Når du skal finde den bedste airconditionere til dine behov, kan PriceRunner hjælpe dig. Vi lister et bredt udvalg af airconditionere, så du nemt kan sammenligne priser og funktioner. Brug vores nyttige kategorifiltre for at indsnævre dine valg baseret på specifikationer som kølekapacitet, energiklasse og støjniveau. Læs brugeranmeldelser for at få indsigt i andre kunders erfaringer og træffe den rigtige beslutning. Vores pris- og produktsammenligning gør det let for dig at finde præcis det, du leder efter. Start her og find din næste airconditioner med lethed.
PriceRunner hjælper dig med at finde det rigtige produkt
200+ produkter
Køleprocessen skaber en hel masse varme, og den skal du også af med. Tænk over, hvordan du slipper af med varmen. En mobil aircondition med aftræk kan tilsluttes på to (tre) måder:
De fleste vinduer i Danmark vipper, og det efterlader en åbning i top og bund, som den varme luft kan trænge ind fra. Og det gør nedkølingen en del mindre effektiv (dyrere i strøm).
Du kan komme langt med den medfølgende fjernbetjening. Men med WiFi og en app kan du spare på strømmen ved hjælp af skemalægning.
Du kan også tænde for afkølingen, før du kommer hjem, eller slukke ... hvis du skulle have glemt det.
Alle airconditionanlæg kan høres – tydeligt! Der er både en kraftig blæser og en kompressor, der brummer. Men hvis modellen har en såkaldt natindstilling, så kan du i bedste fald også bruge den i soveværelset om natten. Nattilstanden sænker blæserens hastighed til det lavest mulige niveau, mens temperaturen vil stige langsomt over et antal timer – til sidst slukkes airconditioningen helt.
Hos Illustreret videnskab kan du få en god forklaring på spørgsmålet: Hvordan virker aircondition?
Princippet er det samme som i et køleskab; den fysiske regel, der siger, at væske, der fordamper, absorberer varme. Der er et flydende kølemiddel, der føres ind i et fordampningssystem. Lavt tryk får kølemiddelvæsken til at fordampe til en gas, der afkøler klimaanlægsflanger. Kulden fra flangerne blæses ud i rummet af en ventilator. Varme bliver også genereret fra denne proces, som derefter skal opløses.
Det afhænger af størrelsen på det område, der afkøles, og hvor koldt du vil have det. For et areal på 45 kvadratmeter er omkostningerne normalt omkring 80 øre i timen, hvis du køler det ned fra cirka 27 grader til omkring 21 grader. For et areal på 60 kvadratmeter er omkostningerne omkring en krone i timen, og for 80 kvadratmeter er det lige under to kroner/time.
Dette kan dog variere, da prisen på elektricitet varierer. Dette er kun en indikation af prisen. At køle et soveværelse en varm sommernat koster omkring 8 kroner.
Der findes både faste og bærbare klimaanlæg. I begge tilfælde skal den varme, der genereres i køleprocessen, spredes. En fast installation kræver et indgreb, hvor varmen ledes ud gennem et rør til en permanent monteret udendørsenhed. Et bærbart klimaanlæg har en slange til at sprede den varme luft, hvilket betyder, at der ikke kræves nogen udendørsenhed. Slangen kan for eksempel føres ud gennem et vindue i dit hjem.
Det er sjældent tilladt at installere et fast klimaanlæg i en lejelejlighed. Det kan være lettere i en ejerlejlighed, men du skal altid kontakte boligforeningen, da installationen er et større indgreb. Udendørsenheden kan være temmelig støjende, hvilket kan forstyrre naboerne. Du kan gøre, som du vil, med et bærbart klimaanlæg, men du skal huske på, at der skal være en måde at føre den varme luft ud på, f.eks. gennem et vindue eller en altan.
Klimaanlægget i sig selv gør dig ikke syg. Dårlig vedligeholdelse af klimaanlægget derimod kan være skadeligt for dit helbred. Det er meget vigtigt at skifte filtre nu og da. Hvis du ikke gør dette, vil filtrene have den modsatte virkning; i stedet for at filtrere bakterier, virus, pollen og støv ud vil et slidt filter begynde at sprede partiklerne ud i rummet.