• Black Friday
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os
  1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Udendørslamper med sensor: Alt du behøver at vide

Brian Sommer

Er du træt af mørket, når du kommer hjem? Det er måske også lidt utrygt? Få fat på nogle lamper, som tænder af sig selv - de fleste modeller kan lyse for dig allerede efter få minutter. Vi har set lyset - læs med.

Udendørslamper med sensor: Alt du behøver at vide

Du behøver aldrig gå rundt i mørket igen. Udendørslamper med sensor eller skumringsrelæ tænder lyset for dig. Så er der altid lys, når du har brug for det
- og mørkt igen, når lyset ikke længere er nødvendigt.
Du slipper altså helt for at fumle dig frem i mørket for at finde knappen, som tænder lyset.

Her får du overblikket over 6 forskellige typer udendørslamper, som tænder af sig selv.

Batteridrevet LED udendørslampe med sensor

Det er helt klart den letteste måde at få lys på

  • Ved skraldespanden
  • I skuret
  • I din carport
  • På loftet
  • Inde og ude.

Det er nok lidt for friskt at kalde dem for udendørslamper uden strøm
- for de skal jo have strøm, men altså kun fra batterierne. Du slipper derfor helt for at skulle etablere stikkontakter eller trække ledninger til lamperne.

Du er normalt klar på kun få minutter, fra du åbner pakken.
Det kræver normalt kun et par skruer.
(Nogle af lamperne skal faktisk bare spændes på en stolpe.)

Fordelen med lamper på batterier er, at de kan monteres alle vegne. De små LED lamper bruger ikke ret meget strøm, derfor holder batterierne overraskende længe. De kan faktisk holde i flere år, men det kommer naturligvis an på, hvor ofte de tænder.

Ulempen er, at de løber tør for strøm på et tidspunkt, men selv når det sker, så er batterierne meget lette at skifte. Sørg for at have et ekstra sæt batterier klar i skuffen.

GP Safeguard RF2.1 Vægplafond 19.5cm

GP Safeguard RF2.1

Få lys i mørket på få minutter - inde og ude. Nem montering med 2 drejelige spots. Lysstyrke 120 Lumen.

God pris hos:

329 kr.
Sammenlign priser
Osram Door LED Down Vægarmatur

Osram Door LED Down

Lille batterilampe med sensor. Kan anvendes inde og ude. Lysstyrke: 40 lumen Lysfarve: 4000 Kelvin (hvid)

Sammenlign priser
Eglo Gavello Vægarmatur

Eglo Gavello væglampe

Få lys til orientering og ekstra tryghed i mørket. Lysstyrke: 20 Lumen Lysfarve: 3000 Kelvin (varm hvid).

Sammenlign priser

Solcellelamper med skumringsrelæ

Solcellelamper med skumringsrelæ i bed med lilla Asters blomster

Et skumringsrelæ måler lysmængden ved lampen. Når tusmørket og aftenen falder på, så tænder lampen af sig selv. Lyset slukkes af sig selv, når der igen er lyst nok.

Denne type lamper egner sig rigtig godt i haven, hvor de spreder en hyggelig stemning i bedene og langs gangarealer.

Fordelen er, at de oplader sig selv, når solen skinner på lampen. Så du skal ikke tænke på at skifte batterier, så længe du sørger for at give lampen en masse sollys.

Ulempen med LED lamper med solceller og skumringsrelæ er, at hvis der ikke har været nok sollys i en periode, så kan de løbe tør for strøm i løbet af natten.
Derfor er det vigtigt, at du placerer lamperne, hvor de får så meget sollys som muligt i løbet af dagen.

Solcellelamper med bevægelsessensor og skumringsrelæ

Solcellelampe med både skumringsrelæ og bevægelsessensor på trævæg

Når lampen både har et skumringsrelæ og en bevægelsessensor, så giver det ekstra fordele.

Nogle lamper kan for eksempel tænde lyset helt svagt, fra når mørket falder på, men lige så snart der er bevægelse omkring lampen, så skruer lampen op for lyset.

Fordelen med en bevægelsessensor på lampen er, at du er mere sikker på, at der er lys hele natten. Når lampen kun bruger strøm i den tid, der er bevægelse i området, så sparer den på batteriet. På den måde kan de have strøm nok til selv flere dage uden direkte sol.
Men lampen skal naturligvis stadig have mulighed for så mange solskinstimer som muligt.

Ulempen er at, lampen stadig skal placeres et sted, hvor lampen får masser af sol.

LED lamper med løst solcellepanel

Der findes også solcellelamper, hvor solcellepanelet er forbundet med en 3 til 5 meter lang ledning.

Det giver dig mulighed for at montere selve lampen på et skyggefuldt sted, mens solcellerne placeres et sted med fuld sol.

LED lamper med et løst solcellepanel er virkelig smarte til carporten, i skuret eller måske på nordsiden af huset.

Eller kort sagt hvor solen ikke kan nå helt hen til lampen.

Udendørslamper med 12 eller 24 Volt

Udendørslamper med 12 eller 24 Volt i blomsterbed

Lamper til 12 eller 24 Volt får normalt strøm fra en strømforsyning, som tilsluttes til en udendørs og stænktæt 230 Volt stikkontakt. Strømforsyningen sender herefter en svag spænding på (typisk) 12 eller 24 volt ud til lamperne. Den lave spænding er ikke farlig, hvis ledningen skulle blive klippet over. Så denne type lampe må du selv montere.

Ledningen til lamperne kan ligge helt frit. Men den kan også lægges lidt ned i græsset. Du kan med fordel bruge en spade til at lave en rille i græsset, som ledningen kan lægges ned. Når du har lagt ledningen på plads, så træder du let på rillen og så ligger ledningen i fred – uden at græsslåmaskinen kan klippe den over.

Fordelen er, at du kan få en helt stabil belysning, som ikke løber tør for strøm.

Ulempen med 12/24 Volt lamper er, at de normalt ikke har indbyggede bevægelsessensor. I stedet kan du overveje at sætte en udendørs timer eller et skumringsrelæ mellem stikkontakten og strømforsyningen, så er lyset kun tændt i det tidsrum, du har bestemt.

Udendørslamper med (eller uden) bevægelsesføler til fast installation

Udendørs 230 volt lampe med bevægelsessensor

Fælles for alle 230 Volt udendørslamper og tilbehør er, at de skal monteres af en elektriker - det er ikke gør-det-selv arbejde.

Udvalget af lamper til 230 Volt er meget stort - nærmest enormt. Uanset om du leder efter lamper i en gammel stil, i smukt kobber eller måske i galvaniseret stål, så finder du en lampe, der passer til dig og dit hus. Hvis lampen ikke har en sensor i forvejen, så kan du altid få en elektriker til at tilslutte en sensor til dine udendørslamper.

  • Lamper uden bevægelsesfølere kan naturligvis tilsluttes til en eller flere bevægelsesfølere. De kan tilsluttes, så alle lamper (eller nogle af dem) tænder samtidig på bevægelse ud for bevægelsessensoren. Det virker for resten også meget afskrækkende på tyven (som ingen jo vil have besøg af) når hele huset pludselig er oplyst.

    Ulempen er, at det kan være besværligt at ændre på efterfølgende - du skal i hvert fald have besøg af elektrikeren igen, hvis du for eksempel vil tilslutte en ekstra sensor eller en mulighed for at tænde og slukke fra en afbryder.

  • Lamper med bevægelsesfølere vil tænde og slukke hver for sig (med mindre de kan aktivere hinanden trådløst). Afhængig af bevægelsen ud for hver enkel lampe kan du altså opleve et mindre lysshow, når lamperne tænder og slukker på forskellige tidspunkter.

Generelt er ulempen med udendørslamper til 230 Volt helt klart, at installationen skal foretages af en elektriker. Udendørs må man ikke selv foretage sig noget med 230 Volt. Det er et job for din elektriker, så det kan komme til at koste lidt ekstra i forhold til batterilamper, solcellelamper og lamper med 12/24 Volt.

Fordelen med 230 Volt er til gengæld, at du får en meget robust og pålidelig installation. Sagt med andre ord; så længe der er strøm i huset, så får du altid lys fra lamperne, når du har brug for det.

Philips Hue udendørslamper

De kan lidt af det hele, og du bestemmer via Philips Hue-app'en.

Philips Hue Outdoor lamperne findes nemlig til både 230 Volt (kræver en elektriker) og 24 Volt (må monteres af alle).

Når lamperne er monteret og tilsluttet til dit Wi/Fi via Philips Hue systemet, så kan du nemt tilslutte en eller flere Philips Hue Outdoor Motion Sensor. Bevægelsesføleren er beregnet til udendørs montering, og sensoren fungerer på batteri. Så du kan skrue sensoren op, lige hvor du har lyst - og flytte den igen, hvis du ombestemmer dig. Det får du ikke brug for en elektriker til.

På den måske skal du faktisk bare sørge for strøm til lamperne, tilslutte en Philips Hue Bridge til dit Wi/Fi og programmere hvordan, hvornår og hvilke lamper, som sensoren skal tænde.

Hvis du ikke er tilfreds, så ændrer du det bare selv (også lysfarver og lysstyrker).
Det lyder måske lidt svært?
Men bare rolig
- det er det slet ikke.
Du skal bare åbne Philips Hue- app'en.

Montering af udendørslamper

Det her kan ikke gentages nok gange: Husk at lamper og tilbehør til 230 Volt udendørslamper skal installeres af en elektriker.

Det handler om din (og din families) sikkerhed. Det er vigtigt, at der blandt andet ikke sker vandindtrængen og/eller risiko for stød.

Hvis du vil gøre det selv, så skal du i stedet lede efter lamper på batteri, med solceller eller 12/24 volt lamper. For dem må du altid selv montere.

Brug lyset som tyverisikring

Tyverisikring - lad som om du er hjemme

Den eneste, der slet ikke bryder sig om, at lyset tænder på bevægelse - det er tyven.

Politiet anbefaler faktisk at det allerførste, du skal gøre for at forhindre indbrud er, at lade som om nogen er hjemme.

Skab tryghed for dig og din familie
- men ikke for tyven.

Lad lyset tænde af sig selv