1. Start
  2. Bedst i test

Opdateret  

Vakuumpakker Test: Tag din madlavning til nye højder

Maria Vinterskog

En vakuumpakker er et utrolig praktisk redskab, som eksempelvis kan bruges ved sous vide-tilberedning, når du skal fryse kød ned eller andre ting. Vi har testet flere modeller fra flere mærker, herunder FoodSaver, OBH Nordica og Sico. Læs med og se, hvem der er bedst i test.

Vakuumpakker Test: Tag din madlavning til nye højder

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden, nemlig i hverdagen.

I vores test af vakuumpakkere er maskinerne blevet brugt i hverdagen, hvor vi har vakuumpakket alle former for fødevarer med forskellige egenskaber.

Bløde, hårde.
Fugtige.
Store og små.

Det har drejet sig om alt fra friskskåret kød til nybagte boller.

For at bedømme de forskellige maskiner og kunne udpege en testvinder har vi set på følgende parametre:

  • Vakuumkvalitet og forsegling: Hvor god er maskinen til at suge luften ud af posen? Er der luftbobler tilbage? Kan maskinen lave en svejsesøm, der er holdbar? Sætter den en eller flere svejsesømme?

  • Størrelse: Hvor meget fylder maskinen? Kan man have den stående på køkkenbordet?

  • Kapacitet: Hvor hurtig er maskinen til at suge luften ud og forsegle posen? Hvor mange poser i træk kan man pakke, uden at maskinen bliver overophedet?

  • Brugervenlighed: Er maskinen let at bruge? Hvor meget larmer den? Er der ekstra funktioner og tilbehør, så man kan pakke bløde fødevarer eller marinere fødevarer på en hurtig måde? Hvor nem er maskinen at rengøre?

I løbet af testen har vi taget afsæt i, at det er maskiner til privat brug. Der er andre modeller, der er bedre egnede til brug i storkøkkener, restauranter eller virksomheder. Vores samlede oplevelse af produktet er efterfølgende vægtet i forhold til prisen - det er det, du kan se med den endelige vurdering.

Vi har testet et udpluk af markedets populære vakuumpakkere. Sammenlign priser og find tilbud på vakuumpakkere på PriceRunner.

1. Foodsaver V2860 - BEDST I TEST VAKUUMPAKKER

Brugervenlig, hurtig og stærk

Bredde (mål): 48 cm Dybde (Mål): 30 cm Højde (mål): 11 cm Vægt: 3,4 kg Effekt: 105 W Pose på rulle: Ja Medfølgende tilbehør: 10 poser, en rulle plastic, 1 sugeslange og en tilhørende kasse

FoodSaver V2860

Foodsaver V2860 leverer en fremragende pakkekvalitet, hvor der sjældent er luftlommer tilbage i poserne. Kødstykker, som andre maskiner kan have problemer med, håndterer Foodsaver med bravur.

Den medfølgende bøtte til pakning af bløde eller sarte produkter fungerer fantastisk. Nybagte boller kan pakkes uden at blive mast, så de holder sig saftige længe. Den er også smart til at marinere kød eller fisk til grillfesten hurtigere.

Fremragende vakuumpakker

Foodsaver V2860 har både en integreret skærefunktion og indbygget opbevaring til en plasticrulle. Den har tre forskellige, justerbare hastigheder, mulighed for at styre pumpen helt manuelt samt en automatisk våd-indstilling. Forseglingen sker med en bred svejsesøm, og du kan lave en ekstra svejsesøm manuelt ved pakningen, hvis du ønsker det.

Det kræver selvfølgelig lidt ekstra arbejde, men det er en god funktion, især hvis den indpakkede vare er fugtig eller en væske, da forseglingen så bliver sikrere med mindre risiko for lækage.

Nem og brugervenlig

En lækker detalje på Foodsaver V2860 er håndtaget, der sidder på højre side og anvendes til nemt at betjene låget og gør det lettere at lukke det. Det skal gøres med en vis kraft for at låget skal blive låst, hvilket er en forudsætning for at starte maskinen. Vakuumpakkeren har få knapper, og du har hurtigt lært, hvad de skal bruges til.

Knapperne er dog kun mærket med symboler - en tekst havde øget brugervenligheden. Lys ud for den pågældende knap viser den valgte indstilling, og en rød knap viser tydeligt, når maskinen er færdig med opgaven. Rengøringen er enkel takket være en drypbakke, der kan tages af og vaskes op.

Et enkelt minus

En af de få svagheder er, at maskinen har tendens til at bliver overophedet, hvis du pakker flere poser lige efter hinanden. Det bliver hurtigt et problem, hvis en jæger skal pakke større mængder kød efter en jagt eller hvis man har plukket bær og skal fryse dagens høst ned.

Når maskinen bliver overophedet, så larmer den med en blinkende lampe og kan ikke starte igen, før den er kølet af.

Samlet set er Foodsaver V2860 alligevel en meget funktionel og brugervenlig vakuumpakker, der er rigtig god til prisen.

Udmærket pakkekvalitetenkel rengøringlet at bruge
Bliver overophedet ved pakning af mange poser efter hinanden

Prissammenligning

Sammenlign priser

FoodSaver Vacuum Packer V2860

1.399 kr.

Foodsaver V2860 Vakuumpakker - Rustfrit Stål - Få leveret fra i morgen - Vi matcher laveste netpris*

1.399 kr.

Foodsaver Vakuumpakker V2860-I

1.399 kr.

2. OBH Nordica Supreme Food Sealer

Meget god til prisen og med god pakkekvalitet

Bredde (Mål): 43,5 cm Dybde (Mål): 26,5 cm Højde (Mål): 12,8 cm Vægt: 3 kg Effekt: 130 W Pose på rulle: Ja Medfølgende tilbehør: 2 plasticruller, adapterslange til vakuumbøtter (medfølger ikke)

OBH Nordica Supreme 7949

OBH Nordicas Supreme Food Sealer er en meget prisgunstig maskine, der er let at bruge og som giver en god pakkekvalitet - faktisk en af de bedste i testen.

Poserne tømmes effektivt for luft, og der er sjældent luftlommer tilbage. Maskinen er relativt hurtig. Den suger luften ud og forsegler posen på godkendt tid. Lydniveauet er normalt, sammenlignet med de andre maskiner, vi har testet. Den indbyggede opbevaring af plasticrulle og den integrerede kniv fungerer glimrende.

Effektiv forsegling

Forseglingen sker med en enkel svejsesøm, der holder godt.

For at mindske risikoen for lækage kan man selvfølgelig lave en ekstra svejsesøm manuelt. Vakuumstyrken kan indstilles til "gentle" eller "normal", hvor gentle-indstillingen er beregnet til bløde, sarte produkter. Der er også en våd-funktion til pakning af våde eller fugtige produkter. Desværre mangler der en pulsfunktion, hvor pumpen kan styres manuelt – det er en skam, da sådan en funktion ellers gør arbejdet lettere i mange situationer.

Brugervenlig med få negativer

Maskinen har få knapper og er nem at bruge. Knapperne har engelske tekster, så flere alternative sprog havde selvfølgelig været at foretrække.

Låget skal lukkes med ret stor kraft, så det låser i begge sider, hvilket kan være lidt svært, hvis brugeren er ældre eller ikke har fuld styrke i arme og hænder.

En anden ulempe ved den her maskine er, at den er uden en drypbakke, der kan tages ud og vaskes op. Hvis du pakker kød eller fisk, er det næsten umuligt at undgå, at der kommer væske ind i maskinen, og så er det praktisk og hygiejnisk, hvis drypbakken kan tages af.

Desværre mangler der en funktion, som advarer om overophedning. Et tydeligt tegn på, at maskinen er blevet for varm, er dog at poserne bliver forseglet for tidligt. Følger du instruktionerne og venter et minut mellem hver forsegling, kan du dog pakke mange poser uden problemer.

Samlet set er OBH Nordica Supreme Food Sealer en meget prisgunstig og velfungerende maskine, som kun har mindre mangler.

Glimrende pakkekvalitetmeget god til prisen
Mangler aftagelig drypbakkevanskelig rengøring

3. OBH Nordica pro food sealer

Stor, kraftig, men lidt for lav kapacitet

Mål (BxDxH): 40x26x10,5 cm Vægt: 3,2 kg Effekt: 130 W Pose på rulle: Nej Medfølgende tilbehør: Nogle poser og slanger til tilbehør

OBH Nordica Pro 7963 - Vakuumpakker

OBH Nordica pro food sealer er en stor og solid model, der helt klart er beregnet til dem, der har behov for større kapacitet, end de almindelige små maskiner leverer. Designmæssigt ligner den flere af de andre maskiner i samme segment. Ganske stor og pladskrævende med et håndtag til at lukke og åbne låget. Rustfrit stål, lang ledning og kraftige gummibelagte fødder giver virkelig indtryk af, at dette er en maskine, der hører hjemme i et professionelt køkken.

Godt design og de ventede funktioner

Knapperne har engelsk tekst, så hvis man ikke kan engelsk, er det nødvendigt at læse instruktionsbogen for at komme i gang. Funktionerne er som forventet. Vakuummets styrke kan indstilles til gentle eller normal, hvor gentle-funktionen er beregnet til bløde, mere skrøbelige produkter. Der findes også en vådindstilling til emballering af våde eller fugtige produkter. Forseglingen kan også styres, hvilket er godt, hvis det, du pakker, er fugtigt, så væske kan trænge ind i fugen. Hvis du vælger at svejse fugen længere, øger du chancen for, at den bliver tæt. Du kan naturligvis også betjene pumpen helt manuelt og vælge at starte forseglingen med en separat knap. Et irritationsmoment er, at du skal holde knappen nede under hele forseglingen. Det normale er, at du kun behøver at starte forseglingen, så klarer maskinen det hele selv. Normale og gode funktioner for en maskine i segmentet. Det eneste, der skiller sig ud funktionsmæssigt, er, at der er et lille display, som viser, hvor længe der er tilbage, til emballeringsprocessen er færdig. En sjov detalje, men den tilfører egentlig ikke nogen nytte eller værdi.

Det er som nævnt en stor maskine, der fylder meget i køkkenet. Målgruppen er nok ikke den, der kun pakker en enkelt pose en gang imellem, men snarere mindre virksomheder eller privatpersoner, der vil pakke meget og ofte og har brug for kapacitet.

Godkendt emballagekvalitet, men mangler lidt kraft

Emballagekvaliteten er godkendt. Poserne tømmes effektivt for luft i de fleste tilfælde, men maskinen kæmper lidt med f.eks. kødfars, hvor der ofte skabes ofte luftlommer. Det ville have været ønskeligt, at effekten var højere på denne type maskine. Nu er den kun marginalt kraftigere end de mindre maskiner fra OBH. Hvis man pakker mange poser i træk, er det meget vigtigt, at maskinen er lidt hurtigere og lidt stærkere. Forseglingen sker med dobbelte fuger, som er ret smalle, men fungerer godt. Dog får maskinen hurtigt problemer, hvis der kommer væske imellem, når posen skal forsegles. Så sker det ofte, at fugen ikke bliver tæt, og man må begynde forfra med en ny pose. Maskinen overophedes ikke så let, og man kan sagtens pakke mange poser lige efter hinanden - fint!

Vi mangler en drypbakke, som kan tages af og vaskes. Hvis kød eller andre fugtige varer pakkes, er det uundgåeligt, at der suges væske ind i maskinen, og så er det godt ud fra et hygiejnemæssigt synspunkt at kunne vaske drypbakken ordentligt op. Dog er bakken på Pro food sealer større end normalt og helt glat, hvilket gør rengøring nemmere.

I det hele taget en maskine, der ganske vist fungerer godt, men som ikke rigtigt leverer styrken og hurtigheden, som en model af denne størrelse bør. En kraftigere pumpe og en mere effektiv forsegling havde løftet maskinen yderligere et trin op.

Robust og brugervenliggodkendt emballagekvalitet overopheder ikke
Mangler styrke og hurtighedsvejsefugerne måtte gerne have været bredere og forseglingen hurtigere

4. OBH Nordica Chef Food Sealer

Lille, lav pris og god pakkekvalitet

Bredde (mål): 37,5 cm Dybde (Mål): 20,5 cm Højde (mål): 10 cm Vægt: 2,2 kg Effekt: 120 W Pose på rulle: Nej Medfølgende tilbehør: 1 plasticrulle og 5 færdige poser

OBH Nordica Chef 7945

OBH Nordicas Chef Food Sealer er en lille, praktisk maskine. Den kan nemt være i en almindelig køkkenskuffe, hvilket gør opbevaringen lettere.

Pakkekvaliteten er rigtig god trods den beskedne størrelse, men ikke helt så god som de bedste maskiner i testen. Forseglingen sker med en enkel svejsesøm, som holder tæt. Maskinen er let at anvende med få knapper og greb. Knappernes tekst er på engelsk, så flere alternativer havde umiddelbart øget brugervenligheden.

Nøjagtig som på den større model fra OBH Nordica (det er Supreme Food Sealer, vi mener) skal du lukke låge med ret stor kraft, så det låser i begge sider. For en ældre bruger, eller hvis man mangler kræfter i arme eller hænder, kan det føles tungt.

Kræver manuelt arbejde

Plasticrullen kan ikke opbevares i maskinen, men der medfølger i stedet en lille posekniv, der bruges til at skære poser i en passende størrelse. Det er lidt svært at få en lige og jævn kant, hvilket ellers er nødvendigt, for at posen skal fungere.

OBH Nordica Chef Food Sealer har en vådfunktion og mulighed for at vælge mellem to forskellige vakuumstyrker. De funktioner bør du bruge ved pakning af våde eller bløde/sarte produkter.

Kan være besværlig at rengøre

Rengøringen er ret besværlig, da denne maskine ikke har en drypbakke, der kan tages af og vaskes op. Maskinen kan som de fleste vakuumpakkere blive overophedet. Det vil du lægge mærke til ved, at poserne begynder at blive forseglet for tidligt, inden al luften er suget ud. Der er desværre ingen indikator, der advarer om overophedningen.

Samlet set er dette en brugervenlig maskine, der leverer gode vakuumpakninger. Den mangler lidt af den kraft og hastighed, som de større maskiner i testen har.

Men den praktiske størrelse kombineret med god kapacitet og lav pris gør alligevel OBH Nordicas Chef Food Sealer til et interessant alternativ, hvis du er på udkig efter en billig vakuumpakker, der er nem at opbevare.

God pakkekvalitetlav pris fylder kun lidt
Mangler drypbakkesværere at rengørelidt langsom

5. Caso VC 300 Pro

Gode dobbelte svejsesømme som virkelig holder tæt

Bredde (mål): 38,5 cm Dybde (Mål): 8,5 cm Højde (mål): 24,5 cm Vægt: 1,9 kg Effekt: 120 W Pose på rulle: Ja Medfølgende tilbehør: 2 stk. poseruller, slange til vakuumbeholder (beholder medfølger ikke)

Caso VC 300 Pro

Caso VC 300 Pro (der er storebror til Caso VC 100) er en vakuumpakker, der er ret ligetil. Den har få knapper og er nem at bruge.

Knapperne og funktionerne er logiske, og det er ikke noget problem at bruge maskinen, selvom teksten ved siden af knapperne er på tysk. Der er to primære forskelle på de to modeller fra Caso:

  • For det første muligheden for at anvende plasticruller, hvor du selv kan tilpasse størrelsen på posen (det kan du ikke med VC 100).
  • For det andet har VC 300 en automatisk våd-indstilling til pakning af våde eller bløde produkter.

Hvor god er VC 300 så?

Ikke det bedste resultat

Pakkekvaliteten er på niveau med lillebror, altså blandt de ringere i testen. I flere tilfælde kan den ikke tømme poserne helt for luft. Jævne eller hårdere produkter som for eksempel frosne bær eller ost klarer den fint, mens ujævne kødstykker er en udfordring.

Forseglingen sker med dobbelte svejsesømme, som fungerer rigtigt godt, og det mindsker også risikoen for lækager.

Den ret støjende VC 300 er desværre også en ret langsom maskine. En praktisk funktion ved pakning af bløde eller våde ting er dog muligheden for selv at justere, hvilken styrke maskinen skal suge luften ud af posen med. Du kan også køre pumpen helt manuelt, hvis produkterne er meget våde eller bløde.

Lidt besværlig at bruge

Den aftagelige holder til plasticrulle og skærefunktionen gør, at du nemt selv kan bestemme længden på poserne. Placeringen af beholderen er dog uheldig, da den er svær at bruge, og plasticen dækker knapperne, når den rulles ud. For at kunne se knapperne og bruge maskinen, skal du først rulle plasticen ind i beholderen.

Rengøringen er meget enkel, og drypbakken kan komme i opvaskemaskinen.

De største fordele ved Caso VC 300 Pro er de dobbelte svejsesømme, som giver en sikker forsegling, og muligheden for at anvende poser på rulle. Men nøjagtig som ved VC 100 lever den her model dog ikke op til prisen og har flere mangler, der trækker ned i det samlede indtryk.

God lukning af poserneenkel rengøring
Tømmer ikke altid poserne for luftdårlig placering af plasticrullenlangsom

6. Caso VC 100

Lille og let vakuumpakker, der er nem at bruge

Bredde (mål): 38 cm Dybde (Mål): 9 cm Højde (mål): 17 cm Vægt: 1,8 kg Effekt: 120 W Pose på rulle: Nej Medfølgende tilbehør: 10 stk. poser, slange til vakuumbeholder (beholder medfølger ikke)

Caso VC 100

Caso VC 100 er en enkel og ukompliceret model, der er let at komme i gang med. Den har få knapper, men teksten ved dem er desværre på tysk, hvilket trækker lidt ned på brugervenligheden.

Men prøver du dig lidt frem og tjekker instruktionsbogen engang imellem, er det dog ikke noget problem at lære, hvordan vakuumpakkeren fungerer. VC 100 er beregnet til at blive brugt med færdige poser (og altså ikke poser på rulle, som man selv tilpasser størrelsen på).

Det kunne være bedre...

Maskinen er en af de ringere i testen, når det gælder pakkekvaliteten.

Det sker ret ofte, at der stadig er luftlommer i poserne, hvilket forringer varernes holdbarhed. Der dannes først og fremmest luftlommer, når vi eksempelvis pakker ujævne kødstykker, da det kræver kraft at slippe af med de sidste luftlommer.

Jævne og hårde produkter, f.eks. frosne bær, fungerer bedre, men alligevel ikke helt tilfredsstillende. De dobbelte svejsesømme gør dog, at posen forsegles meget godt og mindsker også risikoen for lækager. Ellers er maskinen desværre både langsom og støjende, hvilket ikke bidrager til en positiv oplevelse.

Kræver manuelt arbejde

Det er muligt at køre vakuumpumpen helt manuelt – en god ting, hvis varerne, der skal pakkes, er våde eller bløde. Det er en lidt omstændelig proces, der kræver timing og flere tryk på knapper, til forskel fra flere af de mere avancerede maskiner, der har fuldautomatiske våd/blød-indstillinger og bedre manuelle funktioner.

Caso VC 100 er meget let at rengøre, og drypbakken kan gå i opvaskemaskinen. En anden fordel ved denne maskine er størrelsen. Den er så lille, at den nemt kan opbevares i en almindelig køkkenskuffe.

Helhedsindtrykket er dog, at det er en plasticagtig og billig maskine med flere tydelige mangler, der trækker ned på karakteren.

Fylder kun lidtgod forsegling af posen
Tømmer ikke altid poserne for luftlangsomgiver et dårligt kvalitetsindtryk

Mere om vakuumpakkere

Vakuumpakning er en fantastisk måde at opbevare alle former for madvarer.

Længere holdbarhed.
Bedre hygiejne.
Og indpakninger der fylder mindre.

Det er de største fordele sammenlignet med de traditionelle 4-liters fryseposer.

Det ser desuden meget pænt og ordentligt ud med vakuumpakkede pakker, og det må man ikke undervurdere. Tidligere var det nok mest jægere, der havde brug for at vakuumpakke store mængder vildt efter en vellykket jagt, men inden for de senere år har flere opdaget fordelene ved at bruge en vakuumpakker til forskellige fødevarer.

De fleste maskiner har også noget tilbehør, som du kan bruge til at suge luften ud af forskellige dåser og bøtter, så du kan opbevare mere bløde sager, for eksempel boller, eller bruge det til lynmarinering af kød. Når kødet marineres i vakuum, går processen meget hurtigere.

Det er mest almindeligt at smide kød, fisk, bær eller grønsager, der skal fryses, i en vakuumpakker, men varer til spisekammeret eller som bare skal ind i dit køleskab nyder også godt af vakuumpakning, hvis de skal opbevares i længere tid

Det er utrolig tilfredsstillende, at sine frostvarer er pakkede, så man nemt kan se, hvad posen indeholder, og at den oven i købet er i perfekt stand, når man tager den ud til optøning. Bær ser ud, som om de blev lagt i fryseren dagen før, selvom de blev plukket for et par år siden, og kødet er altid i perfekt stand uden antydning af frostskader.

Hvordan fungerer det?

Navnet vakuumpakker er lidt misvisende, da der ikke dannes et ægte vakuum i posen.

Men princippet er, at maskinen suger luften ud med en pumpe og derefter forsegler posen med en svejsesøm. Det er netop luften, der er skurken, når indpakkede varer generelt (og frosne varer i særdeleshed) bliver dårlige. Hvis frosset kød for eksempel kommer i kontakt med luft, giver det frostskader i form af udtørring og i sidste ende også at fedtet i kødet bliver harsk.

Til en vakuumpakker bruger man poser af kraftig plastic.

Næsten al luften suges ud, og svejsesømmen, der lukker posen, sikrer, at der ikke opstår lækager. Det er det, der gør, at vakuumpakket mad får en væsentlig længere holdbarhed sammenlignet med mad pakket i traditionelle plastic- og fryseposer. Poserne, der anvendes, er betydelig tykkere end almindelige fryseposer. Der findes færdige poser i forskellige størrelser eller poser på rulle, hvor du selv vælger længden på posen, inden du klipper den af og lukker den.

Færdige poser er nemt, men rullerne har den fordel, at du kan tilpasse posen efter størrelsen på det, du skal pakke. Poserne kan i de fleste tilfælde tåle, at maden tilberedes direkte i posen. Enten i ovn ved lav temperatur eller i vandbad – såkaldt sous vide-tilberedning.

Sous vide-tilberedning betyder, at du ved hjælp af en særlig sous vide-stav varmer et vandbad op til en bestemt temperatur og derefter tilbereder kød, fisk eller grønsager ved at lægge vakuumpakkede poser ned i vandet. Resultatet bliver perfekt hver gang.

De fleste poser tåler også mikrobølgeovn. Hvis du vil pakke bløde sager, for eksempel brød eller bagværk, så er det nemmest at bruge de beholdere, der følger med som tilbehør til de fleste maskiner. De bøtter er også suveræne til opbevaring af grøntsager eller salat. De holder sig friske meget længere end ved opbevaring i en almindelig pose. Bær kan sagtens vakuumpakkes, men frys dem ind først, ellers er der risiko for, at de bliver mast.

Fugtige eller våde produkter er en udfordring, da der let suges væske ind i maskinen, så posen ikke kan svejses sammen. Mange maskiner har dog en særlig funktion til pakning af fugtige fødevarer, hvilket gør det lettere. Men det bedste er alligevel en manuel funktion, så du kan stoppe processen og forsegle posen i tide.

Et andet trick er at folde et stykke køkkenrulle sammen og lægge det som en fugtspærre ved posens åbning for at stoppe eventuel væske, inden den suges ind i maskinen. Du kan selvfølgelig også pakke andet end fødevarer. For eksempel smykker eller bestik, der bliver påvirket af luften, kan have gavn af opbevaring i vakuumposer - men de testede modeller, vi har set på, er i forhold til køkkenbrug.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os