1. Start
  2. Bedst i test

Opdateret  

Test af ventilatorer: Bliv kølet ned i varmen med en god ventilator

Daniel Hessel

Kom igennem sommervarmen med en god ventilator derhjemme! Det er en nem og billig måde at blive kølet ned i det allervarmeste sommervejr. I vores test af ventilatorer har vi testet produkter fra Xiaomi, Dyson, TriStar og flere. Læs med og se, hvem der er bedst i test.

Test af ventilatorer: Bliv kølet ned i varmen med en god ventilator

Når solen bager og det er rigtigt varmt både inden- og udendørs, så er en kølig brise noget af det, der står øverst på listen hos mange. Især om natten hvor varmen kan gøre det vanskeligt at falde i søvn.

Selvom man kan investere i klimaanlæg af forskellige art, så er det klart nemmest at købe en ventilator. Så er du hurtigt i gang. Du skal blot tage stilling til, om det skal være en bordventilator, gulvventilator (det er praktisk talt en bordventilator på stativ) eller tårnventilator - de løser alle den samme opgave.

Ventilatorerne sender luften rundt i hjemmet på en måde, der minder om vinden udenfor. De køler ikke rummet ned, men så længe ventilatoren blæser på os, oplever vi det som køligere, hvor vi er, og det er normalt nok for de fleste i sommervarmen.

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører selv alle vores test og tester produkterne på den måde, de er beregnet til at blive brugt i hverdagen.

Så vi har testet gulvventilatorer derhjemme på solrige og varme dage og kan konstatere, at ikke alle ventilatorer er lige gode. Ventilatorerne er blevet placeret i et område, der er uden aircondition eller klimaanlæg, og de er blevet brugt af familiemedlemmer i alle aldre.

I testperioden har vi fokuseret på følgende parametre:

  • Montering og byggekvalitet: Hvor let er det at samle ventilatoren? Er det nødvendigt med værktøj? Hvordan opleves konstruktionen og byggekvaliteten, når ventilatoren er blevet samlet?

  • Design: På de allervarmeste dage handler det mest af alt om, at ventilatoren skal sende en kølig brise af sted. Men også designet af ventilatoren er værd at overveje, da den jo ofte får en fremtrædende placering i boligen. Er ventilatorgitteret lavet af robust metal eller skrøbeligt plast? Er det en klassisk ventilator eller har den et særligt retro-design eller lignende?

  • Funktioner: Alle ventilatorer har et par forskellige niveauer, de kan indstilles til. Men nogle modeler har også en oscillerende funktion, der gør, at ventilatoren automatisk bevæger sig til siderne for at kunne dække et større område. Nogle fås med fjernbetjening, timer, temperaturmåling og andre ekstrafunktioner.

  • Støjniveau og ventilation: Det vigtigste er selvfølgelig, hvor god ventilatoren er til at skabe et behageligt indeklima på de varme dage. Men det er også vigtigt, at klarer arbejdet så støjsvagt som muligt, så den ikke øredøver samtaler, giver irriterende baggrundslyde eller forhindrer dig i at sove om natten, hvis du har den stående i soveværelset.

Vi har efterfølgende opsummeret og sammenlignet vores oplevelser af de testede ventilatorer og vurderet, hvor meget du egentlig får for pengene. Husk, at du kan sammenligne priser på populære gulvventilatorer på PriceRunner.

1. Xiaomi SmartMi Fan 2S - BEDST I TEST VENTILATOR

Mange funktioner og god naturlig brise

Type: Gulvventilator Ventilatordiameter: 30 cm Højde: 96 cm Justerbar: Op/ned Oscillerende: Ja Effekt: 36 W Støjniveau: 31,5 dB Støjniveau (målt, laveste hastighed i 2 meters afstand): 29,7 dB Fjernbetjening: Ja (app) Andet: Wi-Fi, batteri (20t drift), timer

Xiaomi Smartmi SmartFan 2S

Xiaomi SmartMi Fan 2S virker lidt som et eksperiment i, hvor meget du kan presse ind i en ventilator.

Den kan køre på netstrøm eller på batteri (og kan du klare dig uden den transportabe løsning, så er SmartMi Fan 2 samme ventilator, bare uden batteri). Ventilatoren kan styres og automatiseres via en app. Den kan også simulere en naturlig brise, hvis du ønsker det.

Men træerne vokser ikke ind i himlen.

Hele konstruktionen er vellavet, og materialet er hovedsageligt aluminium. Den ret bastante vægt på 3,6 kg er koncentreret i bunden, hvilket gør den rigtig stabil.

Velkonstrueret, men lav

Desværre kan højden ikke justeres, så her har du en forholdsvis lav gulvventilator. Selve ventilatorhovedet kan imidlertid justeres i højden. Det sker trinløst uden de traditionelle "plasticklik", som man finder på billigere ventilatorer. Og det havde nu været ren luksus at kunne justere det i appen, men sådan er det desværre ikke.

På ventilatoren sidder der to knapper og en række lysdioder til manuel styring. De er ikke så logisk afmærkede, så det tager lidt tid, inden du har styr på indstillingen.

Som en almindelig ventilator fungerer den derimod godt. Trods størrelsen flytter den rigtig meget luft, og på selv de lavere hastighedsniveauer er den meget mere stille end lavprisventilatorerne. Støjniveauet ved højere hastigheder er også af den mere behagelige type.

Naturlig vindsusen og smart app

En specialfunktion ved SmartMi Fan 2S er en tilstand til simuleret vind. Det betyder helt enkelt, at den justerer hastigheden, så det føles som en naturlig brise i stedet for konstant ventilation. Det lyder måske som noget vrøvl, men det fungerer faktisk og er meget behageligt.

Ventilatoren fås med Wi-Fi indbygget (kun 2,4 GHz) og forbindelse til Xiaomis smart hjem-app. Med den kan du styre modellen direkte via din telefon. Det udvider funktionaliteten ret betydeligt, fordi du får hele 100 trin i appen sammenlignet med fire på ventilatoren. Du kan også indstille timere og andre automatiseringer og bruge stemmestyring via eksempelvis Google Assistent.

Måske ikke så nødvendigt, men praktisk og betydeligt lettere at styre end med ventilatorens knapper.

Det indbyggede batteri er også en dejlig tilføjelse. Det gør modellen mere mobil og transportabel, uden at du behøver at finde forlængerledningen frem. Batteritiden er op til 20 timer, selvfølgelig afhængigt af det valgte hastighedsniveau. Men en aften på terrassen klarer den uden problemer.

Xiaomi SmartMi Fan 2S lover meget og lever bestemt op til det vigtigste. Den er velbygget og har mange funktioner, men først og fremmest er den støjsvag og effektiv.

Støjsvagnaturlig luftstrømkører på batterimange smarte funktioner
Ingen højdeindstilling

Prissammenligning

Sammenlign priser

Xiaomi Pedestal Fan 2S White

942 kr.

Xiaomi SmartMi Standing Fan 2S Wifi og opladelig 6970403201035

979 kr.

Smartmi Smart Standing Fan 2s

1.189 kr.

2. Tristar VE-5985 tårnventilator - BEDSTE LAVPRISVALG

Enkel og billig tårnventilator med behageligt udseende

Type: Tårnventilator Højde: 79 cm Justerbar: Nej Oscillerende: Ja Effekt: 35 W Luftflow: 1115 m³/h Lydniveau: 57 dB **Lydniveau (målt, laveste hastighed i 2 meters afstand): ** 42,8 dB Fjernbetjening: Nej Øvrigt: Timer

TriStar VE-5985

Tristar VE-5985 er en virkelig billig tårnventilator med en ret behagelig lydprofil og fuldt godkendt effekt. Den er meget let at betjene, og selvom den måske lyder ret højt, er frekvensen lav nok til, at det ikke virker alt for forstyrrende.

Selve ventilatoren er knap 80 centimeter høj, men til forskel fra mange andre tårnventilatorer fylder selve ventilatorristen kun cirka halvdelen af højden, hvilket kan føles lidt nærigt. Det gør også, at man gerne stiller ventilatoren op på en skammel eller lignende for at få blæsten lidt op i højden.

Billede af tårnventilatoren Tristar VE-5985 pelarfläkt på en græsplæne - men den er nu mest beregnet til brug indenfor

Enkelt med to drejeknapper

Monteringen består af at sætte tre skruer i, og så er du færdig. Resultatet er alligevel stabilt. Det er en fin detalje, at der indbygget håndtag for at gøre det nemt at flytte den rundt.

På forsiden finder vi noget, der minder om modtagerdelen til en fjernbetjening. Sådan en medfølger ikke her, men vi gætter på, at Tristar har en lidt dyrere model, hvor funktionen er inkluderet.

Billede af de to drejeknapper til indstilling af tid, blæserhastighed og sving (oscillation) for tårnventilatoren Tristar VE-5985

Betjeningen klares ved hjælp af to drejeknapper på oversiden. Den ene drejeknap til hastighed (tre trin) og hastighed plus oscillation (tre trin), mens den anden drejeknap er timeren (20-120 minutter). Enkelt og let at håndtere, simpelthen.

Tristar VE-5985 er en billig tårnventilator, men den løser sin opgave betydeligt bedre end visse dobbelt så dyre tårnventilatorer, som vi har testet. Lydprofilen er ret høj, men den opleves alligevel rimelig behagelig, og ventilatoren er både let at finde plads til samt enkel at betjene.

Enkel betjeningbehagelig lydstabil
Ret lille ventilatoråbning

3. Duux Whisper Flex

Premium ventilator, som er billigere i løse dele

Duux Whisper Flex Smart

Duux Whisper Flex er en WiFi-opkoblet ventilator med mulighed for at oscillere både sidelæns og lodret. WiFi-opkobling giver smidigere styring, og den har også, lidt afhængigt af pakken, batteridrift. Netop det sidste er værd at nævne med det samme. Ventilatoren sælges nemlig i to pakker: med og uden batteri. Sørg for at købe den uden batteri og derefter, hvis du har brug for det, batteriet separat, så har du sparet et par hundrede kroner på festen. Pakkeprisen er nemlig dyrere end de løse dele.

Luksuriøs ventilator

Hollandske Duux har fremstillet en rigtig eksklusiv ventilator her. Alle ventilatoresn dele er pakket i hver sin tekstilpose, og alt ser virkelig mere dyrt ud, end vi er vant til. På den anden side koster ventilatoren ret meget, men det er dejligt at se, at vi får noget for pengene. I kassen er der en relativt unik ting, nemlig en forlængerpind. I grundudførelsen er ventilatoren udformet som en noget buttet bordventilator. Forlængerpinden gør, at ventilatoren kommer et stykke op og ganske enkelt bliver en gulvventilator. Rigtig smart, selvom vi måske hellere har set en teleskopløsning eller mulighed for at opbevare forlængerpinden et sted.

Ventilatoren styres via fjernbetjening, app eller kontroller på ventilatorens fod. Den indbyggede kontrol er en slags drejeknap omkring en enklere skærm og er virkelig besværlig at bruge. Fjernbetjeningen og appen er nemmere at bruge. Med ventilatoren opkoblet til hjemmets WiFi-net bruges appen også til at tilslutte den til Google Home, Alexa eller hjemmestyringssystemet Homey.

Bippende drift

Selve ventilatoren lever op til sin pris, også under drift. Blandt andet er der funktionen at lade ventilatoren efterligne naturlig vind i stedet for bare at blæse konstant - en funktion, vi satte pris på i Xiaomis ventilatorer, og som fungerer lige så godt her.

En lidt mere usædvanlig funktion er, at ventilatoren kan dreje sig både vandret og lodret. Enten kan du indstille den til kun at køre op og ned eller til venstre og højre, eller også kan du lade ventilatoren gøre begge dele samtidig. Det bidrager sikkert til, at luften sættes mere i bevægelse, men hvis du kan lide, at ventilatoren blæser lige på dig, føles funktionen mest, som om den forsøger at undgå netop det.

Generelt har Duux bygget en meget støjsvag ventilator. Højfrekvent støj fra vinger eller motor kan vi ikke høre, og ventilatoren holder sig mellem lydløs og lavt brummende afhængigt af hastigheden. En ulempe er dog, at ventilatoren bipper, hver gang du skifter indstilling, uanset indlæsningsmetode. Hvis du vil have en batteridrevet ventilator, kan du komme billigere til den – det samme gælder lodret oscillering og forlængerpinden. Derimod er det lidt sværere at finde en ventilator, der har alle disse funktioner, så hvis du virkelig vil have det hele, er Duux Whisper Flex et godt valg. Men kun hvis du virkelig har brug for det hele.

Støjsvag driftvindindstillingindstillelig højde
Halvdårlige kontroller på enhedenbipper, når du skifter indstillingtemmelig høj pris, især på batteri

4. Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde

Bedre til opvarmning end afkøling

Type: søjleventilator Højde: 76,4 cm. Justerbar: Nej Oscillerende: Ja Effekt: Op til 2.500 W Luftmængde: 290 l/s m/s Lydniveau: 62 dB Lydniveau (målt, laveste hastighed fra 2 m): 22 dB Fjernbetjening: Ja Andet: Timer, app-styring

Dyson Purifier Cool Formaldehyde TP09

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde er absolut ikke en ventilator, du kigger på i de allervarmeste sommermåneder - for så er dens egenskaber som varmluftsblæser ikke specielt ønskværdige. Vi har derimod haft mulighed for at teste den om vinteren og kan konstatere, at det er på det område, den virkelig udmærker sig. Hvis du vil slippe lidt billigere, findes den også under navnet Dyson Purifier Cool Formaldehyde, som er uden luftvarmeren.

God opvarmning

Om det er vores eksemplar, modellen med varmeblæser eller modellen i det store hele ved vi ikke, men oscilleringen hopper skævt med ujævne mellemrum. Uden større varsel sidder ventilatoren et par centimeter skråt nede ved foden, og oscilleringen er ude af funktion. For at få den op at køre igen, er det ikke muligt at bruge appen. I stedet er vi nødt til at bruge den utroligt plastagtige fjernbetjening, som ellers gerne gemmes i en skuffe.

Hvis vi for et kort øjeblik lader som om, at elpriserne ikke er i paritet med guld og diamanter, må vi alligevel sige, at Dyson klarer opvarmningen eksemplarisk. Du indstiller en temperatur i appen, og rimeligt hurtigt har du den temperatur i rummet.

Dårlig blæser

Desværre er Dyson generelt ret dårlige som blæsere. Det var ret vildt med blæsere uden blade for femten år siden, men det føles lidt som om, at både funktion og design er stoppet der. Konstruktionen er forbavsende plastagtig i forhold til prisen og medfører også, at ventilatoren hurtigt bliver meget støjende ved højere hastigheder. Trods lydniveauet blæser den heller aldrig særlig godt. Netop Hot+cool-varianten er desuden et hoved kortere end modellen kun med afkøling - for bedre at kunne sprede varmen, men det gør den også lidt dårligere som almindelig ventilator.

Hovednummeret her er på den anden side dens egenskaber som luftrenser, ikke som ventilator. Det gør, at vi måske er en smule uretfærdige over for Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde i en test af ventilatorer, men vi syntes alligevel, at det var værd at undersøge dens egenskaber nærmere. Som luftrenser gør den et helt okay job, men ikke i forhold til prisen.

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde køber du, fordi du kan lide Dysons design, og fordi du har råd. Hvis du vil have en effektiv koldluftblæser, findes der betydeligt bedre maskiner til en brøkdel af prisen.

Rimelig pladsbesparendegod app
Prisenplastfjernbetjeningoscillaeringen falder ofte ud

5. Honeywell QuietSet HYF290E4

Plasticagtig tårnventilator med 8 hastigheder

Type: Tårnventilator Højde: 101,6 cm Justerbar: Nej Oscillerende: Ja Effekt: 31 W Luftstrøm: 187 m3/h Støjniveau: 48 dB Støjniveau (målt, laveste hastighed i 2 meters afstand): 32,9 dB Fjernbetjening: Ja Andet: Timer

Honeywell HYF290

Honeywell QuietSet HYF290E4 har en lidt højere pris end mange andre tårnventilatorer på markedet. Spørgsmålet er så, om du får mere ventilator for de ekstra penge? Designmæssigt må vi sige ja, men ellers er det ret tvivlsomt.

Selve designet på ventilatoren er der ikke noget i vejen med, i hvert fald ikke når det gælder udseendet. Tårnet er ret pænt. Men den øverste del, der rummer al betjening, ser lidt 90'er-futuristisk ud.

De forskellige betjeningsmuligheder er tydeligt markeret og til at forstå, men knapperne knirker for meget af plastik, når man trykker på dem.

Plasticagtig ventilator

Det knirkende plastic er et tilbagevendende tema i hele konstruktionen.

Foden, hvor ventilatoren samles, og som løfter den – hvilket er rigtig godt – består af to dele, der klikkes sammen. Det tager et par forsøg, fordi plastic-hagerne, der skal samle dem, i starten ikke rigtig vil sidde fast. Når ventilatoren først er samlet, står den imidlertid forbavsende stabilt på sin høje fod.

Når vi så tænder for ventilatoren, opstår der igen mere plasticknirken. Nu i form af konstante bankelyde. Det minder lidt om let regn på et plastictag, når den bevæger sig oscillerende. Og det er bestemt ikke en jævn bevægelse, den udfører. QuietSet HYF290E4 hakker sig nærmest fremad.

Og så er vi ikke en gang begyndt med vores kommentarer til fjernbetjeningen.

Smart nok er der et beslag til fjernbetjeningen på bagsiden, og det var så den positive ting, der er at sige om det. Batterier medfølger ikke, hvilket er et kedeligt sted af spare, synes vi.

Designet kan beskrives som en tyk og firkantet klods, der, selv med batterier sat i, føles hul. Der er underligt nok færre knapper her end på selve ventilatoren, nemlig blot tre af slagsen. De er også i virkelig ringe kvalitet og klikker højt og knirker ved hvert tryk.

Mange ventilatorindstillinger

Havde plasticen ikke knirket hele tiden under oscilleringen, ville selve funktionen hos Honeywell QuietSet HYF290E4 have været gnidningsfri.

Ventilatoren kan indstilles i otte forskellige hastigheder, blandt andet en nattilstand, der er ekstra støjsvag. Ved den laveste almindelige hastighed er den rigtig stille og behagelig. Højeste hastighed støjer selvfølgelig en del, men med en forbavsende dyb brummen, der ikke generer. Desuden blæser den rigtig godt i den tilstand.

Der er altså ikke noget i vejen med funktion og betjening af ventilatoren som sådan. Derimod har Honeywell QuietSet HYF290E4 et alt for plasticagtigt design, en latterlig fjernbetjening og en overdrevet pris i forhold til, hvad den leverer.

Støjsvag ventilatoroverkommelig lyd selv på høje niveauerenkel betjening
Plasticagtigknirker ved oscilleringfjernbetjeningen er en joke

6. Biltema Gulvventilator

Stor ventilator, men begrænset ventilation

Type: Gulvventilator Ventilatordiameter: 50 cm Højde: 51 cm Justerbar: Nej Oscillerende: Nej Effekt: 60 W Luftstrøm: 50,26 m³/min Lydniveau: 70 dB Fjernbetjening: Nej

En rigtig stor gulvventilator fra Biltema, som er 10 centimer større end gennemsnittet for gulvventilatorer. Hele designet er også anderledes.

Det er en firkantet kasse, du stiller direkte på gulvet i stedet for at være monteret på et stativ. Det betyder af gode grunde, at den ikke har en oscillerende funktion. Ventilatoren kan nemlig ikke bevæge sig til siden og sende luften rundt i lokalet.

Til gengæld er du lynhurtigt i gang med ventilatoren, hvilket er et plus. Konstruktionen er nemlig ekstremt simpel. Du skal bare skrue de to plastikfødder på og så tænde for den. I princippet behøver de ikke at blive tilføjet, men så står ventilatoren pludselig noget skrøbeligt.

Øverst på gulvventilatoren finder du et håndtag i kunstlæder, mens størstedelen af ventilatoren er lavet af plast. Det gør modellen betydeligt flottere på et billede end i virkeligheden, og den høje pris (399,-) afspejler næppe den enkle og billige konstruktion.

Et retro-design, er forsvinder i kedelige materialer

Meget af det retro-design, som emballagen ellers inviterer til, går tabt i al den plast (og ikke metal), som ventilatoren og selv ventilatorgitteret er lavet af.

Billede af Biltema gulvventilator

På bagsiden er der placeret en lille drejeknap, du kan bruge til at starte ventilatoren og justere hastigheden.

Men selv ved den laveste effekt er det næppe en støjsvag model, du har tændt for. I stedet høres en masse susen fra plastikgitteret. Og selvom man skruer op, lægger man slet ikke mærke til, at det er en stor gulvventilator.

Størrelsen burde ellers gøre den meget kraftfuld med solid, god luftstrøm. Men sådan er det desværre ikke.

Ventilatorbladene ser ud til at være ret dårligt vinklede – for på trods af størrelsen og det høje støjniveau sender den kun en pinlig mængde luft af sted. Flere gange må vi tjekke, at den ikke blæser luften den anden vej, men ventilationen er lige dårlig uanset retningen.

På trods af sin størrelse fejler Biltemas gulvventilator med det vigtigste, og så efterlader den et rigtig billigt kvalitetsindtryk.

Let at samle
StøjerNæsten ikke-eksisterende luftstrøm

Godt at vide om ventilatorer

Når sommersolen for alvor brager igennem, og vi alle kan nyde den danske sommer, så går mange af os pludselig op i, hvilke ventilatorer der er på lager og som man lynhurtigt kan få fingrene i. Det oplevede vi jo tydeligt under hedebølgen i sommeren 2018, hvor butikkerne meldte om massiv efterspørgsel på lige præcis ventilatorer.

Men er man ude i god tid eller finder en butik med mange produkter på lager, så er der et par ting, der er værd at overveje inden sit køb af en ventilator:

  • Anvendelsesområde: En almindelig bordventilator er alsidig, og du kan have den stående på skrivebordet ved siden af dig eller en hylde for at dække et helt rum. En gulvventilator når højere op, fordi den er placeret på et stativ. Og så er der tårnventilatorer, der ikke har den samme højde, men som kræver mindre plads. Her må du vælge en efter det, du skal bruge den til.

  • Oscillation: Det måske mest almindelige ord, der er inden for ventilatorer. Ordet betyder ganske enkelt, at ventilatoren bevæger sig sidelæns. Så i stedet for at stå stille og blæse luften i den samme retning, flytter modellen sig i sin egen akse til højre og venstre og kan på den måde blæse luften rundt i en vinkel på omkring 180 grader.

  • Luftstrøm: Måles i kubikmeter per minut (m³/min) og er simpelthen et mål for, hvor meget luft ventilatoren kan flytte i minuttet. Større ventilatorer kan flytte mere luft, og jo hurtigere ventilatoren kører, jo mere luft kan der flyttes. Hvor hurtigt ventilatoren arbejder har betydning for støjniveauet.

  • Støjniveau: Alle ventilatorer larmer - sådan er det bare. Jo hurtigere de arbejder, desto mere larmer de. Men der er selvfølgelig nogle forskelle, man bør have for øje.

    En mindre ventilator kan larme med ligeså mange decibel som en stor ventilator. Den lille ventilator kan dog afgive en højere lyd, som man kan opleve som forstyrrende. En større ventilator får en mere dyb brummen, der typisk er lettere at filtrere fra.

    Det kan også være en god idé at prøve ventilatoren i en butik. En god motor larmer mindre og giver generelt et lavere støjniveau. Men indimellem kan ventilatorens oscillerende bevægelse også give en irriterende lyd. Her er det vigtigt, at ventilatorgitteret er stabilt konstrueret – helst i metal og tyndt. Det mindsker den susen, der kan opleves, når luften passerer igennem.

  • Funktioner: Overvej hvilke funktioner der er vigtige for dig, og om de er pengene værd. Forskellige hastigheder og den oscillerende bevægelse er blandt standardfunktionerne. Men nogle ventilatorer fås også med fjernbetjening, timer og smart betjening via en app. Skal du bruge ventilatoren i soveværelset, kan det være en god idé at se på en ventilator med nattilstand.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os