Opdateret
Er 4K bedre end 1080p? Og hvad er 8K UHD for en størrelse? Billedopløsninger kan være forvirrende. Så her guider vi dig igennem alt det, du behøver vide.
Det er formentlig størrelsen, du først ser på og overvejer, når du skal finde et nyt TV. Men også billedopløsningen er værd at bruge krudt på - selvom det kan være lidt af en jungle at finde rundt i for uindviede.
Forskellige standarder har meget forskellige navne og ofte flere betegnelser.
Lad os finde hoved og hale i det for dig.
Jo, sådan helt kort fortalt består billedet på dit TV (eller din computerskærm eller mobiltelefon) af en hel masse små punkter. De kaldes for pixels. De forskellige pixels kan vise forskellige farver, og det er det billede, du kan se. Jo flere pixel, som producenten kan klemme ind på samme areal, jo mere detaljeret bliver billedet.
Men pixels er ikke den eneste faktor.
Det har selvfølgelig også noget af sige, hvor stort areal de er spredt ud over. Altså skærmstørrelsen. Derfor taler man ofte om pixeltæthed (ppi, pixels per inch).
Så for at tage et eksempel: Har du et TV på 50 tommer og et på 75 tommer med lige mange pixels, så får du et mere grumset billede på den store model på 75 tommer - simpelthen fordi antallet af pixels er spredt ud over et større areal.
I dag kan stort set alle skærme betragtes som være designet med en høj opløsning (dog i varierende grad). Men da fladskærms-tv'et gjorde sin entre i 00'erne, var det meget almindeligt med snak om såkaldt HD-opløsning - det kaldes også for TV med 720p.
Tallet 720 angiver, at der er 720 pixels i højden. P'et står for "progressive scan". Det er en teknologi, som handler om, at linjerne i billedet tegnes op i stigende rækkefølge.
Af og til ses bogstavet "i" i stedet for "p". Det står for "interlaced" og betyder, at hver anden linje tegnes op. Fordelen ved et progressivt billede er, at det giver bedre bevægelsesskarphed, mens interlaced giver blødere bevægelser, men dårligere skarphed.
Det er selvfølgelig en smagssag, hvad du foretrækker, men "p" er mest almindeligt blandt TV herhjemme.
TV med Full HD-opløsning (det skrives også som 1080p) giver dig et billede, som vi i dag anser for at have nogenlunde høj opløsning - især ved sammenligning med 720p. Full HD var længe standardløsningen for TV, og mange tv-kanaler sender stadig flere af deres udsendelser i netop den opløsning.
Du kan stadig finde Full HD TV hos butikkerne, selvom udviklingen går mere og mere i retning af 4K (og senere 8K). Og de billedopløsninger kommer vi ind på om lidt.
2K er en opløsningsstandard, som vi mest finder inden for computerskærme. Det giver dig en væsentlig mere behagelig oplevelse end 1080p (ikke mindst fordi man som regel sidder tættere på en computerskærm end på TV'et).
Her findes der en række forskellige definitioner, men det drejer sig for det meste om 2048x1080 pixel. Den opmærksomme læser konstaterer hurtigt, at det egentlig er samme antal pixels i højden som 1080p-standarden, men 2K defineres alligevel som sin egen opløsningsstandard.
4K TV er den mest omtalte opløsningsstandard lige nu og må ses som TV-tronfølgeren til 1080p. De fleste fjernsyn fås nu med 4K-understøttelse, hvilket indebærer, at de har en horisontal opløsning på cirka 4.000 pixels. Den opløsning kommer især til sin ret, hvis du har et TV på 75 tommer eller derover og sidder i nogenlunde normal afstand til det.
Men for at gøre det ekstra besværligt, findes der flere forskellige 4K-standarder. Den mest almindelige inden for TV kaldes for 4K UHD (Ultra High Definition) og har en opløsning på 3840x2160 pixel. Filmindustrien bruger en anden standard ved navn DCI 4K, som har en opløsning på 4096x2160 pixel.
TV-udsendelser og streaming i 4K er i kraftig fremmarch, og blandt andre Netflix har i dag et ret stort udvalg af udsendelser i den høje 4K-opløsning.
Fremtiden tilhører uden tvivl 8K TV. Her taler vi 7680x4320 pixels, og det er den standard, der forventes at blive førende og som de fleste fjernsyn vil leveres med.
Men det tager lige lidt tid endnu.
8K-opløsning betyder først og fremmest, at TV'ets hardware, der skal vise den højere opløsning, kommer på ret hårdt arbejde. Der er nemlig meget data at behandle. Selve teknikken skal kunne håndtere den båndbredde, som formatet kræver. Derfor går der nok nogen tid endnu, inden TV med 8K UHD-opløsning bliver standarden.
Analysevirksomheder vurderer, at TV med 8K-opløsning i 2023 blot vil udgøre 3 procent af det samlede salg. Så der er altså ingen grund til at have alt for travlt med at anskaffe et TV, der kan klare 8K. Men der er omvendt heller ingen tvivl om, at det nok skal komme ude i fremtiden.
Hvor stort skal dit TV være? Den foretrukne skærmstørrelse i Norden ligger på 55" og 65", og 9 ud af 10 af de TV fås med 4K Ultra HD-opløsning. Du kan selvfølgelig også finde Full HD-TV eller de helt nye 8K-modeller.
Hop ind i TV-kategorien på PriceRunner, tilføj nogle filtre til din søgning (du kan starte med 'Mærke', 'Pris' og 'Type') og se butikkernes udvalg.