• Black Friday
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os
  1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Sådan sikrer du at dit løbebånd holder i mange år

Daniel Agerhult

Har du et løbebånd derhjemme? For at opnå den bedst mulige træning skal du huske at give det kærlighed og pleje. Det har ikke kun betydning for løbebåndets levetid og ydeevne - det bliver også mere sikkert at løbe på og giver en højere brugtværdi. Vi lover, at tiden er godt givet ud. Se her, hvad du skal gøre.

Sådan sikrer du at dit løbebånd holder i mange år

Hold dit løbebånd ved lige

Pulsen er høj, varmen breder sig i kroppen og der forbrændes kalorier under de svedige timer på løbebåndet.

Det kan være effektivt og skønt med et løbebånd derhjemme, særligt på blæsende dage eller hvor det bare står ned i stænger udenfor. Så længe du har motivationen til at træne hjemme, er det et hit med en træningsmaskine indenfor.

Men de aktive timer på løbebåndet er ikke alt. Ved siden af træningen skal der også bruges energi, nemlig på den løbende vedligeholdelse. Så har du forudsætningerne for den bedst mulige træning.

Lad os løbe igennem, hvordan du bærer dig ad! 🏃‍♂️

Tjek brugsanvisningen

For det første er det vigtigt at læse, hvad der står i brugsanvisningen. De fleste løbebånd har tydelige anvisninger af den løbende vedligeholdelse, der bør udføres og hvor ofte. Det er ofte en forudsætning for, at garantien skal dække.

I langt de fleste tilfælde er det noget, du selv kan klare. Men på avancerede og dyre løbebånd, som man finder i motionscentre, plejer producenten at kræve, at service bliver udført af autoriserede personer. Det vil du kunne se i brugsanvisningen, hvis det er tilfældet.

Hvis det ikke står i brugsanvisningen, anbefaler vi, at du selv laver et dokument med de serviceintervaller, der skal gælde for dit løbebånd. Erfaringen fortæller os, at man så lettere får klaret det derhjemme.

Vigtigt med rutiner

Du kan dele dine serviceintervaller op efter, hvad der skal gøres dagligt, ugentligt, månedligt og kvartalsvis.

Det kan for eksempel se sådan ud:

Daglig rutine

Når du har løbet derud og trænet på løbebåndet, er det godt at tørre synlig sved af. Så ser båndet med det samme meget renere ud.

Husk at undgå alkoholbaserede eller ætsende rengøringsmidler på displayet eller gummidele, da det kan beskadige dem. En fugtig klud fungerede ganske glimrende.

Ugentlig rutine

Tør hele løbebåndet af en gang om ugen - både stel og selve båndet.

Tjek båndet for synlige skader som flossede kanter på båndet eller lignende. Hvis der er skader på båndet, bør det skiftes ud, da det ellers hurtigt risikerer at blive værre og at beskadige andre dele af løbebåndet.

Tag også et kig på, om båndet har den rigtige spænding, og at undersiden ser hel og pæn ud. Hvis undersiden føles tør og er hård, kan det være et tegn på, at den trænger til at blive skiftet ud. Undersiden af båndet bør normalt føles blød og glat.

Månedlig rutine

Gå de forskellige funktionerne på løbebåndet igennem, og sørg for, at displayet virker, som det skal. Tjek også, at alle dele sidder, som de skal.

Vær omhyggelig med at efterspænde skruer og møtrikker, da et ustabilt løbebånd ellers kan resultere i store og dyre skader. Sørg for at udskifte eventuelle beskadigede skruer og møtrikker, som er gået ud af gevind. Det er en billig måde at forebygge dyre nedbrud i fremtiden.

Hvis du vil være ekstra grundig, kan du med fordel rengøre og smøre alle de skruer, der indgik i monteringen.

Kvartalsvis rutine

Hvert kvartal kan det være en idé at smøre båndet. Det er vigtigt, at du læser i brugsanvisningen først og følger producentens anbefalinger. Der findes forskellige typer af smøremiddel til løbebånd - både med og uden silikone.

Smøring af løbebåndet er en vigtig del af den løbende vedligeholdelse af løbebånd. Hvis det bliver gjort rigtigt, vil det forlænge levetiden og mindske risikoen for dyre reparationer.

Fjern støv og andet skidt

Prøv at støvsuge løbebåndet, hvor du kan komme til. Det kan eventuelt være en idé at køre løbebåndet op til maksimal hældning for lettere at kunne komme til under båndet.

Løft motorhjelmen af og støvsug under den - det har det med at være en rigtig støvsamler. Når motorhjelmen alligevel er taget af, kan du bruge et øjeblik på at tjekke, at der ikke er nogen løse kabler. Tjek også, at motorbæltet ikke er beskadiget, og at det er spændt rigtigt.

Statisk elektricitet plejer at betyde, at der samles meget støv på både stel og elektronik. Derfor er det en god idé at stille løbebåndet på en gummimåtte, som fjerner den statiske elektricitet. Så bliver båndet ikke lige så hurtigt en støvmagnet.

Mulig gevinst ved senere salg

Som med så meget andet er det altså vigtigt, at man også indimellem får løbet produktet igennem og sørger for den rette vedligeholdelse. Husker man det med sit løbebånd, har det de bedste forudsætninger for at holde i mange år.

Og har du desuden fulgt vores anbefaling om at lave en plan med serviceintervaller, så er det en fin ting at kunne give med til en eventuel senere ejer, hvis du sælger løbebåndet brugt på second hand-markedet. Det viser, at du har passet godt på maskinen, hvilket kan give en højere brugtværdi.