1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Opskrift på æbleskiver. Sådan laver du hjemmelavede æbleskiver - trin for trin

Brian Sommer

Ingen jul uden æbleskiver. Få en god opskrift på hjemmelavede æbleskiver med gær, men uden kærnemælk, og lidt trin-for-trin hjælp - så skal det nok blive jul.

Opskrift på hjemmelavede æbleskiver. Sådan laver du æbleskiver - trin for trin

Æbleskiver opskrift

Hjemmelavede æbleskiver smager bare bedst. Heldigvis er det ikke svært (som du måske tror) at lave dine egne runde lækkerbiskener til jul - eller når trangen melder sig.

Hvis du aldrig har forsøgt at bage æbleskiver før (eller måske gik det bare ikke så godt), så har vi nogle tips og tricks klar til dig.

Du får naturligvis også redaktørens gennemprøvede familieopskrift, der sikrer dig adskillige pandefulde af lækre, sprøde og hjemmelavede æbleskiver.

Klar. Parat. Bag!

Før du går i gang

Lækre, sprøde og hjemmelavede æbleskiver kræver lidt tid og energi.

Men altså - smagen og konsistensen af de hjemmelavede "skiver", den kan ingen pose med frosne kugler fra supermarkedet hamle op med. Der er sjældent nogen vej tilbage, når du først har lavet dine helt egne æbleskiver.

Tip: Sæt minimum 3 timer af til hele processen.

Men bare rolig, du skal nok få en pause.
Dejen skal have god tid til at hæve, før du kan begynde at bage æbleskiverne.

Sørg for at have alle ingredienser og din æbleskivepande klar i køkkenet. Tænd så for julemusikken, tag forklædet på og giv de runde velsmagende æbleskiver al den kærlighed, som de fortjener.

Du får brug for en æbleskivepande

- eller måske en elektrisk æbleskivebager (så du kan bage "skiverne" direkte fra spisebordet).

Du kan få hjælp og inspiration til at vælge den rette æbleskivepande til dig og dit køkken i vores guide:

Sådan vælger du den bedste æbleskivepande

Billede fra guide til at vælge den bedste æbleskivepande

Ingredienser - giver ca. 40 æbleskiver

  • 125 gram smør (75 gram til dejen og 50 gram til bagningen)
  • 3¾ deciliter mælk
  • 25 gram gær
  • 5 æg (skal deles i blommer og hvider)
  • 250 gram mel
  • 1 teske sukker
  • ½ teske salt
  • 1 teske kardemomme
  • Revet skal af ½ citron

Vidste du, at du kan fryse pressede halve citroner? De er lette at tage op og rive, når du skal bruge revet citronskal til et eller andet.

Til serveringen

  • Syltetøj (Vælg selv din favorit)
  • Flormelis (Som drys eller bare til at dyppe mesterværkerne i)

Vi anbefaler et par lange tynde grillspyd af træ til at vende æbleskiverne i panden. Så ridser du heller ikke overfladen på en non-stick pande. Længden er mest for at beskytte fingrene mod varmen, når "skiverne" skal vendes.

For hygiejnens skyld bruger vi ét spyd til at vende og ét til at snuppe de færdige skiver op fra panden.

Gå i gang cirka 2½ time før du skal bage

Begynd med at smelte 75 gram smør ved svag varme i en gryde.
Mens smøret smelter, så kan du lige nå at dele de 5 æg i blommer og hvider.
Sæt hviderne på køl til senere.

Nu kan du med fordel blande melet (250 gram) med resten af de tørre ingredienser.
(sukker, salt, kardemomme og revet citronskal).

Opløs 25 gram gær i en lille sjat mælk.
(Det gør det lidt lettere at få gæren opløst)

Hæld resten af mælken i gryden med smeltet smør og rør rundt før du hælder den lille sjat mælk med opløst gær i gryden. Hæld æggeblommerne i gryden og rør rundt..

Hæld grydens indhold over i en skål og pisk din melblanding i lidt efter lidt.
(Skålen skal være stor nok til, at blandingen kan hæve til dobbelt størrelse)

Nu skal dejen hæve til dobbelt størrelse
- det tager normalt cirka 1½ til 2 timer.

Lige før bagetid

For at få den bedste sprødhed på æbleskiverne, så lav en kande klaret smør af de sidste 50 gram smør til bagningen. Det er bedst at få klaret, inden du pisker æggehviderne. Billede af en kande med klaret smør Klaret smør kan nemlig tåle mere varme, det sprutter nærmest ikke og så giver det også mindre røg i køkkenet.

Sådan gør laver du klaret smør: Smelt smørret, og lad det stå et par minutter, til det hvide bundfald har skilt sig fra det klare smør. Hæld det klare smør helt forsigtigt over i en lille kande – uden at det hvide bundfald smutter med.

Pisk æggehviderne

Nu giver du den gas med håndmixeren til æggehviderne bliver helt stive
(Du skal kunne vende skålen - uden æggehviderne glider ud.)

Vend forsigtigt hviderne i dejen til du har en super luftig og ensartet dej.
Hæld dejen på en kande (det gør det lettere at dosere mængden under bagningen).

Fyr op for æbleskivepanden

(Fik du lavet en kande klaret smør? Det tager ikke ret lang tid.)

Nå, men det er nu, du skal tænde for varmen under din æbleskivepande eller for din elektriske æbleskivebager
- vent til den er godt varm.

Bagning af æbleskiverne

Hæld smør i hullerne – det skal syde godt, før du hælder dejen i.

Tip: Sørg for rigeligt smør til de første par pander, så æbleskiverne ikke hænger fast. Det gælder især for helt nye æbleskivepander af støbejern.

Nu hælder du dej i hullerne – fyld hullerne næsten helt op.
Når alle huller er fyldte, så er det normalt allerede tid til den første vending. Billede af æbleskivedej, der hældes i hullerne

Test om du kan vende den første æbleskive. Stik trægrillspyddet helt ned i bunden og skub til æbleskiven.

Hvis du har været gavmild med smørret, så smutter æbleskiven rundt uden problemer, og så er den flot gylden på den bagte side.

Måske skal æbleskiven hjælpes med at komme helt rundt. Det gør du ved at løfte den forsigtigt på plads ved at stikke spyddet i toppen af den bagte side.

Når du har vendt alle æbleskiverne en hel omgang, så skal de bare rulles rundt på skift, til de alle er flotte, sprøde og færdigbagte.

Husk på, at den første pandefuld kan drille. Men så er du sikkert på sporet af temperaturen og smørmængden til den næste pande.

Det var det - nu er resten op til dig.
Velbekomme

P.S.: Æbleskiver kan sagtens fryses og varmes op senere.

Har du brug for en ny (eller bedre) æbleskivepande?

Få tip til at vælge den rette æbleskivepande i vores guide:

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os