1. Start
  2. Bedst i test

Opdateret  

TEST af VPN-tjenester

PriceRunner

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi tester altid alle produkter og tjenester selv, og det har vi selvfølgelig også gjort denne gang. Vi har benyttet os af en internetforbindelse på 250/250 Mbps, og vi har testet tjenesterne både om formiddagen og om aftenen for at få mindst to målinger af hastigheden. Vi har blandt andet taget hensyn til følgende parametre:

  • Brugervenlighed: Er det nemt at komme i gang med at bruge tjenesten? Hvor besværligt er det at opsige den, hvis du bliver træt af den?

  • Hastighed: Hvor meget påvirkes internethastigheden negativt af VPN-tjenesten? Både op, ned og reaktionsevne (ping).

  • Geografisk blokering: Kan du nemt få adgang til den britiske iPlayer eller amerikanske Netflix med tjenesten?

  • Mobilt: Er der en mobilapp, og hvor nemt er det at komme i gang med den?

Vi har benyttet os af både udbydernes forbindelsesmålinger og Speedtest til at kontrollere hastigheden.

Ud over at bruge tjenesterne til almindelig surfing, så har vi også testet dem med en række forskellige streamingtjenester fra forskellige lande. SVT Play, TV4 Play, BBC iPlayer og amerikansk Netflix er testet i alle tilfælde, og i enkelte tilfælde har vi også foretaget test med andre tjenester, for eksempel Disney+.

Testene er gennemført med en Macbook Pro, og vi har ikke haft nogen applikationer aktive, når vi har målt hastighederne. Vi har også testet tjenesternes mobilapps, hvis en sådan fandtes, men her har vi selvfølgelig målt via Wi-Fi, og i vores tilfælde har vi brugt en Dovado-router.

De udvalgte tjenester er populære i enten Danmark eller i hele verden.

1. Express VPN - BEDST I TEST VPN-TJENESTER

Hurtigt og brugervenligt VPN

Pris: 113 kr./måned (måned), 72 kr./måned (helt år) Mobilapp: Ja Servere: 3.000 (94 lande) Gennemsnitshastighed: 220 Mbps (Danmark), 125 Mbps (USA), 101 Mbps (Storbritannien) Kill switch: Ja

Express VPN plejer at få pæne anmeldelser og er ikke sjældent testvinder ved sammenligning af forskellige VPN-tjenester. Og de løber faktisk også af med sejren i vores test. Selskabet – som hører hjemme på De Britiske Jomfruøer – byder på et enormt netværk af servere i deres VPN-tjeneste. Og ikke nok med, at der er mange; de er også hurtige. Bruger vi en dansk server, får vi stort set samme hastighed, som hvis vi slet ikke havde en VPN-tjeneste aktiveret. I Storbritannien lander vi på cirka 100 Mbps i gennemsnitshastighed på vores 250 Mbit-forbindelse, og når vi kobler op via USA, får vi cirka 125 Mbps.

Men frem for alt fungerer denne tjeneste med alle de streamingtjenester, som vi tester. Amerikansk Netflix, BBC's iPlayer, TV4 Play og SVT Play kan alle anvendes med Express VPN.

Stærk kryptering

Express VPN har også stærke krypteringsprotokoller og desuden deres helt egen protokol, der giver optimale overførselshastigheder.

Tjenesten er forholdsvis enkel at bruge, hvis man ønsker det. Men det er også muligt at foretage avancerede indstillinger via en separat menu. Man tilbyder også en rigtig generøs support, og selvom ens henvendelse i første omgang modtages af en bot, så er det relativt enkelt at komme i kontakt med et menneske, der kan svare på eventuelle spørgsmål.

Den eneste akilleshæl, vi kan finde, er prisen. Express VPN er forholdsvis dyr, men omvendt kan det jo være pengene værd med en tjeneste, der faktisk leverer. Et abonnement koster hele 113 kroner på månedsbasis. Binder du dig for et år, falder omkostningen til 72 kroner om måneden. Hvis du vil have en mellemting, kan du skaffe et halvt års abonnement, der koster 87 kroner om måneden.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at abonnementet fornys automatisk, hvis man ikke aktivt vælger at slå fornyelsen fra. Det skal du passe på med, hvis du havde tænkt dig bare at teste tjenesten en måned.

Fungerer med alle streamingtjenestermange lande at vælge imellembrugervenlig tjeneste
Dyrt

2. Windscribe - BEDSTE LAVPRISVALG

Indviklet start på en ellers rigtig god tjeneste

Pris: 78 kr./måned (måned), 35 kr./måned (helt år) Mobilapp: Ja Servere: 180 (60 lande) Gennemsnitshastighed: 131 Mbps (Sverige), 126 Mbps (USA), 122 Mbps (Storbritannien) Kill Switch: Ja

Lad os begynde med det kedelige. Windscribe er indviklet at få til at virke. I hvert fald på vores Macbook Pro, som vi tester tjenesten på. Det er problematisk at oprette forbindelse til serverne, og med firewallen aktiveret, oplever vi mange gange, at tilslutningen ikke fungerer. Vi skal ikke kunne sige, hvad det skyldes. Når det efter utallige genstarter og et par geninstallationer pludselig begynder at virke, har vi ikke gjort noget anderledes, det hele virker bare lidt uforudsigeligt.

Kommer man først i gang med denne tjeneste, så er den imidlertid fra ende til anden en fornøjelse at bruge. Vi noterer rigtig pæne hastigheder. Godt 130 Mbps via en svensk server kan sammenlignes med 122 via den britiske og 126 Mbps via en amerikansk server. Det lykkes også for os at bruge amerikansk Netflix, BBC iPlayer, TV4 Play og SVT Play uden problemer. TV4 Play har generelt vist sig at være lidt umedgørlig i vores test, så det er en behagelig overraskelse, at tjenesten for en gangs skyld fungerer.

God prissætning

Her er der også masser af servere fordelt på 63 lande, hvilket lægger denne tjeneste på niveau med de allerbedste. At man desuden får adgang til Windscribe på et ubegrænset antal enheder, er unægtelig en meget overbevisende købsargument.

Det er heller ikke en særlig dyr tjeneste. Pro-versionen koster 35 kroner om måneden, hvis du vælger et helt år. På månedsbasis lander prisen på 78 kronor, hvilket heller ikke er særlig meget. Men det er ikke muligt at komme længere ned end det. Hvor mange andre VPN-tjenester tilbyder ekstremt lave månedlige omkostninger mod at man binder sig i to eller tre år, så tilbyder Windscribe ikke disse løsninger. Derimod har de en gratisversion, som er begrænset til 10 GB trafik om måneden og også tilbyder færre servere og lande.

Hurtig, mange serveregod prisbred adgang til stremingtjenester
Softwaren er ikke så intuitivprisen kan ikke presses med med længere binding

3. Hotspot Shield - BEDSTE PREMIUMVALG

God til næsten det hele, men dyr

Pris: 111 kr./måned (måned) 68 kr./måned (helt år) Mobilapp: Ja Servere: Over 1800 (80 lande) Gennemsnitshastighed: 141 Mbps (Danmark), 121 Mbps (USA), 127 Mbps (Storbritannien) Kill Switch: Ja

Hotspot Shield er en amerikansk VPN-tjeneste, der har lidt blandede resultater i årenes løb. Men på det seneste har de forbedret tjenesten, og faktisk er den teknisk set en af de bedste på markedet. Desværre koster den også derefter. Selvom du binder dig for et helt år, lander månedsprisen på godt 68 kroner, og det gør, at de fleste andre aktører tilbyder bedre priser. Hvis du vælger at køre tjenesten på månedsbasis, drejer det sig i skrivende stund om hele 111 kroner. Der indgår desuden kun fem samtidige enheder. Der findes et alternativ i form af familieversionen af Premiumabonnementet, men så er det igen 111 kroner (hvis du altså binder dig for et år). Andre abonnementsvarianter findes der ikke bortset fra gratisversionen, som er ret vingeskudt. Du får eksempelvis kun adgang til servere i USA, og hastigheden er begrænset.

Rigtig hurtig, hvis du betaler

Nej, her er det en tur forbi kasse 1, hvis man vil udnytte tjenestens fulde potentiale. Og man får faktisk en hel del for pengene. Hvad siger du til over 3.000 servere i mere end 80 lande? Her ligger de på niveau med flere af de allerbedste tjenester. Og de leverer faktisk også på opkoblingshastigheden. I Danmark får vi ganske vist en gennemsnitshastighed på 140 Mbps på en 250 Mbit-linje, hvilket er ret normalt. Men 121 Mbps, når vi opretter forbindelse via en amerikansk server, og 127 Mbps til en britisk, det er rigtig godt.

Streamingunderstøttelsen er også god. BBC iPlayer fungerer udmærket, og det samme gør amerikansk Netflix og SVT Play. TV4 Play får vi derimod ikke til at virke, men det er heller ikke tilfældet for ret mange VPN-tjenester.

4. Surfshark

Dyr, men hurtig og alsidig

Pris: 111 kr./måned (måned), 56 kr./måned (helt år) Mobilapp: Ja Servere: 3.200 (65 lande) Gennemsnitshastighed: 140 Mbps (Danmark), 30 Mbps (USA), 92 Mbps (Storbritannien) Kill Switch: Ja

Surfshark har tilbagelagt en rejse fra at være en ret dårlig VPN-tjeneste til at være en af de bedste på markedet. Det er ikke ligefrem den mest budgetvenlige tjeneste, men de leverer trods alt på stort set alle punkter.

Månedsprisen ligger på 110 kroner, hvis du ikke binder dig. Et halvt års abonnement halverer den månedlige pris til cirka 56 kroner, mens du kommer helt ned på 22 kroner, hvis du binder dig til to år. Det er helt okay, men du kan finde lavere priser hos flere konkurrenter. En ting som de derimod sjældent tilbyder, er muligheden for at bruge tjenesten på et ubegrænset antal enheder samtidig. Så hvis man har mange enheder, så kan Surfshark virkelig være værd at kigge nærmere på.

Surfshark tilbyder ikke nær så mange servere som de allerskarpeste konkurrenter, men listen er alligevel imponerende. De havde i januar 2021 3.200 servere i over 65 lande, og det bør være nok til at dække de fleste behov. De tilbyder også en døgnåben chat, hvor man kan stille spørgsmål.

Mellemhurtig tjeneste

Hvad angår hastigheden, lander resultatet nogenlunde i midten. Via en dansk server måler vi 140 Mbps i gennemsnit på en 250 Mbps-forbindelse, mens en britisk giver 92 Mbps og en amerikansk 30 Mbps. Hvis vi ser bort fra USA-opkoblingen, så er det ret pæne tal, selvom de ikke er direkte imponerende sammenlignet med testvinderen.

Mere imponerende er den brede understøttelse af Play- og streamingtjenester. Her lykkes det faktisk for os med alle vores tjenester. SVT Play, TV4 Play, amerikansk Netflix og britisk BBC iPlayer fungerer alle uden problemer (dette kan selvfølgelig ændre sig, da streamingudbyderne konstant forsøger at lukke for muligheden).

Har du mange enheder og har du ikke brug for den allerbedste tilslutningshastighed på markedet, så er Surfshark bestemt værdig til at komme på din liste.

Mange serverpladserfungerer med mange streamingtjenester
Ikke den hurtigste tjenestepriserne kun rimelige

5. OVPN

Svensk opkomling med høj hastighed

Pris: 90 kr./måned (måned) 49 kr./måned (helt år) Mobilapp: Ja Servere: 89 (17 lande) Gennemsnitshastighed: 122 Mbps (Sverige), 105 Mbps (USA), 116 Mbps (Storbritannien) Kill Switch: Ja

Det er ingen tvivl om, hvad det svenske firma OVPN har valgt at fokusere på med deres VPN-tjeneste. Her er sikkerhed og anonymitet i højsædet, og de tilbyder en del finesser på området, som ikke tilbydes af andre tjenester. Den måske mest iøjnefaldende er funktionen Multihop, der får trafikken til at gå igennem to serverparker med et ekstra lag kryptering, hvilket gør det stort set umuligt at spore, hvor den kommer fra.

Svenske produkter og tjenester er normalt ret dyre, men her klarer OVPN sig alligevel pænt i konkurrencen. Binder du dig for et år, lander vi på 49 kroner om måneden. Et halvt år giver en pris på 69 kroner. Vil du prøve dig frem en måned ad gangen, så er det 90 kroner. Der er desuden ingen alternativer med forskellig funktionalitet eller forskelligt antal servere, det er den samme tjeneste for alle. Der er heller ikke nogen gratisversion af tjenesten.

Hurtigt at komme i gang

Softwaren er intuitiv og let at anvende, og det går hurtigt fra installationen, til vi er i gang. Listen over servere imponerer ærligt talt ikke. 89 servere i 17 forskellige lande er muligvis nok for nogle, men det blegner i sammenligning med toprivalerne, der tilbyder tusindvis af servere i op mod 100 lande.

Da OVPN nu er svensk, valgte vi at prøve at koble på en svensk server. Positivt, så har vi ingen problemer med svenske playtjenester overhovedet. Derimod støder vi hovedet mod en mur med BBC iPlayer, og vi får en spirende fornemmelse af, at denne tjeneste måske primært fungerer i det kære naboland. Heldigvis, så får vi faktisk adgang til både Netflix og HBO i USA uden problemer, så det lader til at være noget med netop BBC-afspilleren, der ikke vil fungere, som det skal. Det bør understreges, at disse forhold kan ændre sig fra uge til uge.

Hastigheden er meget god under vores test. På vores testforbindelse på 250 Mbps opnår vi i gennemsnit 122 Mbps via svenske servere, 116 Mbps via britiske og 105 Mbps via USA.

Hurtig opkoblingletanvendt tjeneste
Lidt høj prisfå servere

6. Cyberghost

Pinefuldt langsomt

Pris: 121 kr./måned (måned), 38 kr./måned (helt år) Mobilapp: Ja Servere: Cirka 7.000 (90 lande) Gennemsnitshastighed: 170 Mbps (Danmark), 31 Mbps (USA), 82 Mbps (Storbritannien). Kill switch: Ja

Cyberghost placerer sig ofte ret højt i sammenligningstest af denne type. Men vi synes, at oplevelsen lader en del tilbage at ønske. Lad os begynde med de gode ting. Abonnementsdelen for eksempel. Priserne er forholdsvis lave, og der er masser af alternativer at vælge imellem. Binder du dig til et treårigt abonnement, kommer du faktisk ned på 22 kroner om måneden, hvilket er rigtig konkurrencedygtigt. For to år bliver prisen 10 kroner højere. Hvis du kun vil have tjenesten på månedsbasis, bliver det derimod væsentlig dyrere, nærmere bestemt 121 kroner. De kører imidlertid ret ofte diverse kampagner, så hold øjnene åbne, hvis du vil have den bedst mulige rabat. Du kan betale med Bitcoin for optimal anonymitet, hvilket er rigtig godt ... hvis man altså ligger inde med det.

En anden detalje, der taler til Cyberghosts fordel, er, at du få adgang til tjenesten på op til syv enheder samtidigt, hvilket er rimelig generøst.

Laaaangsomt

Men efter en fornuftig start, falder alle vores forventninger til jorden. Softwaren er ganske vist forholdsvis enkel at bruge, selvom den ikke er helt så ren og tydelig som de bedste konkurrenters klienter. Men når der skal kobles op mod diverse servere, går det uventet langsomt. Da vi brugte en dansk opkobling, kommer vores 250 Mbit-forbindelse ned på en gennemsnitshastighed på 170, hvilket egentlig er i orden. Men vælger vi USA, havner vi på en gennemsnitshastighed på 31 Mbps. På ingen måde okay. I Storbritannien har vi gentagne problemer med at få opkoblingen til at fungere, og når den endelig gør det, bliver gennemsnitshastigheden på beskedne 82 Mbps. Heller ikke så godt.

Der er en lang liste over servere (over 6800 af slagsen) i mere end 90 lande, så du bør ikke have problemer med at finde alternativer. Men mange af dem leverer en uventet lav hastighed.

Nu er hastigheden, når alt kommer til alt, tilstrækkelig, hvis du vil streame film eller tv-serier, og vi må indrømme, at tjenesten faktisk giver os adgang til både det amerikanske Netflix og britiske BBC iPlayer uden problemer.

Mange servere i mange landekan klare BBC iPlayer og amerikansk Netflix
Langsomtproblemer med opkobling i flere tilfælde

7. F-Secure Freedome

Lav pris, men svag ydeevne

Pris: 39 kr./måned (3 brugere), 44 kr./måned (7 brugere) Mobilapp: Ja Servere: 29 (22 lande). Gennemsnitshastighed: 90 Mbps (Sverige), 50 Mbps (USA), 74 Mbps (Storbritannien) Kill Switch: Ja

En lav pris kan selvfølgelig være fristende, når man skal vælge en VPN-tjeneste, men nøjagtig som med mange andre ting her i verden, så får man, hvad man betaler for. Finske F-Secures Freedome er en solid tjeneste, der ikke driller eller er det mindste svær at forstå sig på. Men så løber den også tør for fordele.

Vi får for det første en meget langsom opkobling med Freedome. På vores testlinje med 250 Mbps kommer vi for det meste op i omegnen af 90 Mbps, hvis vi benytter en skandinavisk server. Går vi via USA's østkyst, bliver resultatet omkring 50 Mbps, og vælger vi tilslutning via London, får vi cirka 74 Mbps.

Der er også forholdsvis få lande at oprette forbindelse igennem. Hvor andre tjenester tilbyder hundredevis af nationer, så kan vi her kun vælge mellem beskedne 22 med Freedome (selvom der er flere alternativer i Nordamerika, for eksempel USA nordvest, sydøst eller syd).

Fristende månedspris

Vi oplever ikke det mindste problem med svenske SVT Play, og vi får også adgang til indholdet på amerikansk Netflix uden problemer. Men vi støder på en mur, når vi tester BBC's iPlayer.

Hvis det er adgang til lokale streamingtjenester i udlandet og amerikansk Netflix, der lokker, så er månedsprisen på blot 23 kroner selvfølgelig fristende. Men så er der en begrænsning på maks. tre samtidige brugere. Du må hoste op med 44 kroner om måneden, hvis du vil have syv samtidige brugere. Og så skal du også have i tankerne, at abonnementsprisen næsten bliver fordoblet, efter velkomsttilbuddet udløber. 23 kroner om måneden bliver så pludselig til 39 kroner om måneden. Du kan selvfølgelig vælge at binde dig for to år, og så falder månedsomkostningen med 10 kroner, men er alligevel lidt skummelt.

F-Secure oplyser, at man gemmer en del oplysninger med henvisning til, at man ønsker at sikre kvaliteten af tjenesten for "normale brugere". Men vi får ingen yderligere redegørelse for, hvad det reelt indebærer. Hvis du ikke vil logges på nogen måde, bør du dermed vælge en anden tjeneste.

Vi oplever desværre også problemer med at afinstallere tjenesten på Mac. F-Secures programfiler findes ikke i listen over programmer, og når vi downloader afinstallationsværktøjet fra F-Secures websted, så virker det ikke. Supporten konstaterer bare, at de "ikke kan forstå hvorfor", og vi ved helt ærligt ikke, om afinstallationen lykkedes eller ej. Det holder ikke og sænker helhedsindtrykket kraftigt.

Attraktiv prislet at anvende
Besværligt at afinstallerefå landelangsom

8. Mullvad VPN

Den enkleste mulige løsning

Pris: 50 kr./måned Mobilapp: Ja Servere: 669 (36 lande) Gennemsnitshastighed: 139 Mbps (Skandinavien), 50 Mbps (USA), 110 Mbps (Storbritannien) Kill Switch: Ja

Mullvad er en svensk VPN-tjeneste. Den skiller sigt lidt ud fra mængden i udbuddet af VPN-tjenester, fordi den ikke gør så meget væsen af sig som de andre.

Den er ganske enkelt ikke særlig påtrængende eller overdrevet interesseret i at sælge sig selv til brugeren, og det giver den mærkeligt nok et ekstra skær af troværdighed. Du installerer klienten, og bagefter kan du købe internettid med kreditkort eller via Paypal. Ja, du kan faktisk også vælge at bruge Bitcoin også eller sende kontanter, hvis du virkelig vil være anonym.

Her bliver det ekstremt enkelt, og hvis man har svært ved at træffe beslutninger i hverdagen, vil man sætte pris på forretningsmodellen. Der er én mulighed, nemlig 5 euro (knap 40 kroner) om måneden. Du kan købe så mange måneder du vil, og når tiden er udløbet, minder klienten dig om det. Intet årsabonnement, ingen lavere pris, hvis du binder dig for længere tid. Ingen varianter med flere eller færre funktioner. Intet prøveabonnement, ingen penge tilbage, hvis du er utilfreds. Bare ét abonnement til én pris.

Du behøver heller ikke at registrere dig med personoplysninger, du får et fuldstændig anonymt kontonummer.

Betjeningen er let som en leg

Når klienten er installeret og du har betalt for din måned (eller flere måneder), så er det let som en leg at styre tjenesten. Der er to valgmuligheder i hovedmenuen: "Skift placering" og "Deaktiver". Trykker du på den førstnævnte knap, får du vist en liste over alle de geografiske placeringer, du kan oprette forbindelse igennem. Listen er ikke særlig imponerende, hvis man sammenligner med tjenester som eksempelvis NordVPN eller ExpressVPN. Her er det ikke tusindvis af servere, men i alt 669 stykker fordelt over 36 lande. Klik på et af landene, så oprettes forbindelsen.

Vi får mildest talt en sløv opkobling, når vi går via USA. Tjenesten skifter server flere gange, og da vi endelig ender på den amerikanske østkyst, så ligger svartiden på hele 202 millisekunder og gennemsnitshastigheden på blot 50 Mbps. Det går langt bedre, når vi prøver at oprette forbindelse via London. Her ender vi på 110 Mbps med vores 250 Mbit-forbindelse. Bruger man tjenesten via Danmark eller Sverige, så ligger hastigheden på knap 140 Mbps. Resultatet er meget blandet, men vi oplever generelt, at tjenesten er hurtig.

Når det gælder streamingtjenester, har vi desværre ikke nogen større succes. Amerikansk Netflix og BBC iPlayer vil ikke lege med. Faktisk er den eneste tjeneste, vi får til at virke SVT Play. Kedeligt.

Anonymenkel tjenesteEnkel abonnementsmodelHøj ydeevne
Kun en abonnementsmulighedbegrænset understøttelse af streamingtjenester.

9. Nord VPN

Er med i toppen men er ikke perfekt

Pris: 125 kr./måned (måned), 51 kr./måned (helt år) Mobilapp: Ja Servere: 5.000+ (59 lande) Gennemsnitshastighed: 172 Mbps (Sverige), 150 Mbps (USA), 115 Mbps (Storbritannien) Kill Switch: Ja

Du har sikkert allerede hørt gode ting om Nord VPN. Hvis ikke det, så har du sikkert hørt en YouTuber tale om den... Denne tjeneste ligger nemlig næsten altid i toppen, når de bedste VPN-tjenester skal kåres. Og det er ikke svært at forstå. Her er der først og fremmest tale om en virkelig hurtig tjeneste. Faktisk oplever vi ikke nogen større forskel, når tjenesten er aktiveret, selvom der dog er forskel. Men hvor andre VPN-tjenester i visse tilfælde halverer hastigheden, så giver Nord VPN væsentligt mindre ydelsestab. Vi noterer for eksempel en gennemsnitshastighed på cirka 150 Mbps med vores 250 Mbit-forbindelse, når vi prøver at oprette forbindelse via USA. Via Storbritannien går det ikke helt lige så hurtigt (115 Mbps), men det er stadigvæk imponerende.

Der er også rigtig mange servere at oprette forbindelse igennem. Vi når frem til 59 lande og et godt stykke over 5.000 servere. Det er selvfølgelig et købsargument, der ikke fås meget bedre.

Også når det gælder streamingtjenester, fungerer Nord VPN generelt godt, selvom vi må give fortabt, når vi prøver at bruge visse skandinaviske tjenester. Det er lidt ærgerligt, for der er jackpot på de fleste andre steder, vi prøver. Amerikansk Netflix er ikke noget problem, og det samme er tilfældet for BBC iPlayer. Her er Nord VPN hverken værre eller bedre end andre tjenester, så vi er alligevel tilfredse med resultatet.

Svært at sige op

Den eneste rigtige ulempe, vi kan finde ved Nord VPN, er, at de er forholdsvis dyre. Du betaler næsten 15 dollar (95 kroner) for et månedsabonnement. Som altid med den slags tjenester, så falder prisen en del, hvis du vælger at binde dig for et år (51 kroner), og er du villig til at binde dig til Nord VPN i to år, kravler prisen ned til 38 kroner om måneden.

Vi er også nødt til at nævne et ubehageligt problem, nemlig at abonnementet lader til at være meget svært at deaktivere. Om det er en fejl eller et bevidst design skal vi ikke kunne sige, men at vælge "cancel subscription" i Billing-menuen (som Nord VPN angiver, at man skal gøre) har ingen effekt. Abonnementet er stadigvæk aktivt. Vi kontakter supporten, som meget rigtigt konstaterer, at abonnementet stadig er aktivt. De tilbyder ganske vist at løse problemet for os, men det er under al kritik og trækker markant ned på helhedsindtrykket.

Teknisk set en meget god tjeneste
Problem med visse tjenestertvivlsom funktion til at afbryde abonnement

10. Norton Secure VPN

Pris: 25 kr./måneden (helår) Mobilapp: Ja Servere: 3.000 (94 lande) Gennemsnitshastighed: 61 Mbps (USA), 170 Mbps (Storbritannien) Kill Switch: Ja Finden en gratis version: Nej Link: Norton Secure VPN’s officielle side

Endnu en VPN-tjeneste, som mangler gratis prøveversion til aktiviteterne. Ser vi mon en begyndende tendens her? Måske, Norton Secure VPN koster 299 kr. om året (25 kr. om måneden), hvilket ville have været en ret fornuftig pris, hvis det ikke var fordi, det kun gælder en bruger. Konkurrerende tjenester tilbyder ofte fem brugere uden at tage ekstra betaling. Norton vil have en 100 kr. mere om året for fem brugere.

Servere findes i 30 lande, men du kan ikke vælge, hvilken server du vil oprette forbindelse til. Du placerer markøren på et land og kobler op mod den server, du får, ganske enkelt. Der er også mulighed for at lade VPN-tjenesten selv vælge opkobling, og så er der også en "torrentoptimeret" opkobling. Men mere detaljeret styring end det byder Norton ikke på.

Så hvad fungerer? Javars. Det er et ret almindeligt scenarie. Netflix fra andre lande er ikke noget problem, og SVT fungerer fint. Derimod støder vi på problemer med både BBC Iplayer og TV4.

Spredt resultat

Vi sidder på en 250/250-line i Stockholms indre by, og den kører rigtig godt i løbet af testugen. Uden VPN-tjenesten aktiveret aflæser vi godt 300 Mbps downstream og 290 upstream. Vi får med andre ord mere, end vi betaler for, både ifølge Bredbandskollen og Ookla. Med VPN-tjenesten aktiveret bliver resultatet derimod meget spredt.

Vi tester Storbritannien og får 170/37 Mbps. Et fantastisk resultat i normale tilfælde, men med tanke på bredbåndets humør netop i løbet af testugen, må vi nok sige godkendt og ikke mere. Når vi kobler os på USA, bliver resultatet straks uhørt dårligere. 61/1,7 er ikke godkendt. Det gentager sig også hele ugen. Det er lidt overraskende, når man tænker på, at Norton ellers har ry for at være en hurtig tjeneste.

Grænsefladen er meget enkel og sparsom, hvilket helt sikkert falder i mange brugeres smag. Samtidig er det jo en følge af, at der i princippet helt mangler finesser og kontrolmuligheder. At der ikke findes en kill switch, trækker naturligvis karakteren yderligere ned.

Det her er egentlig ikke en dårlig VPN-tjeneste. Den er nem at bruge og fungerer. Men det er svært at anbefale den, da konkurrencen i dette segment er brutal. Du får meget mere for pengene andre steder.

Brugervenlig grænsefladegod hastighed via visse lande
Ujævn hastighedingen kill switchmangler finesserforholdsvis dyr

11. Bullguard VPN

Pris: 119 kr./måneden (måned), 70 kr./måneden (helår) Mobilapp: Ja Servere: 2.000 (16 lande) Gennemsnitshastighed: 73 Mbps (Sverige), 22,25 Mbps (USA), 19 Mbps (Storbritannien) Afbryder: Ja Gratis version er tilgængelig: Nej Link: Link til den officielle Bullguard-hjemmeside

Problemerne med Bullguard VPN begynder allerede, inden vi er kommet i gang med tjenesten. Her er man nemlig helt mislykket med den såkaldte onboarding.

Først og fremmest findes der hverken testabonnementer eller prøveperioder. Det korteste, man kan tegne sig for, er et årsabonnement, som koster 833 kroner. Sådan kan man købe rigtig meget katten i sækken.

Man skal desuden udfylde en masse oplysninger, og en konto oprettes derefter med ens e-mailadresse som brugernavn (hmm). Efter et par sekunder vil du modtage en e-mail, hvor der står, at du skal "logge ind og oprette en adgangskode." Bare det, at man ikke kan logge ind uden at have en adgangskode.

Klikker man på alternativet "chat online nu" i bekræftelsesmailen, får vi "Error 1000 (DNS points to prohibited IP)". Hvis vi går ind på hjemmesiden og vælger "chat nu", bliver vi ført til en formular, hvor vi ikke får svar på vores spørgsmål, men i stedet får oplysningen om, at "nogen vil kontakte dig."

Efter en del besvær indser vi, at man skal vælge "opret konto", når man logger ind, selvom vi har fået besked om, at en konto allerede er oprettet. Her har alle involverede brug for et kursus i grænseflader og kommunikation. Der går i øvrigt to dage, før vi får et svar fra supporten.

Baseret på NordVPN

Denne tjeneste er baseret på NordVPN’s tjeneste og er med andre ord lige så meget en unik tjeneste, som Skoda ikke er en Volkswagen. Det ville vel egentlig ikke være noget problem, hvis det ikke var, fordi tjenesten har færre funktioner end NordVPN, men koster det samme. For eksempel får vi kun adgang til servere i 16 lande. Her skal alle involverede tage endnu et kursus, denne gang i virksomhedsøkonomi og markedsføring.

Hastigheden mod en amerikansk server gør os desuden mere end almindeligt forvirrede. Vi sidder på en 250/250-linje i Stockholms indre by og får en download-hastighed på 22,25 Mbps og en ping-tid på langsommelige 102 millisekunder. Uploaden går derimod med godt 181 Mbps.

Vi tester mod Storbritannien og får så en downloadhastighed på kun 19 Mbps, men en uploadhastighed på 146 Mbps.

Mod en svensk server kommer vi op på 73 Mbps downloadhastighed og 142 uploadhastighed. Det er godkendt.

Hvis vi kobler tjenesten helt fra, ligger resultatet på rimelige 240/230 Mbps, så vores opkobling er ikke problemet her. Nu kan man måske synes, at 22 Mbps ikke er helt i skoven, men for dem, der har en lidt langsommere linje, end den vi har testet med, kan det blive et større problem.

Når det gælder streaming, fungerer det rimeligt. BBC Iplayer virker ikke, og Amazon Prime i USA vil ikke rocke med Bullguard. Netflix fungerer derimod godt, ligesom TV4 og SVT Play.

Brugervenlig grænseflade

Hvis der er noget positivt ved Bullguard VPN, er det, at grænsefladen er brugervenlig, og at man påstår at have en zero-logging-politik. Men hvordan det er med den sidste del, kan man spørge sig selv, da tjenesten har base i London. Storbritannien indgår som måske bekendt i 5 Eyes Alliance, hvilket indebærer, at man skal overholde visse love for datadeling.

Tjenesten har også en afbryder indbygget, men det kan være godt at vide, at den skal aktiveres manuelt.

Alt i alt er Bullguard VPN en ret kedelig historie. Hvis man stiller lave krav til hastigheden, og frem for alt godt kan lide en tjeneste, der er nem at bruge (hvis man bare er kommet forbi registreringsprocessen), så kan det måske være noget at overveje. Men der er egentlig ikke noget, der taler for, at man ikke burde vælge NordVPN i stedet.

Blokerer en hel del indhold
Lav hastigheddiskutabel sikkerhedingen testperiode

12. Tunnelbear

Letanvendt tjeneste, der ikke overbeviser

Pris: 98 kr./måned (måned), 50 kr./måned (helt år) Mobilapp: Ja Servere: 2.600 (25 lande) Gennemsnitshastighed: 99 Mbps (Sverige), 80 Mbps (USA), 74 Mbps (Storbritannien) Kill Switch: Ja, på visse platforme

Der er en gratisversion af canadiske Tunnelbear, der måske virker fristende. Her er der nemlig ingen begrænsning på hastighed, servere, lande eller funktioner. Det er selvfølgelig lidt for godt, til at være "sandt". Her er der nemlig et dataloft på maksimalt 500 MB om måneden, og det er en dråbe i havet, hvis du er en nogenlunde normal bruger. Så du undgår ikke at skulle købe et abonnement. Tjenesten er ikke helt vildt billig. Binder du dig i et år, lander månedsprisen på lige under 50 kroner, og vælger du at købe tjenesten på månedsbasis, er vi oppe på 98 kroner om måneden. Du kan få prisen ned på 33 kroner om måneden, hvilket er helt okay, men så skal du binde dig for hele tre år.

Lave gennemsnitshastigheder

Prisen havde været rimelig, hvis tjenesten havde leveret på niveau med nogle af de bedste VPN-tjenester, vi har testet. Men det er desværre ikke tilfældet. Herhjemme lander gennemsnitshastigheden på lige under 100 Mbps med vores 250 Mbit-forbindelse, og det er ikke bestået. Den amerikanske server snitter 80 Mbps, mens den britiske snitter 74 Mbps, og selvom det er okay, så er det langt fra de bedste resultater.

Det lykkes heller ikke for os at streame via andet end svenske SVT Play, og det ender nok med at blive det sidste søm i ligkisten for Tunnelbear. Tjenesten er ganske vist ret enkel at bruge, og appen er nem at gennemskue. Men det hjælper ikke meget, når funktionerne ikke kan leve op til det, vi kræver. Vi får desuden kun adgang til 23 lande på serverlisten, og det er også i underkanten.

Letanvendt tjeneste
Kun 23 landelangsom opkobling

Mere om VPN-tjenester

VPN-tjenester har udviklet sig til en meget hot sektor over de seneste år. Den primære grund er nok, at man vil kunne se streamingtjenester uden geografiske indholdsbegrænsninger, for eksempel amerikansk Netflix. Det er ikke noget, som streamingaktørerne synes om, og man bør derfor være bevidst om, at de kontant arbejder på at prøve at identificere og blokere trafik fra servere, der benyttes af de mange VPN-aktører.

Når det er sagt, så betyder en VPN-tjeneste i princippet, at man i højere grad er anonym, end hvis man ikke bruger en VPN-tjeneste. Rent teknisk foregår det på den måde, at trafikken sluses fra dig til en server og derfra videre til den hjemmeside eller tjeneste, du vil bruge. Det er således ikke din IP-adresse, der er synlig, men i stedet den server, du er opkoblet igennem. Lidt som at være til maskebal.

Det betyder også, at eksempelvis myndigheder, internetoperatører med videre ikke kan se, hvilke websider, du besøger. Samtidig, så er der flere, der tror, at man er relativt anonym når man bruger sin browsers Incognito-tilstand, men virkeligheden er, at din internetudbyder stadig fuldt ud kan se, hvad du foretager dig på nettet. I den forstand, så kan en VPN-tjeneste hjælpe dig med at værne om dit privatliv.

VPN-tjenester er i sig selv lovlige, i hvert fald i Danmark. Men det er naturligvis ikke lovligt at bruge dem til lovstridige formål.

Man kan selvfølgelig spekulere over, om VPN-aktørerne selv logger brugernes trafik, og der er al mulig grund til at undersøge sagen nærmere. Visse VPN-leverandører bliver med jævne mellemrum kontrolleret af uafhængige instanser for at forsikre brugerne om, at man ikke lagrer nogen oplysninger om trafikken. Det er vigtigt, for selvom VPN-aktøren ikke lagrer oplysninger i ond tro, så kan VPN-aktører også blive udsat for hackerangreb.

Værd at vide om VPN

Hvorfor er det godt at bruge en VPN-tjeneste?

Den primære fordel ved en VPN-tjeneste er, at den skjuler din IP-adresse. Det opnås ved at sluse trafikken fra din almindelige IP-adresse via en VPN-server, hvis IP-adresse erstatter din IP-adresse. Dermed bliver det svært for den tjeneste, som du besøger (for eksempel en hjemmeside eller en streaming-app) at afgøre, hvor trafikken reelt kommer fra. Det gør det igen svært at bruge geografiske begrænsninger af forskellig art.

Bliver man fuldstændig anonym med en VPN-tjeneste?

Nej. Det er en forkert påstand, der ofte benyttes til markedsføring. Ja, en VPN-tjeneste gør dig anonym i mange sammenhænge, men hvis en eller anden virkelig vil spionere på dig, så lykkes det nok for vedkommende endda, for eksempel ved at plante skadelig kode på din enhed. Hvis nogen har fået fat i dine login-oplysninger, så er der ingen VPN-tjeneste i verden, der kan løse det problem.

Er det lovligt at bruge VPN?

Det afhænger af, hvad man mener. Det er ikke i sig selv ulovligt at bruge en VPN-tjeneste. I det mindste ikke i Danmark (der er lande, hvor det faktisk er ulovligt). Men derimod kan du selvfølgelig bruge VPN-tjenesten på en måde, der er ulovlig, og selvfølgelig giver VPN-tjenesten dig ikke diplomatisk immunitet. Et konkret eksempel: Det er ulovligt at se IPTV, hvis firmaet der viser kanalerne, ikke har de krævede rettigheder. Hvis du bliver opdaget, gør det ingen forskel, at du har en VPN-tjeneste. Og ja, du kan blive afsløret, selvom du bruger en VPN-tjeneste.

Hvilken VPN-tjeneste er den bedste?

Det kommer selvfølgelig an på, hvad man skal bruge den til. De fleste vil gerne så vidt muligt være anonyme og måske få adgang til streamingtjenester med geografisk begrænsning. Og så anbefaler vi en af de tjenester, som har klaret sig bedst i vores test

Hvordan opretter man forbindelse til VPN?

Du downloader software, som du installerer på din computer eller telefon. Af og til kan det være nødvendigt at aktivere den manuelt, men ellers bliver den automatisk slået til, når du tænder din computer eller telefon. Via softwaren vælger du, hvilken server du vil oprette forbindelse til. Det er for det meste lige så nemt som at vælg smag, når du køber is.
Afhængigt af tjenesten og din hardware, kan visse VPN-tjenester lægges direkte på din router. På den måde ligger alle enheder, der har forbindelse til routeren i den samme VPN-tunnel. Praktisk, hvis du vil sluse al din trafik eller få spillekonsoller med, hvor du ellers ikke kan installere VPN-programmer.

Hvad koster en VPN-tjeneste?

VPN-tjenester plejer at have en månedlig pris på mellem 50 og 120 kroner. Mange leverandører tilbyder dog betydeligt lavere månedspriser, hvis du binder dig til en længere periode. Vælger du to år, kan du i visse tilfælde komme ned på så lidt som 25 kroner om måneden.

Hvor sikker er en VPN-tjeneste?

Generelt kan man sige, at en VPN-tunnel isoleret set er sikker. Men der er selvfølgelig nogle spørgsmål, man bør stille sig angående den tjeneste, man vælger. Et af spørgsmålene gælder, hvilken protokol der anvendes ved tilslutningen. OpenVPN er en populær protokol, der er baseret på åben kildekode, og det betyder, at eventuelle sikkerhedsproblemer ofte bliver opdaget meget hurtigt. OpenVPN bliver ofte beskrevet som den sikreste protokoller af alle. Andre populære protokoller er IPSec/L2TP, PPTP og Softether. Et andet sikkerhedsaspekt, der bør nævnes, er, om leverandøren logger oplysninger om brugerne eller ej. Hvis de logger de sider eller tjenester, du har besøgt, er der selvfølgelig risiko for, at en tredjepart får fat i oplysningerne. Et hackerangreb ville kunne afsløre din surfinghistorik. Nogle tjenester bliver med jævne mellemrum kontrolleret af uafhængige instanser, hvilket er et tegn på, at de ikke logger oplysninger om dig uden at oplyse om det.

Hvorfor er en gratis VPN-tjeneste dårligere?

Det er oftest et spørgsmål om, at tjenesten er begrænset på forskellige måder. En variant er, at antallet af lande og servere er reduceret, så det ikke er nær så let at finde en server, der virker, hvis man for eksempel vil have adgang til det udenlandske udbud på en streamingtjeneste med geoblokering. En anden variant er, at der er lagt et loft på den datamængde, man kan bruge per måned. Her er loftet ofte meget lavt sat, og datamængden er ofte brugt op i løbet af en time eller mindre. Med en gratistjeneste opstår også spørgsmålet om, hvad leverandøren tjener penge på. Her er det gamle ordsprog "hvis du ikke betaler for produktet, så er du selv produktet" meget passende. Hvis man er i tvivl, om man vil have en VPN-tjeneste, så er det ofte bedre at udnytte de tilbud om prøveperioder, som mange leverandører har. Så får man et indtryk af, hvad tjenesten kan, uden begrænsninger. Er man tilfreds, kan man slå til og betale for tjenesten, hvilket vi anbefaler, at man gør.

Andre interessante VPN-tjenester

Hola VPN

En lidt anderledes tjeneste, der benytter sig af peer-noder i stedet for servere. Trafikken sluses sagt på en anden måde via de 115 millioner brugere, hvilket ifølge Hola er både sikrere og mere anonymt.

Proton VPN

En tjeneste, der hverken imponerer eller ligefrem er dårlig. Den udmærker sig primært ved at have valgt at åbne kildekoden til apperne. Det er et usædvanligt træk i dette segment.

Atlas VPN

Amerikansk tjeneste med over 500 servere i flere lande. Tilbyder et ubegrænset antal opkoblede enheder, hvis man anskaffer premiumversionen.

Avast Secureline

Tjekkiske Avast Secureline har selvfølgelig en forbindelse til antivirusfirmaet af samme navn, hvilket kan virke betryggende. Men på trods af dette, så mangler der et godt integritetsværktøj, og tjenesten er også forholdsvis dyr.

Private VPN

Svensk tjeneste, der har fået meget pæne bedømmelser og kan blive en virkelig stærk udfordrer til de største VPN-leverandører. Desværre tilbyder de ikke nær så stor variation som andre, når det gælder abonnementsvarianter.

Anonine

VPN-tjeneste baseret i Seychellerne, der er både prisbillig og fungerer godt. Den store mangel er, at support kun fås via e-mail.

Strong VPN

En VPN-tjeneste, der har fået en del pæne bedømmelser. Tilbyder rigtig gode hastigheder og op til 12 samtidigt tilsluttede enheder. Den mangler dog en del mere avancerede finesser.

Pure VPN

Pure VPN har rigtig mange avancerede funktioner og finesser, og prisen er også rimelig. Ustabile apps og en knap så imponerende support har dog medført, at tjenesten ofte får lidt dårligere bedømmelser.

AVG Secure VPN

En tjeneste, der ikke har overbevist indtil nu. Den får især kritik for, at hastigheden ikke er høj nok.

IP Vanish

Skiller sig ud fra mængden ved at tilbyde backuplager i skyen på hele 250 GB. Men tjenesten opleves af mange som langsom. Desuden er den forholdsvis dyr.

Norton Wifi Privacy

Ja, det er selvfølgelig antivirusgiganten Norton, der står bag denne tjeneste. Tjenesten leverer en hurtig opkobling, men antallet af servere er begrænset, og abonnementsformerne virker firkantede.

Goose VPN

Lavprisalternativ fra Nederlandene. Ingen begrænsninger på antal enheder og tilbyder en 30-dages prøveversion. Men der er tvivl om integriteten.

Vypr VPN

Supporten og hastigheden er desværre et par mangler, der ofte nævnes i test. Derimod er det populært, at de gennemføre tredjepartskontroller af deres logning.

VPN Book

VPN Book skaber mest opmærksomhed ved at være en forholdsvis prisbillig tjeneste. Men man gemmer logfiler i en uge, hvilket nok får mange potentielle kunder til at vende om.

Azire VPN

Ingen begrænsninger i båndbredden og en bred understøttelse af platforme. De tilbyder derimod ikke så mange servere som konkurrenterne. Men det er en tjeneste, der virkelig er på vej frem.

Ivacy VPN

En tjeneste, der ofte ligger højt på listerne over de bedste VPN-tjenester. De tilbyder et stort antal servere og hurtige hastigheder, men der mangler billigere abonnementsformer.

Private Internet Access

Er ikke verdens bedste til at låse op for indhold fra udenlandske streamingtjenester, men det er en forholdsvis billig tjeneste med et stort antal servere.

Ultra VPN

Servere i over 100 lande, AES-256-kryptering og bred understøttelse for at omgå geografiske begrænsninger med streamingtjenester gør, at Ultra VPN ofte ligger højt placeret i test.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os