at opbygge skuldre, arme og ben, men også kroppens større muskelgrupper i ryg, mave, baller og lår. Desuden styrker rotræning både hjerte og lunger og er meget energi-intensiv, hvilket forbrænder masser af kalorier. Romaskinen er derfor ikke blot en glimrende træningsmaskine, hvis man vil opbygge muskler. Den er også velegnet, hvis man ønsker at tabe sig. Robevægelsen er desuden unik og muliggør hård træning, der samtidig er skånsom for led og knæ.

Romaskinen er ofte en del af et hjemmemotionsrum med en eller flere andre træningsmaskiner og/eller andre træningsredskaber, f.eks. håndvægte og vægtstang med skiver. Den kan imidlertid også sagtens stå alene, og mange foretrækker romaskinen frem for andre træningsmaskiner som crosstrainere, motionscykler og løbebånd. Ikke mindst fordi den i højere grad end disse andre træningsredskaber træner overkroppen og opbygger muskler med sin ofte eksplosive anstrengelse.

Et populært alternativ til løbebåndet

Romaskinen er sammen med løbebåndet de træningsmaskiner, som virkelig kan give en rigtig høj og god træningspuls. Det gennemsnitlige løbebånd koster imidlertid betydeligt mere end den gennemsnitlige romaskine. Dette gør romaskinen til et mere økonomisk alternativ end løbebåndet for mange træningsentusiaster med begrænset budget.

Den almindeligste type af romaskine består af en modstand, der er koblet til et håndtag via en wire. Wiren er igen fastgjort på et maskinstel (ramme) sammen med fodstøtte og et sæde, der kan bevæge sig frem og tilbage på rammen. Modstanden på mellem- og lavprismodeller er ofte magnetisk (med svinghjul), mens premium-modeller som regel har en luftmodstand eller en kombination af luft- og magnetmodstand. Træningen foregår derefter ved at sætte af med benene og samtidig trække i wiren. Vi anbefaler at bruge tid på at prøve at finde den rigtige teknik, fordi det er mere skønsomt, og du får større glæde af din træning. Der ligger mange gode instruktionsfilm på nettet, hvis man vil finde en god robevægelse, eksempelvis denne fra Concept 2.

Det bedste valg for dig

De bedste romaskiner Vi har testet de bedste og mest populære romaskiner, der er på markedet netop nu. For at bestemme hvilken romaskine der er bedst til netop dine behov, bør du stille dig selv nogle grundlæggende spørgsmål:

  • Hvor ofte skal romaskinen anvendes?
  • Hvor mange penge kan jeg forestille mig at bruge på romaskinen?
  • Skal romaskinen have fere forskellige brugere?
  • Hvad er forventningerne til romaskinens ydeevne og funktionalitet?

Når du har stillet disse spørgsmål, ved du omtrent, hvor stort dit budget er, og hvilke krav du stiller til romaskinen. Dette er vigtigt, da prisen varierer markant afhængigt af romaskinens byggekvalitet, funktionalitet, design, mærke osv. Vi har inddelt romaskinerne i fire forskellige prisklasser i henhold til følgende:

Lavpris: op til 4.000 kr. Mellem: ca. 4.000-7.000 kr. Pro: 7.000-10.000 kr. Elite: over 10.000 kr

Lavpris"-klassen er kendetegnet ved enklere, lettere og mindre robuste romaskiner. Af og til med hydraulisk eller gummibåndsmodstand. "Mellem"-klassen er kendetegnet ved mere gedigne konstruktioner, oftest med magnetmodstand. "Premium"-klassen er præget af mere avancerede og velbyggede romaskiner, ofte med luftmodstand eller en kombination af luft- og magnetmodstand. "Elite"-klassen er den absolutte topklasse, hvor romaskinernes ydeevne bør være tilstrækkelig til VM-atleter og som referencemodeller. Vi har givet modellerne point efter deres prisbillighed, det vil sige, hvor meget romaskine, vi synes, at man får for pengene. En høj pris øger således forventningerne til ydeevne, funktionalitet osv.

Vigtige egenskaber hos en romaskine

Brugervægt

Denne egenskab er først og fremmest vigtig for meget tunge personer, der vejer over 120 kg, da romaskiner normalt kan holde til en brugervægt op til dette. Er du kraftigt overvægtig, bør du i vores øjne overveje at købe en crosstrainer, da den formodentlig er den bedste træningsmaskine for overvægtige. Er du meget tung, fordi du har meget muskelmasse, bør du dog overveje at købe en romaskine, der kan holde til din vægt. For træningsmaskiner gælder generelt, at jo dyrere romaskine, desto højere brugervægt skal den kunne holde til.

Byggekvalitet

Byggekvaliteten er en meget vigtig egenskab for alle træningsmaskiner, og dermed også for romaskiner. En robust romaskine kan som regel holde til en større belastning end en mindre robust model, og den bør desuden have en længere levetid. Byggekvaliteten er ekstra vigtig, hvis den anvendes ofte, og hvis den anvendes af stærke personer med kraftig modstand. Prisen for en høj byggekvalitet er, at den oftest er dyrere og tungere end en dårligere romaskine, en pris, der er værd at betale, hvis man har pengene til det.

Design

En romaskines design påvirker normalt ikke funktionaliteten, men dens æstetiske funktion er desto vigtigere. Det er vigtigt for mange, at romaskinen har et flot design, der falder i med omgivelserne, især hvis den er stor og ikke bliver stillet af vejen i et skab mellem træningspassene.

Display

En god romaskine skal have et tydeligt og brugervenligt display, gerne med visualisering af parametre som tid, hastighed, distance, kalorieforbrug og antal tag.

Garanti

De fleste, der køber en romaskine, bruger i hvert fald nogle tusindkronesedler på den, og det er normalt en ret stor sum for køberen. Derfor vil man kunne bruge sin træningsmaskine meget og i lang tid, uden at den går i stykker. En god garanti er derfor vigtig for at øge trygheden. Selv billigere romaskiner har ofte ret lange garantiperioder, men man skal som forbruger huske på, at man i tilfælde af reklamationer normalt selv betaler for transportomkostningerne ved returnering. Denne omkostning kan være høj i forhold til romaskinens pris, hvis man har købt en meget billig model.

Lydniveau

Det er umuligt at undgå, at en romaskine støjer under brugen, ikke mindst når svinghjulet får et skub ved hvert åretag. Der er derimod forskel på, hvor meget romaskiner larmer. Mange træner foran tv'et, og så er det vigtigt, at lyden fra tv'et ikke bliver overdøvet af romaskinen.

Maskinvægt

Selvom romaskiner er blandt de typer af træningsmaskiner, der vejer mindst, varierer vægten stadig en hel del mellem modellerne. De dyrere, mere robuste modeller vejer oftest mere end billigere romaskiner. Maskinvægten står altså ofte i forhold til romaskinens robusthed, men også til den maksimale brugervægt. Det skyldes, at en gedigen og velbygget træningsmaskine kan holde til en større belastning end en lettere model. Selvom det naturligvis er vanskeligere at flytte en model, der vejer dobbelt så meget som en anden, plejer det at være forholdsvis nemt at flytte romaskiner, da maskinvægten oftest er under 40 kg.

Mobilitet

Romaskiner er forholdsvis lette træningsmaskiner, og de fleste lavpris- og mellemklassemodeller kan i dag klappes sammen og har transporthjul. Hvor let romaskinen er at klappe sammen og transportere, varierer dog fra model til model. Det er imidlertid langt fra alle romaskiner, der kan flyttes. Premiummodeller mangler ofte transporthjul og kan heller ikke klappes sammen. De er så som regel ikke beregnede til at skulle flyttes. Tvært imod kan premium-romaskiner i stedet ofte skrues fast i gulvet for at sikre stabiliteten. En romaskine i premiumklassen står normalt mere permanent i et motionscenter (eller et motionslokale i hjemmet), så behovet for at flytte den er nok lille.

Montering og manual

Det er heldigvis ofte ret ukompliceret at montere en romaskin. Hvis monteringen er mere kompliceret, er manualen dog nødt til at være tilstrækkelig god. Manualen skal være tilstrækkeligt detaljeret og tydelig, ikke kun vedrørende montering, men også brug af træningscomputeren og vedligeholdelse af romaskinen. Desværre kommer mange manualer til kort på disse punkter, også dem til dyrere modeller. Vi synes det burde være standard i dag, at manualerne også findes i digitalt format eksempelvis som PDF. Det skyldes, at det er utrolig meget lettere at gemme en lille datafil på sin computer i stedet for at gemme og holde styr på en ofte upraktisk, papirmanual.

Modstand

Der findes tre forskellige slags modstande på romaskiner, men ofte kombineres to af disse for at få den bedste funktionalitet.

Magnetisk modstand

En magnetisk modstand benytter elektromagnetisme til at bremse svinghjulet mekanisk. Den magnetiske modstand er den mest støjsvage type af modstand, da der ikke er nogen fysisk kontakt ved bremsningen. Modstandens styrke er justerbar, og energiforbruget kan måles ret nøjagtigt. Svagheden ved magnetiske modstande er dog, at modstanden er konstant. Ved rigtig roning varierer modstanden afhængigt af, hvor hårdt man ror, dvs. at tager man rigtig fat, yder vandet også stor modstand og vice versa. På grund af denne svaghed kombineres magnetiske modstande ofte med luftmodstand for at give en mere virkelighedstro, varierende modstand.

Luftmodstand

En luftmodstand benytter sig af ventilatorlignende rotorblade på svinghjulet til at generere den ønskede modstand. Jo hurtigere svinghjulet roterer, desto kraftigere bliver luftmodstanden. Der anvendes af og til et luftspjæld til at justere luftstrømmen til rotorbladene og på den måde variere modstanden. Luftmodstand muliggør også en ret nøjagtig måling af energiforbrændingen.

Vandmodstand

Vandmodstand fungerer på omtrent samme måde som luftmodstand, men benytter altså vand i stedet for luft til at generere modstanden. Vandmodstand anses af dens fortalere for at være den modstandstype, der bedst efterligner modstanden ved rigtig roning. Samtidig er denne type af modstand dyrere end luftmodstand og er dermed sjældnere.

Pris

Prisen er som altid en vigtig faktor ved køb af træningsredskaber, og selvom prisintervallet ikke er lige så stort som for eksempel løbebånd eller crosstrainere, er der alligevel betydelig forskel på prisen mellem de dyrere og billigere modeller. De billigste romaskiner kostar knap 3.000 kr., mens de dyreste romaskiner til hjemmebrug koster op til 10.000 kr.

Ramme

Rammen er den metalstang, som romaskinen er bygget op omkring, og hvor sædet sidder. På romaskiner med bevægeligt sæde glider brugeren frem og tilbage siddende på sædet under træningsbevægelsen. Rammen er normalt fremstillet af stål eller aluminium, og holdbarheden er derfor som regel meget god. Det er i stedet rammens længde og friktionen på sædet, der i praksis er afgørende. Jo længere rammen er, desto længere kan sædet normalt glide frem på den. Det er vigtigt, at sædet kan glide tilstrækkeligt langt frem for at muliggøre en tilstrækkeligt stor robevægelse. Jo højere brugeren er, desto større robevægelse er nødvendig, og det indebærer, at rammen skal være tilstrækkeligt lang. Rammens længde er således vigtigst for høje brugere. Friktionen mellem rammen og sædet afgør, hvor let sædet glider frem på rammen. En minimal friktion giver ikke blot mindre støj, det medfører også minimal slitage på rammen og sædet. Derfor er en meget lille friktion mellem ramme og sæde ønskeligt.

Størrelse

Hvis man bor småt og har begrænset plads til træningsudstyr, må det helst ikke fylde for meget. Til forskel fra for eksempel en crosstrainer eller et løbebånd er der ikke så stor forskel på størrelsen på forskellige romaskinemodeller. Der hvor der omvendt kan være betydelig forskel på forskellige modeller er derimod (hvis det overhovedet er muligt), hvor nem romaskinen er at klappe sammen og flytte, det vil sige træningsmaskinens mobilitet. Mobiliteten kan derfor være en vigtig egenskab at tage højde for, hvis man vil løse pladsproblemerne ved at klappe romaskinen samme og flytte den, når den ikke er i brug. Hvis man derimod har god plads, er romaskinens størrelse naturligvis ofte mindre interessant.

Svinghjul

Romaskiner med magnetbremse (hvilket i dag omfatter de fleste romaskiner) har et svinghjul som en del af bremsemekanismen. Svinghjulet er omgivet af magneter, der bremser det, hvilket skaber den modstand, som gør roningen anstrengende. For at få en god modstand, skal svinghjulet være tilstrækkelig tungt. Derfor anvendes tommelfingerreglen, "jo tungere svinghjul, des bedre".

Træningscomputer

En god romaskine bør også have en god træningscomputer med tilstrækkelig mange og varierede træningsprogrammer for at give en alsidig og sjov træning. Ud over forudprogrammerede træningsprogrammer bør træningscomputeren også kunne måle parametre som tid, hastighed, distance, kalorieforbrug og antal tag.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os